Auktion: Jeanneret, Perriand, Jeanneret

(null)
Franska Aguttes auktionskatalog "Design" domineras av trion Jeanneret, Jeanneret och Perriand. Den förstnämnde är mer känd som Le Corbusier. Hans LC2 fåtölj har jag haft ett gott öga till sedan jag var tonåring. Faktiskt var  inlägget om honom ett av de första inläggen i stiligahems historia.  I slutet av maj är det 5 år sedan den här bloggen såg dagens ljus. Före dess hade jag bloggat om trädgård och renovering sedan 2008. Fördjupande inlägg om saker och ting var något jag längtade efter att läsa i bloggform och det blev startskottet. Tack för att ni har hängt med, under kortare eller längre tid. Ett särskilt tack till Weronica Living by W som följt mig i tio år och varit min bästa digitala supporter och till min mamma som är min bästa live-supporter. Mamma delar intresset för form och med henne bollar jag idéer och fakta med, inte minst när det gäller ämnet dansk design. Så vad passar bättre än att fira fem-års-jubileet med godbitar från Aguttes auktionskatalog om en av de största anledningarna till att stiligahem finns. 
 
Le Corbusier, som föddes som Charles-Édouard Jeanneret, och jag må ha skilda  teorier om boende och människor, men jag älskar hans resultaten av hans tankar i form av möbler. Tillsammans med kusinen Pierre Jeanneret och Charlotte Perriand är de lysande designstjärnor på designhimlen.
Det är designhistoria som går under klubban och ett tillfälle att se och lära sådant som står beskrivet i böcker. Jag älskar ju sånt. Le Corbusier avant-gardistiska teorier om människan och hemmet och utformade Unité d'habitation, en teori om modern bostadsdesign. Bland föremålen syns just en dörr ritad av honom och Perriand från ett sådant hus i Marseille (6)  . Det är kanske just teorierna om arkitektur, bostäder och hemmet som Le Corbusier är mest känd för och det gör detta så spännande. Tipstack till  Barnebys
Det här är LC3 lampan i metall ritad av Charles Edouard Jeanneret, Le Corbusier cirka 1953. Foto: Aguttes
Vägglampan LCII / LC2 i aluminium av Le Corbusier, Charles Edouard Jeanneret 1952 tyckte jag mycket om. Foto: Aguttes
(null)Cité Radieuse är ett lägenhetskomplex i Marseille som ritades av Le Corbusier och är ett av de bästa exemplen på hans bostadsteorier i praktiken. Det är numera ett av UNESCOS världsarv. Det här skåpet är ritat av Le Corbusier och Charlotte Perriand och är från bostadskomplexet. Man känner igen arkitekturens sektioner i skåpets utformning. Foto: Aguttes
Det här skåpet är också ritat av Charlotte Perriand och Charles Edouard Jeanneret kallad Le Corbusier för Cité Radieuse i Marseille 1952. Det är ritat på 50-talet i Frankrike, men visst finns det likheter med det här. Foto: Aguttes.
Sideboard i ask, ek, målad metall och plastlaminerad plywood ritat av Charlotte Perriand omkring 1958. Foto: Aguttes.
Mellan åren 1951-66 planerade och ritade kusinerna Le Corbusier och Pierre Jeanneret staden Chandigarhs  tänkt att bli kulturcentrum i Indien, på uppdrag av den indiska premiärministern. Det blev många besök till staden och båda ritade möbler som sedan kunde tillverkas i lokala material som var tillgängliga på platsen. Pierre ritade flera möbler som finns med på Aguttes auktion.
 
Kontorsstolarna i teak och rotting (nedan) ritade Pierre Jeanneret omkring år 1955. Skrivbordet och sidebordet i teak och pallarna i teak formgavs båda omkring 1960. Även den översta bilden i inlägget är en av de mer ovanliga Chandigarhsstolarna ritad av Pierre omkring 1956 i teak, rotting och canvastyg. Foto: Aguttes. 
 
 
Vill du veta merCharlotte Perriand / Le Corbusier / Pierre Jeanneret