/ Inspiration: stiliga hem /

Britterna kallar det focal point

(null)
Vad i ditt hem är en ögondragare, alltså något som drar ögonen till sig? I vår våning är det förstås vårt stora fönster i vardagsrummet, men också det orange skåpet. Det är i allafall så jag vill att man ska titta. I det här hemmet är det tavlorna. Britterna kallar det focal point. 

Man behöver inte läsa många brittiska inredningsmagasin förrän ordet dyker upp. I dessa hem är det alltid den öppna spisen som allting kretsar kring. Brittiska hem är inte varma på samma sätt som svenska, så det är klart att man vill visa att här kan du hålla dig varm. Egen härd är guld värd. 

Precis som en UX-designer (user experience) tänker jag också på användarupplevelsen när jag inreder mina hem. Det är bra att ögat fångas av något arkitektoniskt och så något inredningsmässigt i kombination. Då visar man dels bostadens styrka och sedan de boendes personlighet. Och personlighet är ju det man vill visa både för sin egen skull och för sina gäster. På landet är det timret och våra lampor som är det som förhoppningsvis drar blickarna till sig. Det handlar om att få blicken att röra sig i en riktning.

Jag fastnade för tavlan i matsalen och taklampan i kombination här, men sedan tar det slut. Det saknas mattor och föremål för att det ska kännas mysigt. Riktningen tar ett abrupt slut.

En "focal point" är med andra ord en bra början men det behövs en fortsättning också.  En helhet, eller årsringar som jag brukar kalla det och travesterar bröllopsrimmet: Något nytt, något nött, något ärvt och någonting som skaver lite. Och för all del även nånting blått, eller någon annan färg på accenter eller något som håller ihop det.  

Årsringar tar tid att bygga upp. Här finns bara det nya. Hemmet känns stajlat för visning. Men som inspiration funkar det bra. 

(null)
Bertjan Pots vackra taklampa "Heracleum - the Big O " för Moooi, Norman Cherners ikoniska  cherner chair  och Louis Ghost-stolarna i polykarbonat för Kartell. 
(null)

Foto: Lagerlings