/ Inspiration: stiliga hem /

Villagatans hissgardiner

(null)

Vackra naturmaterial gör sig så fint på gardiner. Är särskilt svag för 1700-talets rullgardiner i linnetyg, gardiner där rullen är nedertill och rullas upp med linor. Den här våningen på Villagatan har fyra vackra fönster på rad i vardagsrummet och där passar det perfekt.

Det är inte särskilt svårt att göra den här typen av gardiner. Den övre delen av tyget spikas fast på en fyrkantig stav som fästs i väggen. Det finaste är att sy en kanal och trä igen staven.  Och i andra änden gör man på motsvarande sätt fast med rundstav. I övre delen fäster man öljetter i glas med läderband och drar snöre genom dem och under rullen. 

På tidiga 90-talet bodde jag i en 60-talslägenhet med ett stort tredelat fönster på sammanlagt 4 meter där jag hade den här typen av rullgardin i ett gräddvitt linnetyg. Det var väldigt snyggt. Kändes som en New York loft apartment.  Till det hade jag låga soffor i svart skinn och ett marmorbord på stålstativ och ett koskinn på golvet. Jag hade så många pälsdjursallergiker i bekantskapskretsen så koskinnet fick jag göra mig av med. Sofforna var ganska nedsuttna så med tiden köpte jag min numera vita soffa, som då var blå. 


(null) 

(null)
Här har man dock låtit bli den nedre rullen och istället låtit linan löpa längs kanterna. 

(null)


Foto: Wrede fastighetsmäkleri


#1 / / Anonym:

Grått, grått, grått, va tråkigt!
Det behövs mattor också för att få en möblering!

Svar: Det har du alldeles rätt i. Det kanske var lite väl grått. Det saknas både mattor och lite färg i inredningen, men lägenhetens grundarkitektur och hissgardinerna tyckte jag om.
Stiligahem