/ Arkitekturhistoria / Stiligahem besöker... /

Vackra Artipelag

(null)
På samma sätt som en korrekturläsare sällan läser en text utan att hitta fel så är jag en estetisk korrekturläsare när det gäller rumslighet och operasång. Det är väldigt sällan jag känner att precis allt är rätt. Jag är dock ingen perfektionist. Jag kan medvetet välja ett mindre perfekt alternativ för att något annat är viktigare, jag är hemmablind, gillar det som skaver lite och jag faller för hem som speglar de som bor där. Jag hade förmånen att besöka  Artipelag  med bygghjälm för några år sedan och blev helt tagen av byggnaden, dimensionerna på ting, vinklarna och hur byggnaden pratar med omgivningen. Jag ville bara stå och ta in allt och gråta av lycka

Så har jag känt i Roms Pantheon och Sydney Operahouse också. Det färdiga Artipelag är en riktig upplevelse. 

Byggnaden är ritad av arkitekten Johan Nyrén (1947-2011) som bland annat ritat Hammarby Sjöstad tillsammans med sina kollegor. Artipelag blev ett av hans sista verk. "En grundläggande tanke var att byggnaden skulle vara i samklang med naturen och entrén ge en känsla av en glänta i skogen" säger Johan Nyrén i en intressant intervju. Re dan i entréhallen möter besökaren de fyra elementen: Elden som sprakar i den stora öppna spisen, jorden och berget som huset vilar på. Den klara luften och det glittrande vattnet som omger och inramar. Och så känns det. 

Artipelag är ett riktigt mästerverk. När jag var där i början av juli regnade det, så det blev inga exteriöra bilder. Bakom attraktionen står Björn Jakobson, som är entreprenören bakom barnselen BabyBjörn. Han ville bygga ett besöksmål i Stockholms unika skärgård av kärleken till den svenska naturen och konsten. Om jag minns det hela rätt var han bland annat inspirerad av Louisiana utanför Köpenhamn och andra konstmuseer som är destinationer. Artipelag känns verkligen som det bästa av Sverige med sina tjärade, vankantade furuplankor, varsamt placerad bland tallar och klippor med utsikt över Baggensfjärden. 
(null)
Golvet är av finslipad Nero Assoluto Z. Även de stora handfaten är i samma material med polerad översida och råkilade sidor. I bakgrunden syns undre delen av berget som sticker upp i restaurangen. 

Golven är i övrigt är i betong och belagd i matsal och trappor  med Norrvangekalksten och terrassen i skiffer.  
(null)
Sonna Roséns vackra fåtölj "solfjädern" (1948) för Gemla
(null)
Artipelag har en imponerande designbutik med fina föremål framtagna för platsen. Självklart kan man köpa sig en BabyBjörn, men mycket annat också. Bland dem Sirivasen av Siri Seger. 
(null)
Fin och snabbväxande pergola får man med blomlådor och höga stolpar
(null)
Gränsen mellan ute och inne är underbar
(null)

Möbelserien November är formgiven av Peter Ejvinsson och Emmy Larsson för Artipelag.

(null)
Vackra stilleben och Le Corbusiers underbart vackra rottingstolar Le Corbusier Rattan Chairs, 1960
(null)

Foto: Anncha, stiligahem.se