/ Renovering / Roslagsbacken /

Roslagsbacken: vardagsrummet

(null)

Jag letar efter rätt tyg till gardiner i vardagsrummet. Jag vill gärna hitta ett tyg med struktur i, inte för vitt, för beige eller för grått utan någonstans där mitt emellan. I väntan på rätt bjuder jag ändå på en bild från vardagsrummet. Vilken skillnad det blev med fönstrena. Precis den "cottage-känsla" vi eftersträvade. 

Vi väntar med glasverandan. Det består idag av ett oisolerat trallgolv och med väggar som inte är dimensionerade för att klara tyngden från fönstrena eller förberett för dörr. Det blir m a o en ganska stor omvandling fastän det är samma yta. Men när det blir klart kommer vardagsrummet och det rummet vara i fin samklang. Vardagsrummet har blivit ett mysigt rum. Den här varma sommaren är jag så glad över att kunna öppna fönster här. Vädringsfönster är säkert toppen i områden med knott, men att inte kunna öppna fönster för att släppa ut en geting är ingen höjdare. Så skönt med fönster. 
(null)
Vi lät göra fönsterbrädor som är 15 cm djupa. Det är precis lagom för ljusstakar och mindre krukor. 
(null)
Så här ser det ut nu
(null)
Halvvägs utan salningar och fönsterbrädor
(null)
Så här såg det ut före
(null)
Före med vädringsfönster
(null)
Samma fönster
/ Veckans accessoar /

Bolini, Bellini och Bolinder

Juli månads önskelista handlar om rullgardiner, drinkar och en väskpralin. Allt man behöver, eller hur?

(null)
1. Rullgardinerna från Bolini är alldeles särskilt vackra. Motiven är hämtade från historiska böcker och just nu funderar jag på om vi ska ha en rullgardin i vårt nya bibliotek på landet. Det här mönstret heter kolibri. Foto: Bolini
(null)
2. Jag tänker alltid på mitt första besök på Harrys bar i Venedig när jag dricker en Bellini. Det är här drinken uppfanns och  det första besöket där gjordes med en fantastisk man jag var väldigt intresserad av en varm och vacker maj.  Kanske var det kombon man, drink och stad som gjorde susen. Mannen är min man. Bellini görs av persikopuré och champagne, synd på champagnen men gott för persikan som min mamma skulle sagt. Foto: waiting on Martha
(null)

3. På min väskspaningslista finns en väska från Bolinder. Jag är bara så förtjust i rutmönstret och att insidan har en avvikande färg. Som en ask praliner. Inväntar rätt färg för mig. Den här är inte så dum Foto: @bolinderstockholm på instagram

/ Arkitektur / Stiligahem besöker... /

Vackra Artipelag

(null)
På samma sätt som en korrekturläsare sällan läser en text utan att hitta fel så är jag en estetisk korrekturläsare när det gäller rumslighet och operasång. Det är väldigt sällan jag känner att precis allt är rätt. Jag är dock ingen perfektionist. Jag kan medvetet välja ett mindre perfekt alternativ för att något annat är viktigare, jag är hemmablind, gillar det som skaver lite och jag faller för hem som speglar de som bor där. Jag hade förmånen att besöka  Artipelag  med bygghjälm för några år sedan och blev helt tagen av byggnaden, dimensionerna på ting, vinklarna och hur byggnaden pratar med omgivningen. Jag ville bara stå och ta in allt och gråta av lycka

Så har jag känt i Roms Pantheon och Sydney Operahouse också. Det färdiga Artipelag är en riktig upplevelse. 

Byggnaden är ritad av arkitekten Johan Nyrén (1947-2011) som bland annat ritat Hammarby Sjöstad tillsammans med sina kollegor. Artipelag blev ett av hans sista verk. "En grundläggande tanke var att byggnaden skulle vara i samklang med naturen och entrén ge en känsla av en glänta i skogen" säger Johan Nyrén i en intressant intervju. Re dan i entréhallen möter besökaren de fyra elementen: Elden som sprakar i den stora öppna spisen, jorden och berget som huset vilar på. Den klara luften och det glittrande vattnet som omger och inramar. Och så känns det. 

Artipelag är ett riktigt mästerverk. När jag var där i början av juli regnade det, så det blev inga exteriöra bilder. Bakom attraktionen står Björn Jakobson, som är entreprenören bakom barnselen BabyBjörn. Han ville bygga ett besöksmål i Stockholms unika skärgård av kärleken till den svenska naturen och konsten. Om jag minns det hela rätt var han bland annat inspirerad av Louisiana utanför Köpenhamn och andra konstmuseer som är destinationer. Artipelag känns verkligen som det bästa av Sverige med sina tjärade, vankantade furuplankor, varsamt placerad bland tallar och klippor med utsikt över Baggensfjärden. 
(null)
Golvet är av finslipad Nero Assoluto Z. Även de stora handfaten är i samma material med polerad översida och råkilade sidor. I bakgrunden syns undre delen av berget som sticker upp i restaurangen. 

Golven är i övrigt är i betong och belagd i matsal och trappor  med Norrvangekalksten och terrassen i skiffer.  
(null)
Sonna Roséns vackra fåtölj "solfjädern" (1948) för Gemla
(null)
Artipelag har en imponerande designbutik med fina föremål framtagna för platsen. Självklart kan man köpa sig en BabyBjörn, men mycket annat också. Bland dem Sirivasen av Siri Seger. 
(null)
Fin och snabbväxande pergola får man med blomlådor och höga stolpar
(null)
Gränsen mellan ute och inne är underbar
(null)

Möbelserien November är formgiven av Peter Ejvinsson och Emmy Larsson för Artipelag.

(null)
Vackra stilleben och Le Corbusiers underbart vackra rottingstolar Le Corbusier Rattan Chairs, 1960
(null)

Foto: Anncha, stiligahem.se