/ Veckans accessoar /

Sulla-stolar


(null)
Trots att de bär namn efter en romersk stadsman är Sulla-stolen som vi känner den en svensk design. Den första Sulla-stolen ritades av Louis Masreliez till Gustav III:s paviljong i Hagaparken och gjorde därefter ett segertåg över hela Europa. De första prototyperna kunde vi se i Antikrundans säsongsavslutning i Hagaparken. 

Inspirationen hämtade Louis Masreliez från antikens sittmöbler, främst den grekiska klismosstolen och den romerska senatorstolen, men också de samtida antikinspirerade stolarna i Frankrike. Sulla och klismosstolarna karaktäriseras av en böjd ryggtavla och svängda ben. Klismosstolen är högre och gracilare medan Sullastolen är lite bulligare. 

Översta bilden föreställer den Sulla-stol som Louis Masreliez ritade till Gustav III:s paviljong. Foto: kungliga hovstaterna

Sulla-stolen vid Gustav III:s paviljong  är rikt dekorerad. Det är dock inte i trä, utan pastellage, vilket är lite mer känslig. Det blev väldigt populärt med pastellage-utsmyckningar vid den här tiden.

(null)
För att verkligen förstå Sulla-stolens skönhet visar jag ett gäng bilder från fyra olika vinklar på samma stol, ett sengustavianskt stockholmsarbete signerad PT, Petter Thunberg. Foto: Stockholms auktionsverk
(null)

(null)

(null)

Här på stiligahem kan du läsa fler inlägg på temat:

#1 / / annika stiernstedt:

Har just blivit lycklig ägare till 4 Klismosstolar i mahogny. Älskar Sulla- och Klismosstolar. Som alltid snöar vi in oss på samma saker. Hälsningar från ett mer vårligt Paris än Stockholm.
Annika

#2 / / annika stiernstedt:

Än en gång visar det sig att vi snöar in oss på samma saker. Har just genom en gåva blivit lycklig ägare till 4 Klismos-stolar. Det är en sann glädje att få berika sitt hem med något som man verkligen tycker om och som man får en kick av varje gång man ser det.
Vårliga hälsningar från Paris,
Annika

Svar: Det sägs att man inte kan köpa lycka, men saker man tycker om kan verkligen skänka sann glädje. Vilket sammanträffande med stolarna. Ja, vi är verkligen smaksystrar, som du brukar skriva. Jag upphör aldrig att fascineras av det fast vi aldrig träffats. Det skulle inte förvåna mig om vi har gemensamma bekanta. Ett vårligt Paris låter så mycket härligare än ett noll-gradigt Stockholm
Stiligahem