/ Arkitekturhistoria / värt en resa /

Frötuna kyrka

(null)
De äldsta delarna är nästan e t t  t u s e n år gamla. Frötuna kyrka, ett stenkast från Biltema och E18 i Norrtälje, är en pärla vackert belägen i en kulturbyggd vid Kyrksjön. Ursprunget, långhuset, är byggt på 1100-talet i gråsten och tillbyggt i omgångar. 

Det är fascinerande att tänka vad dessa kyrkor har upplevt och fantastiskt att få se en så välbevarad Roslagskyrka med tionde-lada, prästgård och öppna landskap fortfarande intakt. Den här typen av kyrkor ser man ofta putsade, men här är stenfasaden helt intakt och vacker. Vi har idag en helt annan syn på skavanker än man hade vid den tiden. Tur är väl det. Jag tycker om att man kan se årsringarna. 

Kan man lite historia är det kul att själv fundera på hur kyrkan har vuxit. Så kan man ju alltid titta i facit på nätet. Maken (ursprungligen historielärare) och jag i kombo lyckas ganska bra. 

Här kan du se lite interiörbilder
(null)
På 1300-talet fick byggnaden en mer gotisk stil och takfoten höjdes.
(null) Så fina form- och mönstermöten
(null)
Fler-hundraåriga träd kantar kyrkogården
(null)
Ja, men hur vackert kan det bli?
(null)
Med utsikt över Kyrksjön
(null)
Detaljer
(null)
Sonen blev så besviken. Dels att vi inte kunde komma in och dels för att det inte var musik och predikningar. Jag tycker också att det är ledsamt att kyrkor inte kan vara öppna på grund av vandaliseringar och stölder. Vi får se till att komma tillbaka
(null)

(null)
(null)
Ett gravkor (nedan) från mitten av 1600-talet kallad Löwenska eller Ösbyholms gravkor med karnisformat tak.
(null)


Foto: stiligahem

Frösunda kyrka