/ Inspiration: lantliv /

1700-tal i Altuna

(null)

Om det blir något ytterligare hus så blir det nog lite mer 1700-tal. Både jag och maken dras till möbler och föremål från perioden. Kulturlandskap med öppna fält och stora lövträd som detta gör verkligen sitt till. Finfint på alla sätt. 

Huset har enligt uppgift uppförts år 1795 med stomme i liggande trä. Golven är alla massiva trägolv som vitpigmenterats och såpats

(null)    
Tapeten är från Borås tapeters Karlslundsserie och heter Tessin. Den är bedårande och särskilt tillsammans med ockragula toner och  engelskt rött
(null) 
Klassiska hissgardiner är nästan vackrast till den här typen av miljöer. Att välja ett enfärgat linnetyg ger ett mer modernt intryck än klassiska rutor. 
(null)

(null)
Första intrycket gör mycket. Det här är en hall i min smak. Jag är själv ganska förtjust i färgade hallar. De varma ockrafärgade dörrarna ger värme. Föreställ dig ett schackrutemålat golv i mjuka grå nyanser eller varför inte grått och ockragult?
(null)
Klassisk matsalsgrupp i gustaviansk stil. Lampetterna ser ut att vara från Ikeas 1700-tals serie som togs fram tillsammans med Lars Sjöberg och Nationalmuseum för 20 år sedan. 
(null)
En liten handmålad detalj bidrar till charmen. Ett tag, för drygt tio år när den lantliga trenden med målade texter och schabloner på väggarna var precis överallt blev det too much. Lagom är bäst
(null)
Mina ögon dras inte till stilleben utan till den fina låskolven. Älskar den här typen av detaljer
(null)
En liten fin sal. Här vill man dricka te, förkovra sig i en bok eller skriva ett brev. Heja analoga aktiviteter. 
(null)
(null)
Att använda tyg i stället för dörrar (garderob och tvättställskomod) ger också en lantlig och mjukare känsla till rummet. Jag tycker också att idén med duschkabin och garderob i ett är värd att spara. 
(null)
Matta mitt på golvet och en sittgrupp på den. Måste själv alltid påminna mig om att möblera från mitten. 
(null)
Inspiration! Så fint på alla sätt. Hade nog kanske satsat på större krukor men annars är det tipp topp. 
(null)

Foto: Era Sweden
/ Nu och då /

Nu och då: Kraften över gränser och kulturer

(null)

Det är tack vare den här kvinnan, Bertha Lutz, som det står i stadgarna att också kvinnor kan sitta i FNs styrelse. "All men" inbegriper väl kvinnorna menade motståndarna och fick svar på tal av Bertha   "Kvinnor har kämpat i årtionden för sina rättigheter. Varför skulle de behöva kämpa så om det inte var nödvändigt" 


Jag lyssnade på ett föredrag av Rebecca Adami, forskare i pedagogisk filosofi med inriktning på mänskliga rättigheter i Stadsbibliotekets rotundan i förra veckan. Hon har forskat i FNs arkiv om tillkomsten av de mänskliga rättigheterna och  lyfter nu fram kvinnans roll i tillkomsten, bland annat i en bok som kommer ut i höst och genom ett event vid FNS högkvarter i december. Jag blev väldigt berörd av föredraget, för det visar vad människan kan åstadkomma när vi enas istället för smutskastning. Så det fick bli ett lite "out of topic" blogginlägg under rubriken nu och då. 


Bertha var inte ensam och kanske inte heller den som hade mest inflytande.  Sammanlagt åtta kvinnliga FN delegater bland drygt 400 män påverkade innehållet i de mänskliga rättigheterna. 


Antalet kvinnorna var få. De släppte fokus på skillnader i religion och kulturella uttryck och stred tillsammans för en gemensam sak, ett ord. Så kraftfullt.  


Idag på 2010-talet är det kvinnor i "väst"  som högljuddast  står upp för kvinnans jämställdhet. Jag tänker närmast på "pussy-riot" och metoo-rörelsen. Då på 40-talet var kraftfullaste rösterna från kvinnor i slöja och från det vi idag benämner utvecklingsländer. Det får mig att tänka på vad världen förändrats sedan 40-talet. Och vad mycket som inte ändrats. Jag blir påmind om att inte ska ta självklara saker för givna. Att frihet kan försvinna.  Att faktiskt värna om dem genom att påminna om att det faktiskt inte är självklart med yttrandefrihet, tryckfrihet och demokrati. Och att frågor jag brinner för, som att synliggöra funktionsnedsättningar tillexempel, är så viktigt. 


Jag skänker en tacksamhetens tanke till mina medsystrar från Indien, Pakistan, Israel, flera sydamerikanska länder, mellanöstern och även USA som sett till att den första artikeln så kraftfullt deklarerar "All human beings are born free and equal in dignity and rights"  och inte bara "All men". Ett inledande ord kan tyckas futtigt men tänk vilken skillnad det gör för hela budskapet. Kvinnorna stod upp för och fick igenom ord på ytterligare ställen, men inte på alla. Under kategorin "nu och då" filosoferar jag kring olika fenomen och ger en historisk koppling. 
/ Uppåt väggarna /

Cinder rose


(null)

Jag har fått Farrow & Ball’s ljuvliga rosa färg Cinder rose på hjärnan. Jag vill bara ha ett rosa rum.  Jag försöker att övertala herr J om att det kunde vara fint på den framtida glasverandan, men han är inne på tapeter och det vore också kul.  Nu funderar jag istället på om inte gästtoaletten på landet skulle bli fin i rosa skrud. Då funkar de smårutiga gardinerna i hallonrött och grönt från Solåkra som jag satt upp. Idag är väggarna ljusblå.

Foto: Anncha, stiligahem.se


(null)
(null)
Jag har inte riktigt kunnat släppa tanken på en rosa glasveranda sedan jag såg den här. Foto: via Stiligahem
(null)
Här ser man hur fint det kan bli med rosa, grått och vitt tillsammans på träpaneler. Här lodrätt och hos oss vågrätt. Vår gästtoalett är ganska liten och här hoppas jag på att byta ut det stora badrumsskåpet mot en rund spegel och en nättare glashylla på sikt. 
Foto: Twuss.com

(null)
Gula metaller är en klassisk kombination mot rosa, men vita metaller ger ett fräschare intryck och passar fint i badrum. 
Foto: creatinghome.net