/ Auktioner /

Auktionsfavoriter: Rolf Schmitz Collection

  (null)
De klassiska auktionerna ligger mig alltid varmt om hjärtat. I höst blir det en extra bonus då Bukowskis säljer en helt makalös privat samling konst av de främsta modernisterna blandat med 1700-tal: Rolf Schmitz Collection.  467 föremål från entreprenörens strandvägsvåning går under klubban den 9 oktober till ett utrop på 28 miljoner. Det här är mina favoriter. 
 
I den herrgårdsliknande våningen fyllde den framgångsrike entreprenören Rolf Schmitz rummen med klassiska antikviteter, asiatiskt porslin och keramik under sextio år. Katalogen listar exempelvis 15 kristallkronor, tio byråer och flertalet speglar bland utropen och jag tänker att samlingen i sig nästan är i paritet med utbudet under en klassisk auktion. 

Ändå är det inte det som jag slås av. "På väggarna finns en av de mest märkvärdiga samlingar svensk konst som samlats i modern tid", skriver auktionshuset. Och det är också min sammanfattning efter att ha bläddrat igenom katalogen. Schmitz valde gärna avantgardister, till dem som låg i sin tids framkant vilket reflekteras i samlingen. Imponerande, förstås. 

Jag funderar ett tag på om en samling av verk kan bli starkare tillsammans än var och en för sig. Här är varje verk ett mästerverk. Ett livslångt "kuratorskap" gör att samlarens estetik smälter samman med konstnärernas i en ny röd tråd. Jag har aldrig upplevt det så. Varje verk blir en del av en ny berättelse, ett eget skapande som i det här omfånget nästan är mer berörande än varje enskilt verk. Mäktigt.  Jag gillar verkligen att se de konstnärerna ur Schmitz ögon. Jag gillar hans urval och har svårt att välja konstverk till det här inlägget. Sex tio års samlande gjorde honom till en trogen besökare på auktioner och hos konsthandlare. Passionen syns. "Samlandet för Rolf Schmitz, som var diskret och relativt okänd för de flesta utanför branschen, var ett privat nöje som han aldrig släppte och de sista inköpen gjordes så sent som 2015" skriver  Bukowskis i kataloginformationen
(null)
1. Carl Fredrik Hill | "Det blommande fruktträdet III" (1877) | Med ett utrop på 2-2,5 miljoner kronor är tavlan en auktionens toppnummer. Det finns flera målningar i Schmitz samling av Hill och den här är underbar. Kanske borde jag valt en av Hills solnedgångar. De är fantastiska men det här är min kopp te.  Foto: Bukowskis 
2. Vaser - lampfot | från Qingdynastin, Qianlong (1736-95) | Dekor i famille rosefärger, godronnerde med motiv av pioner. | Formen, motiven och färgerna är precis vad jag tycker om. Precis den här typen av lampfot har stått på önskelistan. Foto: Bukowskis
3. Tedosor med lock i trä | Qing dynastin, Kanxi (1662-1722) | Dekor i famille vertefärger av fågel på blommande gren. Höjd utan trälock ca 10,5 cm | Jag kan inte tänka mig mer bedårande tedosor, med trälock och allt bevarat. Kärlek. Foto: Bukowskis
 
4. Vitrin / bokskåp från Holland | 1700-talets mitt | fanerat i valnöt med fyra lådor och glasvitrin. | Ett tag funderade vi på ett sånt här skåp istället för bokhyllor i matsalen. Det är så vackert och fulländat att mina ögon inte kan se sig mätt. Det här är bara så prisvärda antikviteter. Så välgjort och vackert, men tungt och stort. Det kräver sin plats. Foto: Bukowskis
(null)
5.Två Kröningsbägare i emalj på koppar (1896) | Dekor med Tsar Nicholas II monogram under kejserlig krona. Foto:  Bukowskis | alldeles bedårande i färgerna och mönstret är dessa små emaljkoppar. Vackra monogram tilltalar mig och den kejserliga kopplingen väcker historier till liv. 
(null) 
6. Vävd tapet i gobelängteknik, Flandern | 1700-tal | motivet är en skördescen i ull och silke. Foto: Bukowskis | katalogen finns en bild där man ser  den här tapeten i sitt sammanhang. Det avgjorde saken. Ivårt vardagsrum har högt i tak och då är textilier viktigt. Den här skulle gärna få pryda vår vägg
(null)
7. Ragnar Sandberg, matroser i Toulon. Foto: Bukowskis |  Flera Sandbergtavlor finns på auktionen och det var vårt att välja en. Den här matrosbilden blev det till slut. Den gör mig glad och färgerna är underbara

(null)

8. Helene Schjerfbeck, cypresser, Fiesole. Foto: Bukowskis |  Jag brukar älska cypressvyer i verkligheten och i Schjerfbecks hand blir det betagande vackert. Jag kan inte slita ögonen från den här tavlan. Helene Schjerfbeck är annars mest känd för sina karaktäristiska porträtt. Det är när man ser hennes förmåga att skapa djup i den här tillsynes enkla motiv som personer som jag, med ganska liten kunskap om måleri, som jag förstår hennes mästerlighet. 
(null)
9. André Lohte, landskap 1909. Foto: BukowskisSkugga och ljus, så vackert. Färgskalan skulle kunna flytta hem till mina väggar direkt. Jag skulle på det hela taget lätt kunnat välja två tre av Lohtes målningar till det här inlägget. 
(null)
10. Ivan Aguéli, från stranden av Loire (1913). Foto: Bukowskis | Att välja en av Aguélis tavlor var svårt. Har alltid tyckt om coloriten och uttrycket. 
(null)
11. GAN, Gösta Adrian Nilsson, dans (1907) | Foto: Bukowskis. | Av GANs verk är det den här jag gillar och inte den typiskt modernistiska som lär bli en av auktionens höjdpunkter. 
(null)
12. John Jon-And, västkusten | foto: Bukowskis | Det var svårt att välja mellan västkustmålarna. Nils Kreuger eller Carl Wilhelmson hade kanske varit mer representativt. Till sist föll ögonen ändå på Jon-And. Jag är uppvuxen med somrar på Västkusten. Jag har en längtan till klippbad och västkustmiljöer. 
(null)
13. Eugene Jansson, mot solnedgången (1894) | foto: Bukowskis| I min fantasi har jag en målning av Eugene Jansson. Jag var nästan på väg att döpa min son till namnet som en ständig påminnelse om hans förmåga att fånga skymning och "l’heur bleue". 

(null)
Det såkallade guldrummet med fast inredning i Louis XVI stil
(null)
Matsalen med helboasserade väggar och det fina skåpet 

#1 / / Maria:

Vi har samma smak när det gäller konst. En Eurojackpot-vinst i rätt storlek hade trissat upp buden på dessa godbitar!

Svar: Haha, ja en liten vinst skulle sitta fint. Har inget emot att dela med dig. Så länge jag kan paxa den vackra Schjerfbeck-tavlan.
Stiligahem

#2 / / Karin:

Å vill ha allt som du valt ut. Måste ju vara en helt underbar katalog! Tänk att ha levt i den miljön. Tanken svindlar! Synd ändå att den splittas.