/ Veckans accessoar /

Guéridon och bloggandets hjärta

(null)
 
För att verkligen förstå, behöver man känna sin historia. En av mina drivkrafter i bloggandet är att sätta saker i sitt sammanhang. Att utforska, fördjupa och lära samt bekräfta och befästa mina egna kunskaper. Den här gången handlar det om guéridon, lampbord, och varför jag brinner för historia. 
 
Min pappa jobbade hela sitt liv som jurist inom kulturområdet. Han drevs av ett starkt intresse för folkbildning och som fritidspolitiker i vår kommun drev han bland annat frågan om lördagsöppna bibliotek. "Biblioteken måste vara tillgängliga när folk är lediga", menade han. Detta var före internets tid. Han gillade det som främjade lärande. Måltiden i mitt föräldrahem var lyssnandets, gemenskapens  och samtalets tid. Vi diskuterade frågor, slog upp saker i Nationalencyklopedin och jämförde med Nordisk familjebok från början av 1900-talet. Vi skrattade lite åt gammaldags formuleringar men"Uppslagsböckerna är tidsdokument som bildar oss ur sin tids perspektiv" menade pappa. Det var därför viktigt att få flera perspektiv på en fråga och själv reflektera. Tacksamhet och respekt för alla människor präntades in i mig. Värden jag bär med mig tacksamt. Den här delen i min uppväxt har präglat mig. Och i vårt digitala tidevarv tror jag att vi behöver analoga stunder vid matbordet mer än någonsin. Det är viktigt med det långsamma emellanåt. 

Idag funderar jag över lampbord. Varför finns det särskilda lampbord? Vad fyllde de för funktion? Och varför blev de så populära? Och så påkostade. Funderar man en stund ser man det framför sig. 
 
Före elektricitetens tid var ljus något exklusivt. I fattiga hem var härden det som gav rummet ljus under kvällar den mörka årstiden. I finare hem fanns det tillgång på flera ljuskällor. Det mobila bordet visade att man hade råd och möjlighet. 
 
(null)
1. Neoklassicistisk guéridon från 1800-talet i Italien, delvis förgylld brons och eboniserade mansfigurer. Géridon lär också vara namnet på en person i en 1700-talspjäs vars enda uppgift var att hålla ett ljus. Det ska så tydligen vara förklaringen på att der finns bord som detta. Foto: Sothebys
 
(null)
2. Guéridon i mahogny och förgylld brons med låda från cirka 1910 i Frankrike, signerad Francois Linke. Se detalj överst. Foto: Adrian Alan
(null)
 
3. Sengustaviansk Guéridon med vit marmorskiva från omkring 1800. Foto: Bukowskis