/ Uppåt väggarna /

Tips: väggdekoration

(null)

Jag håller ögonen öppna efter inspiration till annat än tavlor på väggarna. Det får gärna vara något tredimensionellt som tillför något spännande eller oväntat. Min kollega har satt upp en hylla med udda koppar från 50-talet. 

Det är en himla bra idé att kombinera det bästa från tallrikshyllan och vitrinskåpet på det här sättet. Hyllan med olika koppar adderar personlighet till lägenheten och säger något om den som bor här. Dessutom är det platsbesparande vilket är nog så viktigt. 

Foto: Ann-cha, stiligahem 
/ Auktioner /

Påvens astronomiska renässansur

Det här är ett astronomiskt ur i förgylld mässing från 1500-talets Italien. Det har tillhört Påve Clemens VIII och bär hans vapensköld och namn. Uret är tillskrivet Carlo Plato, Rom och daterad MDXCI, dvs 1591. Tänk vad det här uret har varit med om. Det är tillverkat efter da Vinci men under Kopernikus tid under renässansen och upplysningens tid. Då kyrkan hade kunskapen och makten. Så spännande. Vilket fantastiskt historiskt objekt. 
 
Det säljs av Uppsala Auktionskammare med utrop på 1,5-2 miljoner kronor.
Foto: Uppsala Auktionskammare
 
/ Inspiration: stil- och designikoner /

Skönhet till vardags

Skönhet till vardags skulle kunna vara slogan till Stiliga hem, men det är namnet på en bok om stylisten, inköparen och företagaren Estrid Ericson. Den släpps i handeln i morgon onsdag. Den är skriven av forskaren, författaren och Estrid Ericsonkännaren Anita Lignell Du Rietz till fantastiska fotografier av Bruno Ehrs.
 
Boken tar oss med från Svenskt Tenns början när Estrid är tennformgivare till att hon blir en erkänd företagsledare för ett miljonföretag. Hon blev ett namn utanför Sveriges gränser, känd för sina bordsdukningar och öga för vackra föremål. Jag vet att det är så. Min mamma är "pæredansk", dvs född och uppvuxen med danska föräldrar i Danmark. Hon flyttade till Sverige för att hon träffade min pappa på en språkkurs i Frankrike. Hon berättar för mig att min mormor hade sparat tidningsurklipp där Estrid Ericson figurerade och att hon inspirerades av henne. Det visar lite den lyskraft hon hade och fortfarande har genom butiken. Företagaren Estrid har särskilt fångat Anita Lignell Du Rietz
 
 – Med Svenskt Tenn skapade Estrid Ericson under mer än ett halvsekel sin egen värld av skönhet. Men Estrid Ericson var inte bara en framstående estet och designer utan också en driftig företagare, och det är något som fascinerar mig, säger Anita Lignell Du Rietz, forskare och författare till boken.
 
Estrid Ericsons arbetsrum på Svenskt Tenn. Foto: Bruno Ehrs för boken Skönhet till vardags. 
 
Boken kommer ut i handeln i morgon, men jag behöver inte vänta med att bläddra i den. Författarinnan har nämligen skänkt mig ett exemplar av boken. Så fantastiskt generöst och omtänksamt. Det finns därför anledning att återkomma till ämnet när jag hunnit läsa och smälta intrycken. Så mycket kan jag säga redan nu. Boken är lika fantastisk i text och bild som jag anat genom reportaget i SvD
 
Berättelsen om Estrid som företagare får mina tankar osökt till vår tid. Vem är vår tids Estrid tycker du?
Tennet var ett riktigt trendmaterial omkring förra sekelskiftet.  
 
Foto: Bruno Ehrs