/ Auktioner /

Oändliga variationer på samma form

(null)
Jag kan beundra dem som kan hitta entusiasm för det repetitiva. Själv är jag ganska rastlös av mig och vill hela tiden vidare. Jag kan bli som en maskin när något bara måste bli klart och vela kring vissa inköp i det oändliga. Men att brodera en duk eller sticka en tröja är inte min grej. Än mindre att komma på tanken att göra 30, 40, 60 olika skulpturer byggd på samma form, kuben. Det är både fascinerande och obegripligt på samma gång. 

Jag kände inte till så mycket om konstnären och skulptören Erik Höste (1930-2013) förrän jag bläddrade i Uppsala auktions katalog.  Men jag känner igen verken. Jag kan väldigt lite om konst. Nu kan jag lite mer

Samlingen, som är konstnärens kvarlåtenskap, rymmer både monumentala skulpturer, målningar, grafik, skisser till offentliga arbeten och mindre skulpturer. 91 föremål där i princip alla utgår från kuben som form. Fängslande. Särskilt skulpturerna fångar mitt intresse. De rymmer ett spänningsfält mellan sfär och kuben och det intresserar mig. Det handlar om slutet och öppet och en lek med sinnet så att ögat fyller i de linjer som saknas. Jag dras till dem och fascineras över dem.

Här är mitt urval. Klicka gärna på länkarna för att se mer. Flera av skulpturerna är rörliga.
(null)
1.Erik Höste.  Utvikbar kub    | aluminium med cylindergångjärn i mässing,

(null)2. Erik Höste. Variabel skulptur | plast. På HDs innergård vid Munkbron står Einar Höstes variabel form i rostfritt stål, uppförd 1984. (null)         3. Erik Höste.  Kvadrat | sågad och slipad granit 

(null)         4. Erik Höste. Variabel kub i två delar | guldfärgat trä daterad 1966. 

(null)

5. Erik Höste. Hopvikbar sfär | Delvis polerad mässing med infällda cylindergångjärn i mässing. Skulpturen tillverkades inför utställningen på Galleri Burén, Stockholm 1973. Skulpturen gjöts i 6 exemplar.

(null)
6. Erik Höste.  Tänkt sfär | aluminium Signerad och daterad Einar Höste 77. 
(null)
7. Erik Höste. Hopvikbar sfär. | Polerad mässing
(null)         
8. Erik Höste. Variabel skulptur - två prototyper i vit plast och silvermålat trä. 
(null)             
9. Erik Höste. Triangel i fyra delar.  (Se även översta bilden) Metall, tre av fyra klädda med överdrag i mockaimiterande tyg.  

Foto: Uppsala auktionskammare