/ Renovering / Roslagsbacken /

Roslagsbacken: Entrén på baksidan


(null)

Det här är vår köksentré. Bakom mig ligger köket och framför mig ligger köksträdgården och uthuset där vi bland annat förvarar ved. Här har vi sol i trädgården nästan hela dagen. Under vår och höst är utbyggnaden i vägen för sol i köket. Nu har den åkt. 

Karaktären på en tomt förändras över tid. Träd växer upp och buskar ändrar upplevelsen av tomten. Det här är det som är kul med trädgård. Den är ständigt i förändring och man blir aldrig klar. 

Vårt hus har byggts till i omgångar och innan tillbyggnaden användes baksidan troligen mycket mer. Det finns en uteplats, lä och sol. Det var naturligt med en förstukvist. När huset blev U-format flyttade fokus från baksidan till altanen. När vi kom hit tyckte vi att förstukvisten på baksidan blev en utbyggnad för mycket. Efter att ha bott här några månader tog herr J fram storsläggan och rev den förra hösten.  Tanken fanns redan första gången, men med tanke på att vi jämt på vårar och höstar satt vid vår förstukvist på vårt gamla lantställe ville jag känna efter hur ljuset föll innan vi tog bort den. Vi har inte ångrat det en sekund. Nu ser vi himlen från matplatsen och får in dyrbart ljus under höst och vår. Och på  hösten och våren sitter vi ute på vår stora altan  och inte här. Upplevelsen inomhus är också annorlunda. De som kommer hit nu upplever vårt kök som väldigt stort och luftigt och inte lågt i taket och murrigt, som tidigare. Små detaljer gör stor skillnad. 
Uteplatsen på baksidan
(null)
Drönarbild från baksidan. Foto: mäklarbilder

(null)
När herr J sätter igång med ett projekt gäller det att vara snabb med att dokumentera 
(null)
Från vänster är det tre fönster; till ett förråd, badrum och bastu. På sikt ska förrådet bli en del av ett större badrum. Fönstret på vänster sida om förstukvisten är i köket och ska sättas igen. Fönstret till höger är till arbetsrummet.
(null)
Vi har ett utskjutande tak runt hela huset, så därför tycker inte vi att det behövs en förstukvist med tak. Den känns dessutom lite som kaka på kaka. 
(null)
Halvvägs och genast bättre. 
(null)
Här ska det på sikt bli en ny enkeldörr med glas och spröjs som till altanen. Fönstret på höger sida ska bli lite bredare och få spröjs. Sidofönstrena och det vänstra fönstret ska sättas igen.

(null)
Här tänker vi oss en bredare halvrund, sexkantig entrétrappa i trä med två trappsteg. Eller ska den gjutas? Man skakunna ställa ut något på trappan och kunna ha en kruka med blommor här. Foto: Vi i villa
(null)     
/ Min guide till... / Uppåt väggarna /

Metallskolan: Är malmkronor av mässing?

(null)
All gyllene metall är inte mässing eller brons. Det här är en malmkrona av barocktyp. En sådan har stått på min önskelista ganska länge. Jag behöver bara hitta den rätta kronan och en bra plats för den. Vad är skillnaden mellan malm och mässing?

(null)
Till vänster en barockljusstake i mässing och till höger motsvarande i malm. Foto: Bukowskis

Malm precis som mässing och brons är en legering. Det vill säga att det är en blandning av olika metaller. Alla tre är såkallade kopparlegeringar, alltså koppar legerat med andra metaller. Brons görs av minst 80% koppar och tenn, mässing av ca 65% koppar och 35% zink. 

Äldre malm är en ospecificerad kopparlegering som innehåller hög andel koppar blandat med tenn, zink och bly. Färgen är lite mörkare och är mer kopparlik och ibland kallas den för klockbrons. Blyet gör legeringen hårdare och den ospecificerade blandningen gör den till ett billigare material än brons och mässing. Kanske skulle jag skriva gjorde, för idag är koppar en dyr råvara. På loppisar hittar man ofta enklare ljusstakar och mortlar i malm. Själv är jag väldigt förtjust i just malmfärgen. 

