/ Inspiration: lantliv /

En ”barn conversion” på Österlen

(null)
I brittiska countrylife-serier är drömmen antingen ett äldre lanthus eller en ombyggd lada. Det ena ett typiskt "cottage" med charm och små rum och den andra, "barn conversion", är längtan efter yta, maximal kubikmeter och öppen planlösning. För den som längtar efter ytor på sommarstället i Sverige måste det här huset på Österlen checka i alla boxarna.
(null)
Jag låter mig för en stund ryckas med och bedåras av bilderna. Det minimalistiska uttrycket gör sig fint på bild på samma sätt som en målning av Hammershøi. Bilderna är vackra.

Det ser fint ut med soffor mitt emot varandra och en öppen spis på 100 kvadratmeter. Det är vackert med mattlösa grå och barfotabänliga betonggolv och de gardinlösa fönstrena lyfter fram de gracila fönsterbågarna och den blå accentfärgen. 
Det ser mer ut som en utställningskatalog än ett hem. Bo där vill jag inte. Ett stort ekande rum där minsta knappnål i golvet ger eko och de sociala ytorna är så stora att det kräver ett mindre cocktailparty för att fylla, samtidigt som ljudnivån då skulle bli öronbedövande. Inte heller funkar ytan socialt för familjen med barn. Föreställ dig slamret av fem kaffemuggar. Men för ett par som vill läsa till brassprak, med klassisk musik i högtalaren då funkar det fantastiskt. Och för den som kan skapa rum i rum och kan se hur man kan forma det med textilier och ljudbarriärer är det här förstås en möjlighet. Det krävs en hel del investeringar för att göra det här huset till ett hem. 

Jag väljer att visa det här huset på bloggen ur ett konstnärligt perspektiv och för att det är ett bra exempel på att hus och hem inte är samma sak. 

(null)
Alla rätt med dörrar och ljusinsläpp mot altanen. 
(null)
Fina dörrar får mig att längta efter vår sommarrenovering
(null)
Ekande mattlösa golv
(null)
Minimalistiskt utan förvaring
(null)

Foto: Fastighetsbyrån, via Skönahem

#1 / / Annika Stiernstedt:

Nej, detta är inte ett hem. Måste vara gjort på spekulation. Mitt ute på en blåsig slätt och inte ens nära havet. Kan inte så mycket om feng shui, men har en inbyggd barometer om vad som fungerar eller vad som inte ger välbehagskänsla. Tummen ner för detta hus. Skulle du kunna tänka dig att skapa jul här? Inte jag.
Kram
Annika

Svar: Där sätter du fingret på just hela felet. Jag får lite ont i magen när jag tänker på huset. När vi letade sommarställe såg vi många spekulationsrenoveringar. Vi backade i dörren. Här är inget bevarat. Allt är utblåst och husets själ försvinner med det. Det måste finnas något som skaver i inredningen
Stiligahem