/ Auktioner /

Auktion: Hans J Wegner Collection

(null)
 
Att uppleva 140 designobjekt av den danska formgivaren Hans Jørgensen Wegner (1914-2007) på en och samma plats hör till ovanligheterna. Dessutom sker det i Sverige och inte i hemlandet. I veckan inleddes visningen på Bukowskis av Lasse H Andersens samling. Det är en bit designhistoria från dansk guldålder.  Och jag har valt ut mina favoriter. Den 28 augusti 2019 äger auktionen rum.
 
Det här är förstås ett gyllene tillfälle för alla designroade att se och fördjupa sina kunskaper om denne designikon som under sin livstid bland annat ritade över 500 stolar! Och kanske äga en raritet. Andersens ambition var ursprungligen att skapa ett museum dedikerad formgivaren. Nu säljer han samlingen med hopp om att på det sättet sprida designhistoria.
 
- För mig som designkännare började allt med Hans J. Wegner, som jag har samlat sedan jag var 13 år gammal, säger Lasse Hyldgaard Andersen, som också grundat det digitala Danish Modern Museum. I Bukowskis utställning finns rariteter, prototyper och föremål från Wegners familj blandat med klassiker. Wegner är mer än bara Y-stolen och det är viljan att visa bredden som driver Andersen. Människor av idag ser bara toppen på isberget, säger Andersen i utställningskatalogen
 
Innan jag går vidare måste jag bara instämma. Vi som drivs av kunskapstörst och viljan att verkligen förstå känner en förtvivlan kring de senaste årens ytlighet. Där man köper en kopia för att den är inne, snarare än att spara, längta och köpa originalet som är ett konstverk man kan älska hela livet. Vi slänger oss med ord som ger "likes" snarare än att ta reda på om det stämmer. Jag har själv gjort missar när jag inte kvalitetssäkrat ordentligt, för det är lätt hänt. Mina drivkrafter med stiligahem, om än modesta, är att dela med mig av kunskap och sprida kännedom om den historia som ligger bakom varje föremål. Att skapa mervärde på ett lättillgängligt sätt. Att bidra till att motverka historielöshet. Högt på önskelistan i livet är att få möjligheter att förkovra mig och utveckla mina mer kvalitiva och djupgående inlägg här på bloggen. 

Det som tog Danish modern långt över gränserna 
Det var bristen på material som drev danska formgivare att tänka utanför boxen, menar Andersen. 
- Många av dem såg och använde sig av kvaliteerna i nordiska material. I kombination med en mycket högt hantverkskunnande flyttade de dansk formgivning långt utanför landets gränser. Hans J Wegner är en av de första i raden av formgivare i begreppet "Danish modern". 
 
Bilden ovan är från Nyborg bibliotek, som också är ett av hans mer berömda uppdrag.
 
stiligahem om Hans J Wegner
stiligahem om danska klassiker
 
Mina favoriter
(null)
(null)
Hans J Wegner. Fåtölj -  The Buck Chair, JH523, Johannes Hansen, Danmark, 1950-tal. Foto: Bukowskis  | 
Stolen visades på Snedkerlaugets möbelutställning 1955 och är både sällsynt, elegant och tidstypisk. Det är lätt att förstå varför den också ibland kallas "grasshopper". 
(null)
Arne Jacobsen och Erik Møller i samarbete med Hans J Wegner. Taklampor för Århus rådhus 1941, Louis Paulsen, Danmark. Foto:  Bukowskis  |
Inredningen som Wegner gjorde till Århus rådhus är vida berömd. Man kan onekligen förstå varför. Wegner höll i taktpinnen och tog in sina formgivarvänner i detaljerna. De här lamporna är designhistoria i ett enda föremål. Mäktigt. I katalogen finns fler objekt från rådhuset: 
ett barskåpstolar i mörkbetsad bok, skrivbord med stol, en galge,  jalusiskåpskrivbordslampa och ännu fler stolar. Uttrycket "många kockar, ingen soppa" kommer på skam. Det är uppenbart det motsatta när det gäller formgivare. 
Hans J Wegner och Börge Mogensen. Bokhylla, på danska reol. Johannes Hansen, Danmark 1940-tal. Foto: Bukowskis | Wegner och Mogensen kom båda från Jylland och deras livslånga vänskap inleddes redan på Kunsthåndværkerskolen och tillsammans sökte de sig till Kunstakademiets Arkitektskole som leddes av Kaare Klint. Det känns därför alldeles nödvändigt att ha med ett föremål de formgivit tillsammans
> Läs mer om Mogensen på Stiligahem
 
