/ Inspiration: stiliga hem /

Kolonner, kapitäler, Thonet och Liagre

(null)
 
Ibland när man är uppvuxen med något tänker  i allafall jag att det där ska jag inte ha. Det finns så många olika sorters silverljusstakar att jag inte heller behöver just välja den sorten. Men suget efter just kolonnljusstakar är stort.  Nästan jobbigt. Jag gillar den formen helt enkelt. 
 
Inom arkitekturen kröns kolonner av kapitäler, det vill säga pelarhuvuden. Hur de ser ut avgör både varifrån de kommer och tidsperioden. Automatiskt går tankarna till det antika Grekland, men kapitäler finns det i flera andra varianter. Inom egyptisk arkitektur är de ofta utformade med gudamasker (såkallade Horus- eller Hathorkapitäl) eller växtmotiv, i den gammelpersiska kulturen med djurhuvuden, främst tjurar. Under gotiken blev kapitälerna förenklade för att under renässansen återigen inspireras av Antiken. Så låt mig få presentera dem. 
 
De mest fulländade kapitälerna kommer från det antika Grekland, och Bulgarien ska jag kanske tillägga. Bland de vackraste jag själv sett finns i Archeological museum i Sofia. 
 
Kapitälernas stil gav namn åt kolonnerna; 
  1. Doriska kapitäler saknar en basplatta och har en enklare krönprofil, exempelvis Poseidontemplet. 
  2. Joniska kapitäler har de karaktäristiska voluterna som sammanbinds med en festong, tänk ryggen på en Karl Johansstol. Ofta har själva kolonnen vackra tandsnitt. 
  3. Korintiska kapitäler är de mest dekorerade kapitälerna med former från akantus. 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Hurricane från Skogsberg & Smart, apljusstakar från Gecco och Hortuskrukan från Svenskt tenn.
(null)
Thonetkarmstolar med rottingsits gör sig fint tillsammans med den såkallade Göteborgsstolen
(null)
 
(null)
 
Den här lägenheten är en typisk sådan jag faller för. Här finns de vackra gracila bordslamporna av Christian Liagre, Thonetstolar och klassiska kolonnljusstakar i silver. Fint. Men var är gardinerna? Och måste det vara så färglöst? De vackra ytorna och blickfången får mig att förlåta allt. Det blir ett blogginlägg.
 
foto: Per Jansson fastighetsmäklare
 
 
Christian Liagre / silver / thonet
#1 / / Annika Stiernstedt:

Hej igen, Som vanligt faller vi för samma saker. Har just införskaffat 6 kolonnljusstakar. Dom är magiska. Har alltid haft lite svårt att placera Thonetstolar i någon inredning, men kombon med tagelklädda Göteborgsstolar är perfekt.
Tack för fina blogginlägg!
Kram
Annika

Svar: Jag gillade också kombon thonetstol och göteborgsstol. Jag har haft en ganska blandad inställning till göteborgsstolarna, men tyckte också precis som du att de passade fint ihop. Och.... så är jag lite avis på att du har sex kolonnljusstakar - det låter helt fantastiskt vackert att kunna duka med alla

Varma hälsningar
Stiligahem

#2 / / Maria:

Fantastisk blogg du har, fler borde hitta den! En klickbar facebooklänk skulle vara fint!

Svar: Hej, stiligahem finns på Facebook. Brukar alltid lägga ut länkarna till inläggen där. Följ mig där så missar du aldrig något nytt. Tack för de fina orden också. De glädjer mig
Stiligahem