/ Veckans accessoar /

Att inreda en ack så liten balkong


(null)
Jag älskar Stockholm på sommaren. Vi är inne i stan några dagar. Snickarna gör klart på landet och herr J jobbar. I kväll är alla fönster på vid gavel och jag sitter på vår balkong och njuter av solnedgången. Det är en magiskt varm kväll, en sådan jag kommer att minnas länge. Balkong är guld värd även om den är liten. Vår är en prunkande blomsteroas signerad herr J. Men jag visar också två andra exempel på balkonger där man åstadkommit mycket med liten yta. 

1. Stiligahems gröna oas
Karaktärsdrag: Blommande krukträdgård med uppstammade olivträd, rosor, buksbomsklot, kryddor och jordgubbsplantor. Krukor i olika format som tillsammans ger en rumslighet, som ett öppet växthus. 
(null)
Här sitter jag i min rose garden. Egentligen är vare sig maken eller jag särskilt förtjusta i just gula rosor, men vi har fått dem av vår fantastiska blomsterhandlare. De kunde nämligen inte säljas eftersom de inte såg fina ut, men i herr Js vård blomstrar de. 
(null)
Den här vyn där gränsen mellan balkonggrönskan och trädgårdarna smälter samman. Rosa rosor och rosmarin
(null)
(null)
Här ser man hur herr J jobbat med att fylla blickfånget. Vi har blomlådor också vilka ramar in hela rummet. 
Fönsterbrädan är en perfekt avställningsyta för ett litet glas rosé och jordgubbar. Vi brukar tända värmeljus också. 

2. Estrid Ericsons franska balkong
Karaktärsdrag: socialt och ytsmart utnyttjande av ytan. Balkongen förstoras genom vyn utåt och inåt rummet. Här är det sociala i centrum. 
(null)     
Estrid Ericsons franska balkong dukad för två med utsikt över Nybroviken. Bordet mäter 100x30 cm och är utfällbart. 
Foto: Emelie Danielsson

3. Frida Fahrmans miniterrass
Karaktärsdrag: genom att möblera som om det vore en terrass, med vackert bord i blickfång, nätta fåtöljer, låga krukor och sittkuddar upplevs rummet stort. Åh fyra sittplatser, bord och krukor tänker hjärnan och luras att tänka att det är större. Parasollet ger takkänsla och rumsligheten förstärks av balkongskyddet. Fint

(null) 
Foto: Frida Fahrman 


/ Trädgård /

Bygga odlingslådor

(null)
Jag erkänner att vi hade fel. Vi nöjer oss helt enkelt inte med att ha några krukor på altanen att sköta, som jag trodde. Vi kan helt enkelt inte låta bli att kultivera en trädgård. I helgen påbörjade vi arbetet med tre upphöjda rabatter, blandannat byggde vi två stora odlingslådor och gjorde en murad rabatt. Och så påbörjade vi målningen av "biblioteket".

Vi funkar väldigt bra i projekt tillsammans herr J och jag. Så har det varit från dag ett i vårt liv. Vi har våra olika roller och har skilda saker vi är bra på. Vi växeldrar och är båda ganska energiska. När vi börjar kör vi från arla morgon till sen kväll. Herr J kallar det arbetshelger. Jag gillar inte ordet, men innebörden. För oss är det rekreation och återhämtning att klura på lösningar och jobba med kroppen. Även om det är 30 grader varmt. 

De senaste åren har det inte blivit så många projekt. Dels för att herr J jobbar mycket och dels för att vår son kräver 100 procents tillsyn. I helgen har sonen varit på läger och vi har hunnit med en utekväll i stan och odlingslådsbygget. Nu har vi beställt en rejäl mängd jord att fylla våra trädgårdsprojekt med och en damm. 

I veckan ska jag ägna kvällarna  åt trädgårdsböcker och trädgårdsinspiration. Jag ska rita och planera innehållet. En omvänd ordning kanske någon tycker, men det finns en masterplan i huvudet. Vi har båda en bild av hur vi vill knyta ihop och skapa en rörelse av växtlighet på tomten. Idag är det en tomt som har fina ingredienser, men som helhet är den trist och känns ostrukturerad. Vi bara måste komma igång.  

Varför odlingslådor, högbädd, upphöjda rabatter och blomlådor? 
 •  Vår jord är mager och består i princip av berg. Istället för att gräva nedåt, bygger vi uppåt. Det blir också ett sätt att ge huset en grund och dölja plintarna som huset står på.
 • En upphöjd rabatt tinar snabbare på våren. På det sättet kan vi få en längre och inte minst tidigare blomsäsong. 
 • Högbäddar gör ogräsrensningen lättare. Inget böjande
 • Vi fäster snigelkanter runt om våra lådor för att få ha blomsterprakten i fred. Det blir också lättare att fästa stöttor och nät för att skydda mot rådjur under höst och vinter. 
 • Gräva rabatter är ett onödigt arbete. Jag lägger tidningspapper direkt på gräset och därefter jord - minst 10 cm. Vi gräver inte ens bort grässvålen längre. Vi gräver ett spaddjup och vänder på tuvan. Om ett område har mycket ogräs hjälper bara att marktäcka med stor duk i ett år. Självklart tar vi bort stenar osv. Jag har provat alla varianter av rabattbyggande och i vår första trädgård var jag himla noga. Jag har silat jord i en hel rabatt för att bli av med ett hemskt ogräs. Det gick sådär. Det finns inget ogräsfritt sätt annat än att plantera tätt och använda marktäckare som trivs. Och att tillföra god jord och kompost. Man ska föda jorden, så ger den skörd. There is no other way

