/ Byggnadsvård /

Kök: Från opraktiskt till dröm

(null)
När man planerar framåt kan det vara bra att se bakåt. Kök ska vara funktionella och när de inte är det och köket är slitet behöver man på sikt byta ut det.  Av de tre bostäder vi haft tillsammans har vi målat om två och bytt ut ett. Om ca två år ska vi byta ut köket på landet och jag har börjat fundera. 

En av de första åtgärderna på Roslagsbacken var i köket. Vi bytte ut knopparna och målade om både luckor och kakel samt limmade lite här och där. Vips fick jag det ljusgröna kök jag drömt om, men mest förlängde vi kökets hållbarhet. Luckorna är nämligen avskavda och på sina ställen trasiga och det syns inte vid en första anblick nu. Köket här är himla opraktiskt. Till viss del är det en smaksak och till viss del är det grundat i principer. 
(null)
Jag hyser en allmän aversion mot L-formade kök och strävar alltid efter såkallade parallellkök, som funkar himla bra när man ofta är ensam i köket. Det är förstås bara kopplat till tycke och det jag gillar. Men, när man planerar kök ska man tänka på triangeln mellan de tre viktiga huvudfunktionerna; spis, diskho och kyl. Ju närmre de här funktionerna är varandra, desto mer lättjobbat blir köket. Dessutom ska man fundera på var man vill hacka och förbereda mat samt ställa varma plåtar. Det ska också vara smidigt att tömma diskmaskinen. Vårt kök på landet påminner lite om illustrationen fast kyl och frys är ännu längre bort. Genom att flytta spisen till en köksö och addera tre sittplatser och utrymme för förberedelse av mat blir det mindre spring och mer effektiv yta. Så det är grundtanken

Jag blickar tillbaka till vårt gamla kök i stan. Vi gick från en opraktisk kokvrå till ett fullt fungerande kök genom smart planering och kluriga lösningar. Genom att ta bort ett stort element och lägga värme i golvet samt bygga en 90 cm bred avställningsyta blev det så bra.

Före 
(null)
Samma plats
(null)
Köket efter
(null)

Köket före
(null)
Köket efter
(null)
Att få in en side-by-side i ett kök med snedtak var en utmaning. Dels att hitta en och dels att få den på plats. Köksbyggarna ringde tre gånger och sa att det inte fick plats och skickade t o m nya ritningar. Jag stod på mig.
Före
(null)
Efter
(null)
Vi hittade en originaldörr i källaren som vi använde. Fönsterbrädan i marmor är 90 cm djup. Djupare än så är opraktiskt om man vill öppna fönster, men annars hade jag gärna gjort den överhängande 20 cm till för att kunna sitta bekvämt här. Det gör sonen och jag ibland ändå.
(null)

(null)#1 / / Karin :

Så bra det blev i ert kök! Fast det är svårt med kök. Vi är i princip klara med köksrenoveringen i lägenheten och jag är nöjd. Det blir alltid vissa kompromisser. Det var så roligt att göra kök så jag skulle gärna vilja göra ett till direkt! Börjar förstå de där personerna, ofta bloggare, som byter bostad ofta.

Svar: Visst är det kul med kök. Det är ett rum som är kopplad till så mycket funktioner och det är en spännande utmaning att få ihop allt, särskilt när det finns stora begränsningar i utrymmet.
Stiligahem

#2 / / Susanne:

Så lyckad renovering! Läckert porslin också.
Susanne

Svar: Stort tack. Det är några år sedan och fortfarande är jag väldigt nöjd
Stiligahem