/ Roslagsbacken /

Roslagsbacken: Uteplats i lä

(null)

Det är tur att vi bestämt oss för att bo här en stund innan vi fattar större beslut. Idag lyfte vi upp alla plattor, jämnade till, kantskar och utökade den gamla uteplatsen på baksidan med 2 rader. Och vips en ny uteplats.

Det tar tid att förstå en trädgård och skaparnas tankar. Det är blomlökar utspridda lite var stans och inget egentligen samlat, som jag vill ha det. Mycket har nog också ändrats här på 45 år.  Där inga träd var finns stora bjässar och när pålandsvindar från havet drar in mot uteplatsen under våren vill man söka sig lä. Då är baksidan perfekt.
(null)
Här stod ett betongbord snett och vint på några ojämna gräsövervuxna plattor när vi flyttade in. Runt bordet stod några mossbeklädda vita formgjutna plaststolar. Bordet och stolarna åkte förra säsongen och vi beskar schersminen (höger) och den andra busken förra säsongen. Bakom har vi satt odlingslådor och maken har planterat en krusbärsbuske så att det här så småningom blir en berså. 

I morse bestämde jag mig för att ta tag i det här projektet och jämna till plattorna en hel del. Först kantskar jag den befintliga uteplatsen runt om och mellan raderna. Så lyfte vi varenda sten och lade dem i raka rader. Helt jämnt blev det förstås inte utan sand, men bättre än innan. Och så adderade vi två rader så formen blev avlång. Vi har plattor lite utspridda på tomten, så bara att kunna samla dem här istället gjorde stor skillnad. Herr J passade på att klyva ett helt gäng ved som legat bakom våra stora granar. 
(null)
Man kan nästan inte tro att det fanns några plattor under allt gräs och ogräs. 
(null)
(null)
Nu känns det som om den här platsen verkligen kan bli mysig. Jag får inspiration och känner trädgårdshopp. 
(null)

Det var bra att vi satte det nya körsbärsträdet i blickfånget och en hägg mot grannen till höger. Maken har fått magnolian att växa och den börjar bli en buske. Längs husväggen här ska jag plantera 10 stycken jättedaggkåpor. 

Foto: Anncha, stiligahem.se

#1 / / Susanne:

Så fint det kommer att bli!
Lä är nog nyckelordet när det kommer till uteplatser, åtminstone här hos oss leder närheten till vattnet till att det ofta är soligt men blåsigt och därför varmt och fint där vinden inte kommer åt.
Susanne

Svar: Tack Susanne. Lä är det magiska ordet. Så viktigt att kunna sitta skyddat när de kalla vårvindarna drar in
Stiligahem