/ Renovering / Roslagsbacken /

Renovering: Äntligen nya dörrar och fönster

(null)

Så kom äntligen dagen då vår atriumterrass får ett nytt utseende. Nya sovrumsdörrar, ett glasparti vid biblioteket och dubbeldörrar från köket, allt ut mot altanen.  Dessutom nya fönster i vardagsrummet, en sektion vätter också mot altanen. Det här är den första omfattande externa förändringen vi gör. Efter detta tar vi sats för att bygga glasveranda av uterummet och så ommålning.

(null)
Jag och våra byggare började dagen vid bygghandeln för att hämta upp leveransen och låna släp. Vår bygghandel ligger så fint vid vattnet. Det var en perfekt morgon i strålande sol och 25 grader varmt. Sinnebilden för verksamheter i en skärgårdsmiljö. 

Det är alltid lite pirrigt med beställningar. Det är nästan alltid något som saknas, krånglar eller blir fel. Den här gången ser allt ut att funka. 

Här är några glimtar från före...
(null)
(null)
Dörrarna till sovrummen
(null)
Vardagsrumsfönster med vädringslucka, dörren till köket och fönstret i biblioteket.
(null)

...och en bild av nuläget 
(null)
Här åker fönstren och dörrar på släpkärra
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Foto: Anncha, stiligahem.se


/ Hos oss i stan /

Vi kanske låter bli att måla om

(null)
Vissa saker passar bättre på ett torp ursprungligen från 1700-talet än ett furuparadis från 1970. Älskade kopparstick fick flytta med från landet hem till stan. Och äntligen fick vi till den där tavelväggen vi pratat om i tolv år. 

Så kan det gå.Har man saker man tycker om finns det alltid plats. Förr eller senare. Och det känns helt rätt att sticken flyttar hem till stan. Tavlan över Bayonne är ursprungligen från min mormors hem och den har följt mig från min första studentlägenhet och nu till hallen här. Jisses så många år. På väggen finns andra minnen. Venedigtavlan köpte någon av oss på vår första resa tillsammans dit och övriga tavlor har vi köpt till sovrummet på Solåkra.
(null)

 Ikväll flyttade vi tillbaka byrån och fick tavlorna på plats. Vi och vi föresten. Det är helt herr Js förtjänst. Själv plockade jag upp väskor, lagade middag och fixade i köket. Det behövdes onekligenlite TLC här hemma. Vi har städhjälp, så det är skurat och rent här, men det har saknats omsorg. Vi har levt på landet och stan har varit en övernattningslägenhet. Vi är ganska lika där. Ingen av oss trivs när det inte är fint. Det är kanske himla ytligt, men det står jag för. Vårt liv är ganska kaosartat och det betyder mycket att få fästa blicken vid något som tilltalar ögat. Jag blundar helt enkelt för det som inte är fint. Jag fotograferar det inte och jag nästan förtränger det. Jag är sämst på före och efterbilder. Vill inte se före. Låssas en stund att det inte är så viktigt. Så kan jag leva med det länge. Som med kopparsticken på landet. Såklart kunde vi båda se att de inte passade, men vi behövde något på väggarna och tja, det är ändå bara ett sovrum som inte är klart. Det blev väl ganska okej ett tag. Då är det ganska härligt att få min mamma på besök: "Nej men kopparsticken passar inte alls här". Hon fick oss båda att inse att det är bättre med tomma väggar där. Och så passar de så mycket bättre i stan. 
(null)

Vår midsommar bestod av regn och familjetid. Jag gjorde rabarber och jordgubbssylt och bakade med sonen och vi eldade. Mysigt. Hoppas att du har haft en fin helg./ Inspiration: stiliga hem /

Glasveranda med Mårbacka pelargoner

(null)
Glasveranda har alltid stått högt upp på min önskelista. Jag är en ljussökare och ett uterum skulle onekligen förlänga säsongen. En av de finaste har instagramvännen @ki_junibacken som nu säljer sitt hus. Fönstrena är onekligen vackra, men inte bara det. Jag övertar gärna pelargoner och allt. 
(null)
Precis som på vårt furuparadis är verandan  entré. Det gör att man måste tänka på passager och möblera efter det. 
(null)
Vi håller nämligen på att ta sats för att bygga vår glasveranda på landet. I de bästa av världar hade vi bara behövt byta fönster, men verkligheten är den att det nuvarande uterummet inte är byggt bra. Taket lutar och grunden har en stor spricka av tyngden. Så istället för en uppdatering så behöver rubbet minus taket göras om. Det kommer att bli så fint när det är klart, men det är en stor grej. 

Om någon vecka påbörjas ett annat och efterlängtat projekt. Sektionen mot altanen, från kök och bibliotek ska få spröjsade glas från golv till tak. Vi byter ut två sovrumsdörrar mot altanen mot dito med spröjs och i vardagsrummet blir det fyra nya öppningsbara fönsterpar. Det kommer att göra stor skillnad för känslan i huset. 

(null)
En annan vinkel på den nedre glasverandan. 
(null)
(null)
Även på övervåningen finns ett underbart uterum som är förlängningen av ett sovrum. Där skulle jag inte ha något emot att vakna upp i. 

Foto: Fastighetsbyrån