/ Arkitekturhistoria / Inspiration: stiliga hem /

Älskar 1914 och Storängen

(null)
Jag älskar arkitekturen från 1900-1918 av hela mitt hjärta. Som en sann nörd har jag alltid ögonen öppna efter hus från den här perioden, allrahelst i Storängen som är synnerligen välbevarat. Den här gången faller jag för en hall och det stora fönsterpartiet.  

(null)
Den här entrén var garanterat inte vit när huset byggdes. Jag ser framför mig att taket är i två nougatfärger, trätrappan i allmogegrönt och ovanför bröstpanelen i trappan en ljusare grön, en senapsgul eller en mönstrad tapet. Golvet kanske t o m klädd i linoleum. När jag ser den hör bilden ser jag allt för min inre syn. Det är nog lite av en gåva att kunna se så. Att alltid se ett hem från sin bästa sida. 
(null)
Någon kanske förvånas över de stora ljuspartierna, men se det var modet. På slutet av 1800-talet var hemmen murriga. Tunga gardiner och textiltunga inredningar. Tuberkulos, lortig innerstad och andra farsoter fick igång en mottrend där man förordade ljust och fräscht. Det blev något sv en renlighetshysteri med ett atletiskt ideal.  En av förespråkarna  för det ljusa var Ellen Key. Det här rummet har  däremot sannolikt varit i en ljus färg, exempelvis gul , ljusblått eller vitt.  Den här perioden  är så intressant med olika strömningar och ideal blandade. 

Storängens unika kulturvärde
Det som gör Storängen mer speciell än andra områden från samma period är Tjänstemännens egna hemsförening, med tillhörande lokal byggnadsnämnd och villaservitut som kom till i samband med att området gick från att vara en äng till en villastad. För de som har ett kulturhistoriskt intresserade snarare än statusfixerade är det en lycka. Exteriörerna hålls intakta och tomterna styckas inte av. "Det gäller t ex att endast ett hus per tomt med privat boende för högst två familjer får finnas. Således är det inte tillåtet att stycka tomten eller att använda huset till annat än privatbostad", står det att läsa. 
Storängen är det bäst bevarade villaområdet från förra sekelskiftet i Sverige. Sedan 1987 är Storängen av riksintresse för kulturminnesvården. 
Läs mer om Egnahemsföreningen och Storängens historia 

(null)
Arkitekturen i Storängen är ofta nationalromantisk, men här bär exteriören drag från den klassicistiska stil som kommer senare. Interiören är dock mer nationalromantisk i sitt uttryck. Huset är byggt 1914 och ritat av Edvard Hubendick.  (null)              

Foto: Residence fastighetsmäklare 

#1 / / Karin:

Jag är uppvuxen på somrarna i ett hus från den tiden. Färgerna inomhus var de samma från byggnadsåret, 1918, ända till 90-talet. Ursprungsfärgen på trädetaljerna inomhus var mörkt blågröna och till det målade träpaneler i ganska mörkt rödrosa. I taket fanns bruna träpartier som jag antar skulle likna takbjälkar. Trägolven var mörkbruna. Det var en ganska murrig interiör på den tiden men huset var (är) underbart vackert.

Svar: Jag är väldigt svag för den arkitekturen. Det blågröna träpanelerna skulle jag kunna tänka mig men kanske inte med så mörkt upptill. Vår lägenhet har ursprungligen haft ljusgröna väggar och majognybrunt imitationsmåldri på träpanelerna.
Det är ganska murrigt det med. Önskar dig en fin torsdag Karin
Stiligahem