/ Roslagsbacken /

En ögonblicksbild från Roslagsbacken

(null)
Ett hem byggs inte på en dag. Det är verkligen så, men nu börjar i allafall vårt vardagsrum på landet hitta sitt uttryck. Och det känns som oss. Vi kan inte hålla oss från antikviteter och vrålsnygga moderna lampor, hur vi än försöker, haha

Det spelar ingen roll om vi bor i ett rött torp från 1700-talet (och påbyggt) eller ett timmerhus från 1970-talet. Och det är väl just det som är tjusningen. Att ens inredning har ett signum. Men så är också de flesta sakerna från vårt Solåkra och ännu länge tillbaka, möbler vi haft i 20-talet år eller längre. Köper man saker man tycker om så håller de. Och ibland måste saker få en chans till. 

Först när vi flyttade in tyckte vi inte att gripsholmsfåtöljen funkade, men när lampor och mattor kommit på plats fick den flytta tillbaka in i vardagsrummet. Då funkade den åtminstone hjälpligt.  En grå skänk fick komma tillbaka in i makens arbetsrum från gästhuset när rummet blev ljust. Det är egentligen bara några rokokostilstolar från vårt tidigare ställe som inte alls funkar här. Och några rustika detaljer. Andra föremål som stod i skymundan tidigare har lyfts fram i ljuset och har aldrig varit så fina som nu. 

Det är också skillnad på ett lantställe och på ett helgboende. På det gamla stället hade vi tunnslitna sängkläder, ett jätteslitet badrum och några billiga nödlampor. Det funkade där. Ett helgboende är däremot en förlängning av vårt huvudboende, eller det kanske till och med är vår primära bostad. Vi kände båda ganska omgående att vi behövde uppgradera belysningen. Så det är där vi lagt vårt krut. Vi är båda förtjusta i lampor. Och jag vet, vi ska sänka Greta grossmans cobra wallamp. Den sitter för högt. 

I helgen tittade jag och maken på inspirationsbilden till vardagsrummet  När jag såg den nu kunde jag se likheter kring helheten, men faktiskt mest olikheter när det kommer till de enskilda valen. Ändå var den bilden så otroligt viktig för oss. Det tog tid för mig att bli sams med väggarna och den bilden tyckte jag var snygg. Jag är glad över att vi behåller väggarna här och är samtidigt lika glad över de väggar vi valde att måla. Skynda långsamt. Ibland är det bra att låta första tanken vila så att man fattar rätt beslut. Första tanken att byta fönstrena till spröjs kvarstår, medan tanken att göra om valven känns mindre viktig. I vardagsrummet här vill jag ha ljusa linnegardiner i fullängd. Maken vill inte. Och jag kan vänta till fönstrena kommer på plats. 

(null)
Ny matta till vänster. Det är en lös heltäckningsmatta som är beställd från rugs och kantad med langettsöm. Det är ett av mina mest prisvärda tips om man vill ha en matta i ett eget format. Köp en lös heltäckningsmatta. Det bruna fårskinnet har jag köpt av en kollega, vars föräldrar har får. 
(null)
Sarfatti-lampan från Flos i taket, pläd från Skargaarden, golv och bordslampa från Slettvoll och litet fyrkantigt bord från Artwood. Så här såg bord och soffa ut tidigare. 
(null)
Bordet till vänster köpte vi för 11-12 år sedan i en fransk butik på Odengatan som inte finns kvar. Den har vi haft i stan, på Solåkra och nu här. Soffan är från IKEA och det är tavlan ovanför också. Den tavlan köpte maken i samband med att han skulle sälja sin ungkarlslägenhet och flytta ihop med mig. Och den har hängt med sedan dess, fast jag egentligen inte gillar den. Tidningsbacken är en back från kullamust som maken inte gillar, men som får hänga med.
(null)
Skåpet där i vänster hörna kommer från mina föräldrars hus i Hornbaek och som vi hade ett tag på Solåkra. Innan dess hade min farmor det i sitt kök. Den ser äldre ut än den är (1812) och har nog aldrig gjort sig så bra som här. 
(null)
Det här rummet gav ett så rörigt intryck när vi flyttade in och väggarna var bruna. Nu smälter de vita vitvarorna och värmeväxlaren in. I taket hänger en jättevariant av Cecilie Manz lampa Caravaggio för Lightyears. Vi har en betydligt mindre variant i svart med röd ledning i stan. Det var superrea på den här i en nätbutik och vi klickade hem den. Egentligen kanske den är för stor, men jag gillar det. Bord och stolar  r från Mio möbler på 80/90-talet och har hängt med min man sedan hans första lägenhet. Ni minns väl när det var modernt med trä och den här blå färgen? 

