/ I säsong /

Synliga lökar en flipp eller flopp

(null)
Nu är det vårstämning här. Jag brukar mest använda hallen som fond i juletid, men visst funkar den röda bakgrunden även mot rosa tulpaner och friskt vårgrönt? Dessutom har alltid gillat kombinationen rött och rosa. Så jag får passa på och njuta av möjligheten till ett stilleben. 

På Ulriksdals slottsträdgård är det självplock på tulpaner och man kan välja att köpa dem som snitt eller med löken kvar. Även om jag vet att detta blir rådjursmat kunde jag ändå inte låta bli att gräva fram lökarna i sanden. Provade några olika vasvarianter här hemma innan jag valde de här två. Jag tror att jag gillar det här. Tulpanerna är så långskaftade att det blev bättre i lång vas. Men vad säger ni om synliga lökar? Flipp eller flopp?
(null)

(null)

(null)

Foto: Anncha, stiligahem.se


/ Roslagsbacken /

Drömmer om en pelargonfylld glasveranda

Foto: Elle decoration Sverige
Vad kommer alla drömmar ifrån? Mina drömmar är väldigt sällan bara sprungna ur min fantasi, utan är ofta en kombination av bilder, minnen och egna tolkningar. En glasveranda med spröjsade fönster fylld med pelargoner är en sådan dröm som jag har haft väldigt länge. Den kom med drömmen om ett hus i skärgården för många år sedan. Under 2018 får vi en sådan - under förutsättning att vi hittar någon som vill bygga den. 
Ungifär så här ser det ut på våra skisser som min mamma har hjälpt mig med. Den vänstra flygeln på vårt hus på landet består av ett inglasat uterum utan ytterdörr. Vi vill göra om det till ett vinterbonat uterum och flytta ytterdörren hit. Först tänkte vi det som en vinterträdgård med grönska och bekväma sittplatser, men så landade vi ändå i att ha en matsal här för större fester året om. En lokal byggare kom förbi under sensommaren för att titta på vad som behövdes. Och i princip kommer vi behöva bygga om både golv och väggar. Sen dess har vi inte hört av byggaren, trots upprepade påminnelser. Det blir ett lite större projekt än vi hoppats på, men så blir det bra. Nu ska vi bara hitta någon som vill göra jobbet.
(null)
I den här delen närmast hit blir det matsal och fönsterbrädor så att vi kan ha massor med blommor i fönstrena. Jag tänker mig ett slagbord man kan fälla ut och sitta många vid. I vardagen är vi bara tre så det är kanske onödigt att ha ett långbord här jämt. Höger om entrén tänker jag mig en sittbänk under fönstret med lådförvaring för dynor, flytvästar och annat otympligt. Och så en ny dörr. 
(null)

Lite glasverandeinspiration
Vår glasveranda kommer att bli ganska smal och jag funderar på att ha en bänk på ena sidan för att spara utrymme, men också för att det blir en alldeles speciell känsla när man sitter på rad. Foto: Remodelista
 
Fönsterbrädor fyllda med pelargoner. Det är någonstans min målbild.  Foto: Vibekedesign
 
Foto: Ann-charlotte, stiligahem

/ Roslagsbacken /

Roslagsbacken: snygg hatthylla

(null)
Det är detaljerna som gör att ett hem blir personligt. Och detaljer tar verkligen tid att hitta. Jag vet inte hur många sajter med hatthyllor jag letade på innan jag till slut fastnade för Kite klädhängare som både kändes rätt och prisvärd. För oss var det viktigt att kunna hänga kläder på galgar och också kunna förvara schalar, vantar eller mössor på en hylla, samtidigt som den inte fick vara för dominerande.
 
Hemma i stan har vi den här varianten men det kändes lite väl trist att ha samma på landet, även om jag var inne på det ett tag. Även om den heter "kite", dvs drake, så leds mina tankar till en stiliserad älgkrona och det är kanske den associationen som gjorde valet så självklart till vår timmerstuga. Vad tycker du?
 
Kite Hat Rack är ritad av Stockholmsbaserade designduon Johanna Asshoff och Hanna Brogård, dvs Asshoff & Brogård för Maze Interior. Maze har en minimalistisk approach ofta i kombination med glimten i ögat. En av mina favoriter från dem är den här och till landet har jag också funderat på den här.
(null)
 
 
(null)