Brons är ett helt eget kapitel, då man gärna nyttjar effekten av att den svartnar med tiden och brännförgylls. Jag får återkomma till det. 

Hur sköter man mässing och malm?
En grundregel är att använda mjuka trasor för att slippa repor. Tänk på att vatten som får ligga kvar får mässingen att ärga och det ger fläckar som är svåra att få bort. Förutom metallputs kan man använda sig av dessa fyra husmorstips:
  • Skölj föremålen i hett eller kokande vatten och ev med lite diskmedel. Torka med mjuk handduk direkt
  • Ketchup på en mjuk trasa. 
  • Citron som du delar och kör direkt på föremålet, eller pressa saften och lös upp salt, putsa, skölj och torka
  • Gör en "pasta" eller kräm. Lös upp en tsk salt i 1 dl vinäger. Fyll på med vetemjöl tills det blir en tjock konsistens som du smörjer på och låter stå i tio min. Skölj av i varmt vatten och torka. 

(null)

(null)

(null)

Foto: Wrede fastighetsmäklare 

/ Renovering /

Kök: Från opraktiskt till dröm

(null)
När man planerar framåt kan det vara bra att se bakåt. Kök ska vara funktionella och när de inte är det och köket är slitet behöver man på sikt byta ut det.  Av de tre bostäder vi haft tillsammans har vi målat om två och bytt ut ett. Om ca två år ska vi byta ut köket på landet och jag har börjat fundera. 

En av de första åtgärderna på Roslagsbacken var i köket. Vi bytte ut knopparna och målade om både luckor och kakel samt limmade lite här och där. Vips fick jag det ljusgröna kök jag drömt om, men mest förlängde vi kökets hållbarhet. Luckorna är nämligen avskavda och på sina ställen trasiga och det syns inte vid en första anblick nu. Köket här är himla opraktiskt. Till viss del är det en smaksak och till viss del är det grundat i principer. 
(null)
Jag hyser en allmän aversion mot L-formade kök och strävar alltid efter såkallade parallellkök, som funkar himla bra när man ofta är ensam i köket. Det är förstås bara kopplat till tycke och det jag gillar. Men, när man planerar kök ska man tänka på triangeln mellan de tre viktiga huvudfunktionerna; spis, diskho och kyl. Ju närmre de här funktionerna är varandra, desto mer lättjobbat blir köket. Dessutom ska man fundera på var man vill hacka och förbereda mat samt ställa varma plåtar. Det ska också vara smidigt att tömma diskmaskinen. Vårt kök på landet påminner lite om illustrationen fast kyl och frys är ännu längre bort. Genom att flytta spisen till en köksö och addera tre sittplatser och utrymme för förberedelse av mat blir det mindre spring och mer effektiv yta. Så det är grundtanken

Jag blickar tillbaka till vårt gamla kök i stan. Vi gick från en opraktisk kokvrå till ett fullt fungerande kök genom smart planering och kluriga lösningar. Genom att ta bort ett stort element och lägga värme i golvet samt bygga en 90 cm bred avställningsyta blev det så bra.

Före 
(null)
Samma plats
(null)
Köket efter
(null)

Köket före
(null)
Köket efter
(null)
Att få in en side-by-side i ett kök med snedtak var en utmaning. Dels att hitta en och dels att få den på plats. Köksbyggarna ringde tre gånger och sa att det inte fick plats och skickade t o m nya ritningar. Jag stod på mig.
Före
(null)
Efter
(null)
Vi hittade en originaldörr i källaren som vi använde. Fönsterbrädan i marmor är 90 cm djup. Djupare än så är opraktiskt om man vill öppna fönster, men annars hade jag gärna gjort den överhängande 20 cm till för att kunna sitta bekvämt här. Det gör sonen och jag ibland ändå.
(null)

(null)