/ Renovering / Roslagsbacken /

Roslagsbacken: Entrén på baksidan


(null)

Det här är vår köksentré. Bakom mig ligger köket och framför mig ligger köksträdgården och uthuset där vi bland annat förvarar ved. Här har vi sol i trädgården nästan hela dagen. Under vår och höst är utbyggnaden i vägen för sol i köket. Nu har den åkt. 

Karaktären på en tomt förändras över tid. Träd växer upp och buskar ändrar upplevelsen av tomten. Det här är det som är kul med trädgård. Den är ständigt i förändring och man blir aldrig klar. 

Vårt hus har byggts till i omgångar och innan tillbyggnaden användes baksidan troligen mycket mer. Det finns en uteplats, lä och sol. Det var naturligt med en förstukvist. När huset blev U-format flyttade fokus från baksidan till altanen. När vi kom hit tyckte vi att förstukvisten på baksidan blev en utbyggnad för mycket. Efter att ha bott här några månader tog herr J fram storsläggan och rev den förra hösten.  Tanken fanns redan första gången, men med tanke på att vi jämt på vårar och höstar satt vid vår förstukvist på vårt gamla lantställe ville jag känna efter hur ljuset föll innan vi tog bort den. Vi har inte ångrat det en sekund. Nu ser vi himlen från matplatsen och får in dyrbart ljus under höst och vår. Och på  hösten och våren sitter vi ute på vår stora altan  och inte här. Upplevelsen inomhus är också annorlunda. De som kommer hit nu upplever vårt kök som väldigt stort och luftigt och inte lågt i taket och murrigt, som tidigare. Små detaljer gör stor skillnad. 
Uteplatsen på baksidan
(null)
Drönarbild från baksidan. Foto: mäklarbilder

(null)
När herr J sätter igång med ett projekt gäller det att vara snabb med att dokumentera 
(null)
Från vänster är det tre fönster; till ett förråd, badrum och bastu. På sikt ska förrådet bli en del av ett större badrum. Fönstret på vänster sida om förstukvisten är i köket och ska sättas igen. Fönstret till höger är till arbetsrummet.
(null)
Vi har ett utskjutande tak runt hela huset, så därför tycker inte vi att det behövs en förstukvist med tak. Den känns dessutom lite som kaka på kaka. 
(null)
Halvvägs och genast bättre. 
(null)
Här ska det på sikt bli en ny enkeldörr med glas och spröjs som till altanen. Fönstret på höger sida ska bli lite bredare och få spröjs. Sidofönstrena och det vänstra fönstret ska sättas igen.

(null)
Här tänker vi oss en bredare halvrund, sexkantig entrétrappa i trä med två trappsteg. Eller ska den gjutas? Man skakunna ställa ut något på trappan och kunna ha en kruka med blommor här. Foto: Vi i villa
(null)     
#1 / / Madeleine:

Mycket ljusare blev det!

Svar: Det blev stor skillnad både inne och ute. Hoppas att du har haft en skön helg.
Stiligahem

#2 / / Annika Stiernstedt:

Vilket lyft att få in mer ljus i köket. Skulle ni inte kunna behålla "golvet" till förstukvisten som det är och bygga på med trappsteg runt om. Det är ganska bra att ha en liten altan utanför köket som avlastningsyta och "kylskåp" på vintern, om man t ex lagar mat för många gäster, så kan man bara sätta ut grytor och fat på bron. Bara en praktisk tanke och egen erfarenhet.
Hälsningar Annika

Svar: Det var ett bra tips. Vi kan nog använda den grund som är lagd. Det är väldigt bra med en rejäl avställningsyta, så det översta steget ska vara betydligt större än på illustrationen. Vi vill nog både få till avställningsyta + möjlighet att kunna ställa en kruka där. Trevlig helg
Stiligahem