/ Byggnadsvård / Inspiration: lantliv /

Uteplats till 1700-talshus

(null)
Hur får man till en altan i trä samtidigt som man vill att den ska passa till ett 1700-talshus?  Min händige svåger kombinerade lärkträ och sten på sin uteplats, så här.  Fantastiskt fint. 

Att få till en praktisk uteplats till det här huset är inte lätt. Det fanns flera saker att ta hänsyn till. 
1. Huset har en väldigt hög synlig grund av natursten. 
2. Det finns kulturklassad utbyggnad i trä som är i storlek som ett utedass men liknar en busskur, en slags förstukvist från köket. Där finns en inbyggd bänk och fällbart bord med golv som är helt i trä. Steget från kuren till gräset är högt. 
3. Det logiska är alltså att låta altanen hänga ihop med huset och inte göra en fristående uteplats i sten eller ännu hellre direkt på gräset, som annars hade varit det naturliga. 

Materialmötet mellan kuren i trä och den stenklädda husgrunden krävde en klurig lösning, som min svåger löst med bravur. 

Han har byggt en stenram av natursten som linjerar med husgrunden och sedan använt jämna betongplattor för att få ett bra möte med altangolvet. Innanför ramen blev det ett golv i lärkträ. Så småningom får allt samma ljusgrå färg.  För att binda ihop kopplingen till husgrunden murades ett trappsteg av natursten. 
(null)

(null)

PS. Det finns säkert de som tycker att jag ondgör mig över trädäck, men så är det inte. Det jag förhåller mig lite ifrågasättande till, efter att ha sett hundratals trädäck under två års fritidshusletande, är två saker; 1. Ibland är de allt för dominerande i förhållande till huset och omgivningen. 2. Ibland kunde det vara finare med ett annat material än trä. Vi skulle må bra av att fundera lite i andra cirklar, vidga vyerna, och det här blir mitt bidrag.