/ Arkitekturhistoria / Inspiration: stiliga hem /

Inspiration: 1960-tals pärla

(null)
Den som söker inspiration till sin 60-talsvilla har mycket att hämta här. Varje tidsepok har sitt speciella uttryckssätt. På 1960-talet skulle husen vara i mexitegel, med mörka trädetaljer och stora fönster utan spröjs. De sociala ytorna blev stora, förvaringen praktisk och planlösningen optimal. Det här är en sextiotalspärla helt i original från 1967. Dessutom med fin utsikt över havet. Grattis till den som flyttar in här

Det är sällan man ser hus från 60-talet i originalutförande. Och gör man det vittnar det om bra arkitektur som håller över tiden. Det här huset har haft en ägare. Arkitekten själv och hans familj. Det vet jag eftersom jag är bekant med en familjemedlem. Varje detalj är genomarbetad och därmed också bevarad in i minsta detalj från byggåret 1967. 
Mitt hjärta gjorde dubbelvolter när jag såg huset. Det här är 60-talsarkitektur när det är som bäst, med sina förskjutna plan och geometriskt spännande huskroppar. Förlängningen av funkis och 50-tal i materialen. 
(null)
De tidstypiska förskjutna huskropparna med snedtak och mörka trädetaljer. 
(null)
Takens lutning omsluter natur och hus och signalerar - mitt hem är min borg. Trots att materialen är vitt tegel smälter byggnaden in i naturen. 

(null)
Vardagsrummet med fönster i vacker form asymmetriskt. Smäckra karmar på fönster placerade helt ut i hörnet ger rummet en lätthet som balanserar upp den tunga tegelväggen.  
(null)
Ett av sovrummen med originalgolv där fönstret och utsikten är blickfånget
(null)
Det andra sovrummet med omålad panel, tidstypisk tapet på garderoberna och den råa tegelväggen. 
(null)
Badrum a la 60-tal 
(null)
Den här typen av tegelfärgade kakelplattor var väldigt inne på 60- och 70-talet. Så här tillsammans med cremegula kakel och ett klassiskt medicinskåp skapar hela 60-talskänslan i badrummet. Ibland kan man se schackrutigt i svart och tegelrött golv också. Golvet är bara dösnyggt. Ett bra tips för den som vill ha retrokänsla i sitt hus. 
(null)
Höjden av lyx på 60-talet är en relaxavdelning med pool eller gillestuga. Här har man kombinationen av båda. Återigen ser man hur de smäckra fönsterdimensionerna gör sig fint med 60-talsarkitekturen.
(null)

(null)
Järndekoration i trappan upp till övervåningen. Det smäckra och det tunga i fin balans. Spana också in golvet! De släta ljusblå dörrarna och dörrbeslagen gör looken.
(null)
Roströda skåp, bänkskivor i trä och diskbänk i rostfritt stål. Praktiskt och snyggt.
(null)

(null)
Titta på trappan. Så vackra tunna proportioner. De ljusblå dörrarna är helt rätt färg. Feng Shui konsulten skulle jubla över att se både eld, vatten, metall osv 
(null)
Klassiska förskjutna planlösningen som var så vanligt på både 50- och 60-talet. Det är ett bra sätt att skapa rum i de ofta ganska stora rummen. 
(null)
Det här är föregångaren till vår tids "open plan Living" med matsal och vardagsrum i ett. Köket ligger förstås i anslutning. På 60-talet hade man en mindre matplats i köken, men kvällar och helger var det matsalen som gällde. Jag gillar att ha köket separerat från matsalen, så detta är en modell som passar mig.
(null)

(null)
Här ser man planritningen för det nedre planet. På det övre planet finns sovrum och ytterligare ett badrum. 

Foto: Bovida fastighetsmäklare


70-tal
#1 / / Karin :

Intressant. Roligt att se ett så tidstypiskt hus i original. Det måste ha varit ett påkostat hus på den tiden. Tycker arkitekturen och detaljerna är fina men jag har fortfarande svårt för den vita mexistenen.

Svar: Jag gillade inte mexitegel då, men har börjat mjukna upp kring det. I allafall när det ser ut så här. Många som köper mexitegelvillor väljer att putsa fasaden och det tycker jag att man kan göra för att förnya huset. Önskar dig en fin dag
Stiligahem