Foto: Anncha @stiligahem


#1 / / Linnéa:

mysiga bilder!:)

Svar: Hej Linnéa, så kul att du hittat hit och gillar mina bilder. Vill önska dig en trevlig kväll
Stiligahem

#2 / / Lisa:

Så charmigt och personligt hus gillar det verkligen.
Ibland behöver man bo in sig lite för aff se vad man behöver och vill ha så låt det ta lite tid så kommer det nog en massa fina idéer
Vill passa på att tacka f.ör det fina reportaget från antikmässa
Jag kunde inte åka upp så det var roligt att se dina fantastiska bilder vi har nog lite samma smak. Jag blev helt förälskad i det lilla bordet med pärlstav ring på skivan.
Tack för en trevlig blogg jag läser den varje dagSvar: Hej Lisa, så roligt att du hittat till min blogg och att du gillar den. I år missade jag nästan Antikmässan, men jag är glad över att jag hann åka dit på söndagen.
Det är verkligen så att man behöver bo in sig i ett hus. Egentligen är den här typen av hus inte alls min stil, så det var svårt att hitta den röda tråden. Men nu börjar vi komma på plats. Först i sonens rum och nu i vardagsrummet. Näst på tur är arbetsrummet och vår klädkammare. Önskar dig en fin dag
Stiligahem

#3 / / Annika Stiernstedt:

Hej,
Så fint ni får det. Jag skriver i presens för jag antar att det fortfarande är ett hem i vardande. Inspirationsbilden är så rätt, förstår att du var lite villrådig inför träväggarna i vardagsrummet, men på din inspirationsbild är det ju helt rätt. Röstar också för hellånga ljusa gardiner. Eftersom det inte ser ut att vara högt i tak, blir det helrätt med långa gardiner. Jag skriver också under på din tes att om man bara har saker som man tycker om, så brukar de funka överallt och tillsammans. Så spännande att följa er resa med Roslagsbacken. Fortsatt lycka till!
Annika

Svar: Känns skönt att få medhåll kring detta med gardinerna. Det stämmer att det inte är särskilt högt i taket. Nu gäller det bara att övertyga herr J. Det är en härlig process att bygga ett hem. Nästa område är makens arbetsrum/gästrummet
Stiligahem

#4 / / Susanne:

Så fint ni får det! Kul ratt se bilderna.
Susanne

Svar: Tack så mycket Susanne. Det förvånar mig själv att vi ändå får till en vår hemmakänsla i det här huset som estetiskt kanske inte är min stil. Fast nu börjar det att bli det, ändå. En spännande resa
Stiligahem

#5 / / Maria:

Charmigt och välbalanserat i allt UTOM kaminen och skyddet framför den. Jag stör mig jättemycket på det vita och mässingsdetaljerna. Måla mattsvart så kan nog "guldet" vara kvar men allrahelst mattsvart alltihop. Men det är jag det och det är INTE jag som bestämmer! Tack för en inspirerande blogg!

Svar: jag håller med dig om att vit kamin med mässingsdetaljer inte passar in särskilt bra. Kaminen har varit här sedan långt innan vi köpte det och jag har hunnit vänja mig lite. Ibland tycker jag att det är bra med ett föremål som skaver lite i inredningen. Värdesätter din kommentar
Stiligahem

#6 / / Dog Backpack:

I'm really happy to say it was an interesting post to read.

Best regards,
Mead Hessellund