/ Roslagsbacken /

Ett år på Roslagsbacken

(null)
För ett år sedan ganska exakt flyttade vi in i vårt furuparadis. Tänk vad tiden går fort. För två år sedan började vi på allvar titta efter nytt hus. Vi letade helgboende, inte sommarställe, och drömde om ett permanent komplement till våningen i stan. En plats för återhämtning och för gäster året om. Den 15 maj, efter ett dygns intensivt budande, stod vi som vinnare. Bilden ovan är tagen en vecka senare, vid vårt andra besök i huset. Nu har vi upplevt allt på Roslagsbacken en gång och det är dags för en återblick. 

Jag tar en stund och reflekterar över året. Ni som följer bloggen vet att jag gärna gör summeringar och funderingar. Det är bra att vara tacksam och förnöjd, även om man drömmer och planerar. Det är nyttigt att stanna upp och se vad man har istället för att jaga efter vind. Och vi har mycket att vara tacksamma för. 

Jag minns att jag tyckte att ovissheten i husletandet var både spännande och jobbig, även om vi bestämt oss för att det fick ta tid. Herr J hade siktet inställt på Norrtäljeområdet medan jag kunde tänka mig Mälaren. I övrigt höll vi alla möjligheter öppna. Vi föll för renoveringsobjekt, vackra färdigfixade dockhus och hus som behövde byggas ut. Vi föll för platser, för områden och funderade på att bygga nytt. Vi tänjde tankarna kring vad som var viktigast. Tiden, vägen, läget, vyn, huset, tomten och bekvämligheter. Sakta men säkert började vi bilda oss en uppfattning om marknaden. 

Vi åkte Roslagen runt. Söndagen den 14 maj var visningshelgen maxad till tre ställen. För att hinna mellan platserna fick vi skarva genom att dyka upp 20 minuter tidigare på det första. Jodå, det fanns inga konstiga lukter eller något annat som såg konstigt ut. Det kändes som ett genuint hus med många rum. Snabbt vidare. Vi susade fram till ett nyrenoverat objekt som såg perfekt ut på bild, men  den påtagliga doften av nymålat och nerhuggna träd fick oss ur humör. Till sist kom vi till ett nybyggt mindre hus i ett nytt område med underbart läge. På många sätt summerade dessa tre hus marknaden; Renoveringsobjekt som blir dyrt, överrenoverat som är dyrt eller nybyggt som blir dyrt i tid. I ljuset av det kändes Roslagsbacken lagom i sin genre. Det var ett välskött ganska stort hus med ett bra läge. Det var en furufärgad canvas som bara väntade på en uppdatering. Vi bestämde oss.

Den 1 juli gick flyttlasset från magasinet till vårt nya hem. På några timmar hade vi packat upp hela hemmet och tog emot de första gästerna. Sedan dess har det här varit vår fasta punkt året om, precis som vi föreställde oss. 

Jag gillar att vi har sol på altanen året om, att maken har ett arbetsrum, vyn, morgonsolen, planlösningen på huset, våra kvällar vid brasan, att köket är hjärtat och att vi följer årstidsväxlingarna. Vi har fått nya vänner i området och hittat gamla bekanta. Vi har firat midsommar, jul och påsk och har upplevt de tidigare ägarnas trädgårdsvärld. Vi har börjat addera våra egna årsringar.

 Vi valde hus, läge och belägenhet före tomt. Någon trädgårdskultivering hade vi ändå inte tänkt ägna oss åt. Jo, lite krukodling och några pallkragar, trodde vi. Tomten, som består av ett tunt lager mager jord på berg har dåliga förutsättningar. Men när två esteter som helst kopplar av i rörelse börjar inta en plats går det inte att låta bli, även om vår Hobbit kräver hundra procents uppsikt. 

Maken har tankar på en rabatt från parkeringen upp till huset och en damm. Vi funderar på en slingrande lila rabatt i blickfånget från altanen och jag drömmer om blomlådor. I sommar målar vi biblioteket och kanske gästhuset. Jag hoppas på loppislycka i form av en byrå till sonens rum och några detaljer som gör rummen mer färdiga. Tack Roslagsbacken för det här året. Ett nytt kapitel är välkommet.

(null)
Vi har gjort en arkeologisk utgrävning och byggt ut en uteplats.  Vi har målat boden. 
(null)
 Tidig vår med penséer
(null)
 Vinterljus
(null)
Årets första utefika i snö
(null)
 Vinter och jul
(null)
 Lampor och detaljer
(null)
 Hösteftermiddagar med te och brasa
(null)
 Sensommarljus och hög luft
(null)
 Måla sovrum, kök, arbetsrum och klädkammare
(null)
 Första dagen i huset
(null)
 Sommarljuset
(null)
Köksfix 
(null)
 
Bläddra i kategorin vårt nya hem för att se mer
#1 / / Jessica Högberg:

Oj oj oj så härligt ni har det där!

Svar: Tack så mycket. Vi trivs verkligen bra här. Det är vår oas
Stiligahem