/ Inspiration: stil- och designikoner /

Skönhet till vardags

Skönhet till vardags skulle kunna vara slogan till Stiliga hem, men det är namnet på en bok om stylisten, inköparen och företagaren Estrid Ericson. Den släpps i handeln i morgon onsdag. Den är skriven av forskaren, författaren och Estrid Ericsonkännaren Anita Lignell Du Rietz till fantastiska fotografier av Bruno Ehrs.
 
Boken tar oss med från Svenskt Tenns början när Estrid är tennformgivare till att hon blir en erkänd företagsledare för ett miljonföretag. Hon blev ett namn utanför Sveriges gränser, känd för sina bordsdukningar och öga för vackra föremål. Jag vet att det är så. Min mamma är "pæredansk", dvs född och uppvuxen med danska föräldrar i Danmark. Hon flyttade till Sverige för att hon träffade min pappa på en språkkurs i Frankrike. Hon berättar för mig att min mormor hade sparat tidningsurklipp där Estrid Ericson figurerade och att hon inspirerades av henne. Det visar lite den lyskraft hon hade och fortfarande har genom butiken. Företagaren Estrid har särskilt fångat Anita Lignell Du Rietz
 
 – Med Svenskt Tenn skapade Estrid Ericson under mer än ett halvsekel sin egen värld av skönhet. Men Estrid Ericson var inte bara en framstående estet och designer utan också en driftig företagare, och det är något som fascinerar mig, säger Anita Lignell Du Rietz, forskare och författare till boken.
 
Estrid Ericsons arbetsrum på Svenskt Tenn. Foto: Bruno Ehrs för boken Skönhet till vardags. 
 
Boken kommer ut i handeln i morgon, men jag behöver inte vänta med att bläddra i den. Författarinnan har nämligen skänkt mig ett exemplar av boken. Så fantastiskt generöst och omtänksamt. Det finns därför anledning att återkomma till ämnet när jag hunnit läsa och smälta intrycken. Så mycket kan jag säga redan nu. Boken är lika fantastisk i text och bild som jag anat genom reportaget i SvD
 
Berättelsen om Estrid som företagare får mina tankar osökt till vår tid. Vem är vår tids Estrid tycker du?
Tennet var ett riktigt trendmaterial omkring förra sekelskiftet.  
 
Foto: Bruno Ehrs 
Estrid Ericson / Svenskt Tenn
#1 / / Annika Stiernstedt:

Estrid Ericsson är en av mina idoler, i många avseenden, stil, konstnärlighet, nytänkande och dessutom affärsmässig. Inte illa.
Tack för tipset om boken. Kommer att älga till Hedengrens imorgon. Jag vill att de skall finnas kvar....
Kram
Annika

Svar: Du kommer inte att bli besviken. Det är en fantastisk bok skriven av en initierad och klok kvinna. Dessutom är bilderna fantastiska.
Stiligahem