/ Min guide till... / Uppåt väggarna /

Metallskolan: Är malmkronor av mässing?

(null)
All gyllene metall är inte mässing eller brons. Det här är en malmkrona av barocktyp. En sådan har stått på min önskelista ganska länge. Jag behöver bara hitta den rätta kronan och en bra plats för den. Vad är skillnaden mellan malm och mässing?

(null)
Till vänster en barockljusstake i mässing och till höger motsvarande i malm. Foto: Bukowskis

Malm precis som mässing och brons är en legering. Det vill säga att det är en blandning av olika metaller. Alla tre är såkallade kopparlegeringar, alltså koppar legerat med andra metaller. Brons görs av minst 80% koppar och tenn, mässing av ca 65% koppar och 35% zink. 

Äldre malm är en ospecificerad kopparlegering som innehåller hög andel koppar blandat med tenn, zink och bly. Färgen är lite mörkare och är mer kopparlik och ibland kallas den för klockbrons. Blyet gör legeringen hårdare och den ospecificerade blandningen gör den till ett billigare material än brons och mässing. Kanske skulle jag skriva gjorde, för idag är koppar en dyr råvara. På loppisar hittar man ofta enklare ljusstakar och mortlar i malm. Själv är jag väldigt förtjust i just malmfärgen. 

Brons är ett helt eget kapitel, då man gärna nyttjar effekten av att den svartnar med tiden och brännförgylls. Jag får återkomma till det. 

Hur sköter man mässing och malm?
En grundregel är att använda mjuka trasor för att slippa repor. Tänk på att vatten som får ligga kvar får mässingen att ärga och det ger fläckar som är svåra att få bort. Förutom metallputs kan man använda sig av dessa fyra husmorstips:
  • Skölj föremålen i hett eller kokande vatten och ev med lite diskmedel. Torka med mjuk handduk direkt
  • Ketchup på en mjuk trasa. 
  • Citron som du delar och kör direkt på föremålet, eller pressa saften och lös upp salt, putsa, skölj och torka
  • Gör en "pasta" eller kräm. Lös upp en tsk salt i 1 dl vinäger. Fyll på med vetemjöl tills det blir en tjock konsistens som du smörjer på och låter stå i tio min. Skölj av i varmt vatten och torka. 

(null)

(null)

(null)

Foto: Wrede fastighetsmäklare 

lampor