/ I säsong /

Äpplen

(null)
Jag har aldrig sett ett äppelträd med så mycket frukt som vårt på landet i år. Det är både lycka och lite överväldigande. Plockade två stora kassar och gjorde mos förra veckan och idag har jag plockat minst lika mycket. Här är två favoritrecept.

Stekta äpplen med kanel
  • Skala och skiva  äpplen tunt
  • Stek med en rejäl klick smör
  • och havregryn
  • Häll på massor av kanel
  • och evt lite rörsocker 
  • Servera med yoghurt naturell
  • Ringla över lite honung
Det här gör jag som efterrätt eller kvälls snacks nästan varje kväll nu. Jag blev påmind om den här goda snabbpajen av weronica. Minns att jag gjorde den ofta för några år sedan. Så gott. Räkna 2 trädgårdsäpplen per person och mer kanel än du tror. 

Snabbt äppelmos
Jag är inte mycket för krångliga recept. Till äppelmos behövs inte särskilt mycket socker. 

Till 1 liter mos behövs
  • 2 kg äpplen
  • 1 dl vatten (alltså bara så det täcker botten)
  • 1 dl socker
Så här gör du
  1. Skala, kärna ur och klyfta äpplen. Se till att skära bort alla märken
  2. Lägg äppelklyftorna i en kastrull med kallt vatten så att de inte mörknar.
  3. Häll av vattnet och tillsätt 1 dl rent vatten
  4. Koka upp äpplena och låt puttra tills allt är mjukt. Rör om då och då. Mosa lite med sleven.
  5. Tillsätt socker och koka upp
  6. Häll upp mos på rena varma burkar
  7. Njut
(null)
Vårt fina äppelträd med så mycket frukt. Framför den vårt senaste rabattprojekt med the fairy rosor, stäppsalvia och geranium. Teglet hittade vi bakom uthuset och det räckte precis. Hade kanske tänkt mig en annan färg på muren, men när rosorna och nävorna klänger över kanterna blir det så fint
(null)
Jag tog med mig det här glasäpplet från mina gömmor hemma. Det blev fint här i fönstret 

Foto: stiligahem