/ Antikviteter /

Antikmässan: Mina favoriter

(null)
Det brukar alltid finnas något som slår an en alldeles extra liten sträng i hjärtat. I år föll mina ögon på den här stolen av C.W Carlberg för matsalen på Gunnebo slott i Johan Sjöstens antikhandels monter. Den vackra pärlkanten med nästan centimeterstora identiska "pärlor" och de utskurna detaljerna i ryggen var bara så charmiga. En skulptur i Sjögrens monter och ett mahognybord från Edelstams monter hörde också till favoriterna denna gång.
 
Johan Sjösten antikhandel, Göteborg
(null)
Kronärtskocka eller vinblad. Jag tyckte att den här stolen hade både karaktär och charm
(null)
 
 
(null)
Mårten Medbos keramiska knutar "Hose" i brunt och "ärgad koppar" var bara så läckra. Skulle vilja ha en av varje. Sjöströms antikhandel i samarbete med Christian Larsen gallery
(null)
 
/ Antikviteter /

Antikmässan 2018

(null)
 
En av årets höjdpunkter är Antikmässan. I år blev det under mässans sista timmar under söndagen och med sonen. Han har varit med flera år men i år fick jag muta med korv. Alla sätt är goda utom de dåliga, tänkte jag. Och båda var synnerligen nöjda. Favoritmontern var signerad Stella Polaris Antiques i min värld i allafall.  Här är en bildkavalkad...
 
Polaris Antiques
Jag är alltså så svag för mahogny och antika saker med guldram. Det här är en monter helt i min smak, med rokokobyråer, vackra bronsljusstakar och så vidare
Polaris Antiques
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Hoffmans antikhandel 
En monter där man verkligen nyttjat djupet är Hoffmans. Så väldigt vackert med plexiglaspiedestalerna.
Hoffmans antikhandel
(null)
 
Berglöfs antikhandel
Ett sånt här litet damarbetsbord/sybord i mahogny skulle gärna få flytta hem till oss. Så vackert med citrusträden och den gröna väggen. 
Berglöfs antikhandel
(null)
 
L Edelstams Konst & Antik
Jag blir lite sugen på en grön vägg i hallen när jag ser den här montern. Precis som tidigare år delar Edelstam monter med Berglöfs.
Edelstams Konst och antik
(null)
 
 
Hezekielssons Antik, Boden
En av de vackraste montrarna är Hezekielssons antik. Här finns de vackraste allmogemöblerna man kan tänka sig och dessutom så inspirerande vackert arrangerat. På deras fina instagramkonto kan man få se det tidskrävande arbetet med att ta fram originalfärgen på den vackra klockan. Vacker monter och väldigt trevliga.
Antikboden
(null)
 
(null)
 
(null)
 
A la Carte Antik
En som också kör sin stil rakt av och alltid bjuder på inspirerande miljöer är A La Carte Antik. Det där sparrisfatet till höger blev jag sugen på och den fina blomtrappan. Fast till blomtrappan behöver jag ett annat hus, ha ha. 
A la carte Antik
(null)
 
(null)
(null)
 
Thunér antikhandel
Smakfullaste montern är nästan alltid Thunérs. Hur vackert är det inte med duvblå väggar och isande ljusblå baljfåtöljer. 1700-tal när det bara är som bäst. 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Årets monter - Sjöström Antik
Jag vet inte för vilken gång i ordningen som Sjöström Antik finns på Antikmässans prispall. I år med Årets monter. Så välförtjänt. Johan Sjöström har en fantastisk känsla för det eklektiska och för spännande kombinationer. Man kan inte annat än att bedåras. 
Sjöström antik
(null)
 
Inte heller jag kunde låta bli att fotografera blomsterklänningarna. Det här var min favorit
(null)
 
(null)
Anemoner och tulpaner i flaskor och glas tillsammans med mässingsljusstakar var fint och inspirerande.
 
Foto: Anncha @stiligahem.se
/ Inspiration: stiliga hem /

Kolonner, kapitäler, Thonet och Liagre

(null)
 
Ibland när man är uppvuxen med något tänker  i allafall jag att det där ska jag inte ha. Det finns så många olika sorters silverljusstakar att jag inte heller behöver just välja den sorten. Men suget efter just kolonnljusstakar är stort.  Nästan jobbigt. Jag gillar den formen helt enkelt. 
 
Inom arkitekturen kröns kolonner av kapitäler, det vill säga pelarhuvuden. Hur de ser ut avgör både varifrån de kommer och tidsperioden. Automatiskt går tankarna till det antika Grekland, men kapitäler finns det i flera andra varianter. Inom egyptisk arkitektur är de ofta utformade med gudamasker (såkallade Horus- eller Hathorkapitäl) eller växtmotiv, i den gammelpersiska kulturen med djurhuvuden, främst tjurar. Under gotiken blev kapitälerna förenklade för att under renässansen återigen inspireras av Antiken. Så låt mig få presentera dem. 
 
De mest fulländade kapitälerna kommer från det antika Grekland, och Bulgarien ska jag kanske tillägga. Bland de vackraste jag själv sett finns i Archeological museum i Sofia. 
 
Kapitälernas stil gav namn åt kolonnerna; 
  1. Doriska kapitäler saknar en basplatta och har en enklare krönprofil, exempelvis Poseidontemplet. 
  2. Joniska kapitäler har de karaktäristiska voluterna som sammanbinds med en festong, tänk ryggen på en Karl Johansstol. Ofta har själva kolonnen vackra tandsnitt. 
  3. Korintiska kapitäler är de mest dekorerade kapitälerna med former från akantus. 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
Hurricane från Skogsberg & Smart, apljusstakar från Gecco och Hortuskrukan från Svenskt tenn.
(null)
Thonetkarmstolar med rottingsits gör sig fint tillsammans med den såkallade Göteborgsstolen
(null)
 
(null)
 
Den här lägenheten är en typisk sådan jag faller för. Här finns de vackra gracila bordslamporna av Christian Liagre, Thonetstolar och klassiska kolonnljusstakar i silver. Fint. Men var är gardinerna? Och måste det vara så färglöst? De vackra ytorna och blickfången får mig att förlåta allt. Det blir ett blogginlägg.
 
foto: Per Jansson fastighetsmäklare