Så här bygger du en odlingslåda
 1. Bestäm vilka yttermått du vill ha på din odlingslåda. Vi ville ha 3,80 x 70 samt 42 cm hög för att dölja plintarna som huset står på
 2. Vi valde brädor som var 4,5 meter långa, 140 mm breda och 21 mm tjocka. Bredden för att det är samma bredd på timmerstockarna och längden för att kunna få ut både långsidor och kortsidor på en planka. Tjockleken på 21 cm är ganska lagom och lättjobbad. Dessutom behöver man reglar. Vi använde 45 mm fyrkantiga stavar.
 3. Börja med att såga ut plankorna i vald storlek
 4. Såga reglar i lådans höjd minus 1 cm. Regeln ska inte gå hela vägen upp (null)
 5. Gör långsidorna först genom att skruva fast regel vid hela höjden i varje ände. Förstärk med reglar i mitten, ca varje meter
 6. Fäst därefter kortsidorna mot regel. 
 7. För att lådan ska hålla formen även när det kommer jord i fäste vi tvärgående reglar i mitten. (Se översta bilden)
 8. Vi ska också fästa snigelkanter för att hindra mördarsniglar
(null)

(null)

(null)

Så här blev den andra lådan till uthuset. 
(null)

Det ska bli så kul att visa er hur fint det blir när vi fått fason på det här området

(null)

(null)

(null)

Foto: stiligahem/ Inspiration: stiliga hem /

Till salu: Lilliehööks Slettered

(null)

Vissa skåningar grämer sig förstås, men de flesta är nog glada för det Bengt Lilliehöök bidrog till på på mitten av 1600-talet.  Hans soldater kämpade för Sverige vilket slutligen ledde till att Skåne, Blekinge, Bohuslän och Halland blev svenskt vid freden i Roskilde. Han hade fått Slettered några år tidigare för insatserna som ledde fram till freden vid Brömsebro 1645. Eftersom Halland ingick i överenskommelsen vid Roskilde blev Lilliehöök landshövding i länet.  Det är med andra ord ett historiskt hus som är till salu i Falköpingstrakten

Bengt Lilliehöök flyttade in på Slettered 1647 efter att ha fått detta och Grimstorp som ersättning för sina insatser två år tidigare. Gården har upprustas mellan åren 1979-1999 av Sigfrid Levin. 

Huset är ett exempel på hur man använt gamla metoder för att återskapa 1700-talsmiljön. Här finns handgjorda, linnetapeter som målats på plats, sytts ihop och fästs i över och underkant, Dekormålade och schablonmålade väggpaneler samt stänkmålade väggar. Allt i en fascinerande färgskala. 
(null)
Fantastiskt vackra brädgolv av såpbehandlad Läcköparkett. Golvet har lagts i ett fiskbenslikande mönster där de framträdande spikhuvudena fått en dekorativ roll
(null)     
En vacker rund aprikos eller terrakottafärgad kakelugn på ben och schablonmålade tapeter 
(null)
Stänkmålade väggar med grå linoljemålade dörrar
(null)
Målad marmorering i trappan och Trompe l’Oil målad golvsockel. 
(null)
Handmålade tapeter i en vacker aqua-grön färg
(null)
Ännu en kakelugn på fot. Golven är målade med schackrutor i svart och bröstpanelerna dekormålade i Trompe l’Oeilteknik.
(null)
Så fint med röda detaljer i form av spis, rutiga gardiner och orientalisk matta
(null)
Detalj av den fina spisen
(null)
Tycker mycket om röda detaljer i kök. 
(null)
Ett stilleben till en fond av handmålad tapet med kinesiskt motiv. 
(null)
Här ser man hela det dekormålade rummet. 
(null)
Den fina färgskalan i salen. 
(null)
En magnifik gul kakelugn på fot ger ett barockuttryck som är ovanlig. 
(null)
Ett av sovrummen med fina allmogedetaljer. Är svag för smårutiga Gripsholmsrutor till rullgardiner. 
(null)
Trappan upp med vackra detaljer. Väggarna stänkmålade så att det nästan ser ut som en stjärnhimmel
(null)
En fin salong i en av flyglarna
(null)
Underbar färgskala
(null)
En klassisk herrgårdsbyggnad med säteritak och gårdsplan med rundel. Färgsättningen är vacker med falu ljusröd, grå fönster och fönsterluckor i brunsvart. Själv hade jag nog målat fönsterluckorna i en mörk mörk grön färg.  (null) 
Underbar köksträdgård 
(null)
Byggnad som ger ett intryck av Karolinergård
(null)
Fin flygelbyggnadsom ger en fin sluten känsla på gården
(null)
Återigen fin karolinerflygel
(null)

(null)

(null)

(null)
Fin detalj av entrén 
(null)
Här kan man hålla fest. Gården innehåller också ett stall. 
Foto: Svensk fastighetsförmedling