Hans J Wegner. Höj och sänkbar taklampa "pendant", Louis Poulsen, Danmark. 1960-70-tal. Foto: Bukowskis. 
Wegner var så mycket mer än stolar. Det visar inte minst den här taklampan. Den skulle jag bra gärna vilja se i produktion igen. Kom igen nu Louis Poulsen. Vilken underbar formgivning. Kolla bara in fästningsanordningarna och skruvarna. 
(null)
Hans J Wegner. Barnmöbler -  "Peters chair, table and shelf". FDM möbler, Danmark 1940-tal. Settet består av en stol, ett bord och en hylla i ek. Foto: Bukowskis |
Så formstarkt och enkelt, kanske dock inte så lekvänligt bord. Tycker mycket om den här "plywood-känslan" i konstruktionen som bara är gjord med finess. Det är lite sportstugekänsla över det här, fast enligt mitt tycke mer raffinerat än exempelvis Axel Einar Hjorths dito.
(null)

Hans J Wegner.  "Skalsæt", soffa, stol och bord. Fritz Hansen, Danmark 1950-tal. Foto: Bukowskis . | 
Soffa och stol med skalformat ryggstöd och sits av formpressad plywood i teak, benställning av bok. Jag tycker att det finns stora likheter i formgivningen och konstruktionen av dessa och barngruppen ovan. 

(null)
Hans J Wegner. Skrivbordsstol. Plan Møbler, Danmark 1960-tal. Foto: Bukowskis |
Tänk att Wegner också gjorde den här typen av stolar i stål, plast och textil. Det är sånt här som är kul att lära sig. Dessutom är den riktigt fin. 
Hans J Wegner. 10 Matsalsstolar till tidningen Politikens kantine. Getama, Danmark. Foto: Bukowskis |
Sex fällstolar och fyra fasta stolar i olika färger till tidningen Politikens redaktion. Det är journalisthistoria det. Jag känner igen stolarna och vill minnas att man kunde se tidningens matsal eller om det var ett bibliotek som man kunde se in i från Studiestraede eller någon av de andra sidogatorna i närheten av Rådhuspladsen. På den tiden var Politikens redaktion ett helt kvarter. Min pappa var intresserad av politik och att uppmärksammas på danska tidningars redaktioner var en del av min bildning. Han läste förövrigt alltid både Berlingske tidende, Politiken och under senare år även Jyllandsposten när vi var i Danmark. Han gillade hur danska tidningar förklarade ting och hur de förväntade att läsaren var initierad och intresserad.  
(null)
Hans J Wegner. Klädskåp från Wegners privata hem. Danmark, 1945. Inredning med lådor, spegel, klädhängare och skoställ. Foto:  Bukowskis |
Initierat och privat. Det som kännetecknar den här samlingen är att det finns så många unika föremål, saker som aldrig har kommit ut på marknaden tidigare och högst personliga föremål. 
(null)
Hans J Wegner. Soffa och fåtölj. Johannes Hansen, Danmark 1940-tal, ritade 1942. Foto: Bukowskis. |
Detaljerna i formerna är helt perfekt. Klicka gärna in på länken för att se fler bilder. Dessutom är färgkombinationen som godis. Älskar grönt och rosa.
 
3 x Kinastol
Hur mycket är prototypen värd? Kinastolen, inspirerad av traditionella stolar från Kina är en av Hans J Wegners mest kända. På auktionen finns både unika och ovanliga prototyper och vintage. Det skiljer 140.000 kronor i utrop.
 

(null)     

1. Hans J Wegner. Kinastolen. Fritz Hansen, Danmark, prototyp av modell "4283", utförd 1943-44. Utrop 150.000 (ovan) Foto:  Bukowskis  

(null)
2. Hans J Wegner.  Kinastolen, "FH1783". Fritz Hansen, Danmark 1940-50-tal. Utrop: 6 000 kronor. Foto:  Bukowskis
(null)
3. Hans J Wegner. Kinastolen, Johannes Hansen, Danmark omkring 1944-45. Stolen har tillhört en tillsynsman i verkstaden. Utrop: 150.000 kronor. Foto:  Bukowskis
 
 
Vilken är din favorit ur utställningskatalogen?
se hela den läsvärda digitala katalogen på engelska här
 

Hans J Wegner / danska klassiker