/ Roslagsbacken /

Trädgårdsdrömmar på Roslagsbacken


(null)
Trädgården ligger fortfarande inbäddad i snö, fast inte så länge till. Under dagen har stora delar smält bort. Heja solen, snart är det vår. Med solen väcks trädgårdsdrömmarna till liv. Och det behövs. Den här tomten är inget vidare kul. Vi satt ute under förmiddagen på altanen och pratade om sånt. Härliga uteliv, nu är du äntligen här.

Det var många önskemål vi kunde checka av när vi hittade det här huset. Framförallt köpte vi ett hus med ett läge som passar perfekt. Planlösningen, kommunalt vatten och avlopp och tillräckligt många rum för att vi ska kunna leva gott här året om. Vi är lyckligt lottade.

Tomten däremot är inte så kul. Det visste vi. Och det kan man göra något åt. Om man vill. En platt, jordfattig och trist tomt utan struktur och form. Fast den har sin charm och några riktigt fina rosor.  Vi velar mellan staket och häck på framsidan och vad för slags grind vi ska ha. Det blir nog en spaljéberså mellan fram och baksida och något klättrande.  Herr J önskar sig en hägg och lite insynsskydd mot ena grannen. Jag funderar på daggkåpor och hur vi ska få till entrén där bilen står. 

Jag glädjer mig också till att altanen ska inredas med krukor och växter. Herr J är ganska fenomenal på att få till blomsterarrangemang och köpa krukor, så jag tror att det är han som får leda det projektet. Han tycks ha bilden klar för sig. 

Ett körsbärsträd har de tidiga ägarna sågat av på hälften. Det mår inget vidare nu och står dessutom på tok för nära gästhuset. Det ska sågas ned. Vi tog också ned en gänglig tall som växte nästan in i en björk på framsidan. Nu ser man björken. Där bredvid funderar vi på att plantera en vacker buske - kanske en vingad benved. En sådan har jag tänkt på tidigare. Den lyser så vackert rött om hösten och det blir ett fint blickfång från vår framtida glasveranda. Här ska vi också plantera ut alla tete a teter så att vi på sikt får en vårgul kulle.

Där på kortsidan av uthuset (översta bilden) har jag bestämt mig för en clematis summersnow. Vi hade en sådan på Solåkra och den klädde in hela altanen med sina vita vackra kronblommor. Jag tyckte mycket om den. Bilden är tagen på trappan utanför köksfönstret och det är en vy vi ser året om, så det blir perfekt.

(null)
Vid den här tiden förra året letade vi för fullt efter ett hus. Vi budade på något och finkammade hemnet. Då fantiserade jag om vårt framtida hus. Det kändes lite hopplöst och omöjligt. Jag hoppades på en trappa att sitta på med en kopp kaffe i sol och utsikt över hav och att ha en husvägg i lä för en vårfika till påsk. Och tänk, så blev det. Jag får nypa mig i armen emellanåt när jag tänker på hur perfekt det hela blev. Drömmar slår in. 

/ Auktioner /

Silver + Art Nouveau = kärlek

(null)
Det finns tidsepoker som slår an en sträng djupt i hjärtat. Tiden runt början av 1900-talet är en sådan för mig. Föremål från Art Nouveau- eller jugendepoken ligger mig varmt om hjärtat - och än mer när det gäller silverföremål. Ja, kombinationen är ljuvlig i mina ögon. Just nu säljer Bukowskis en samling med just silverföremål från tiden och mitt hjärta slår dubbelvolter. Det är nästan omöjligt, men här är mina fem favoriter: 
 
1. En oval jugendask i silver | Den här skulle gärna få ligga framme på mitt soffbord.
| Locket med dekor i relief av fiskar mot fond av svepande vågformationer. Mogens Ballins Eftr. 1910 i Köpenhamn. |  Bukowskis |
2. Hög jugendvas i silver | Det finns flera vaser i den här katalogen. Till slut valde jag den här som är typisk jugend och så vacker. Den bara ropar efter en tulpanbukett.| Vas dekorerad med tulpaner i relief. Firma K Andersson 1901 i Stockholm. | Bukowskis |
3. Ett par serveringsbestick jugend i silver | Starkt habegär på dessa vackra serveringsbestick | Axel Oluf Olsen. 1914 i Köpenhamn. | Bukowskis |
4. Ytterfoder med motiv av snäckor i silver | Den här jugendskålen är som gjord för våra fönster i stan. Jag blev helt förälskad i den. | Dekor av snäckformationer och räfflad fotring. | Anders Nilsson. 1916 i Lund. | Bukowskis |
5. Ask med lock i silver | Alldeles bedårande fin ask. Jag kan helt enkelt inte motstå ekorren. | Rund ask med välvt lock och hamrad yta. Dekor i relief av blad och frukter krönt av en ekorre. | Carl Sandberg, 1919 i Ystad. | Bukowskis |
/ Hos oss i stan /

Sneak peak: Helgens målningsprojekt


(null)
Våra barnfria helger har blivit projekthelger. När vi bedrev grönsaksodling i en 50 kvm potager brukade maken kalla det för arbetshelger. Jag tyckte inte det lät så kul, men herr J var förtjust i ordet. Däremot gillade jag, och gillar, när dagarna fylls av trädgårdsarbete. När vi kommer igång är vi otröttliga. I helgen har vi målat om i matsalen och flyttat bokhyllorna vi hade i hallen till matsalen. Vi är supernöjda.

Tidigare hade vi en vägghylla här och bänkförvaring, men när vi fick Roslagsbacken tog vi ned vägghyllan och sedan dess har långväggen gapat tom med spackelfläckar i väntan på en god idé. Vi testade med en tavelvägg och funderade på ett bok- eller vitrinskåp, alternativt en lägre avställningsyta, men landade till slut i bokhyllorna. 

Hyllorna är Billy-bokhyllor i björk, som herr J haft sedan före min tid. Jag tycker att de gör sig fint tillsammans med våra stolar i samma färg. I matsalen är det snedtak så vi kan inte ha påbyggnadsdelarna till hyllorna här. Däremot får vi plats med ytterligare en 40 cm-hylla. Billy i Björk är en utgående modell och det närmaste varuhuset med hyllan var Uppsala. Så det fick bli en snabb tur dit. Puh.

Väggen är målad med Farrow & Ball pavilion gray som är lik den färg vi har i vardagsrummet. När sovrummet gick från samma vita som i matsalen till mörkgrått hängde de tre rummen i fil inte ihop. Så det här blev perfekt. Kanske ingen utsvävning i färgval Men ombonat och mysigt. Typiskt oss att påbörja ett målnings- och möbleringsprojekt en lördagsmorgon. Båda skulle bort på olika middagar på kvällen så vi hade inte supermycket tid. Allt behövde också bli klart till sonen kom hem vid 16-tiden på söndagen. Vi hann.

Vi har också planer för vår hall. Vi har haft den röd i över tio år och vi har älskat det, men nu har vi båda bestämt oss för att den ska bli ljusare. Herr J är sugen på gult och jag funderar på lavendel. Jag skulle också kunna tänka mig ljust grönt. Inget är spikat. Vad tycker du?
(null)

(null)
Björk har alltid varit ett favoritträslag. Den gulnande färgen är verkligen inte modernt, men jag älskar det. 
(null)

(null)