/ Roslagsbacken /

Förmåga att visualisera

(null)
 
Jag har inte tänkt på det som en förmåga, utan tagit det förgivet. Jag pratar om förmågan att visualisera.  När våra vänner besökte oss i helgen och fick se förebilderna på huset så var deras kommentar: tänk att ni kunde se att det kunde bli så här fint. Frågan är, kunde vi det?
 
Jag fastnade ganska direkt för Roslagsbackens planlösning och så tänkte jag på alla norska Slettvoll-inspirerade hytter. Ja jo det skulle nog gå att få det som vi gillar det med inspiration på vårt sätt. Fast exakt hur jag tänkte mig inreda rummen hade jag inte klart för mig. Och så är det bitvis fortfarande. Vi låter ett rum i taget ta form. Och jag lär mig sakta men säkert vad de timrade väggarna vill ha. Det går snabbare att fatta beslut. Och så har vi en del saker från tidigare lantställe och i gömmorna  hemma som fått ange tonen. Jag säljer inte gärna saker jag en gång skaffat.  En del passar någorlunda, en del blir perfekt och annat har fått flytta till stan. Jag har alltså inte utgått från noll, utan från ett föremål eller en idé och gjort det bästa möjliga. 
 
Jag hittade några gula kuddfodral i olika nyanser hemma. Brukar ta fram dem till påsk, men tänkte att de nog skulle funkade fint med min gulgrå sekretär i makens arbetsrum. Så jag adderade lite blått och så blev det ganska ok. Kanske inte som jag tänkt, men en bra tanke som funkar. Och jag hämtar ständigt inspiration från Monets matsal i Giverny som är gul med blå detaljer.  En dag  vill jag ha den här typen av stolar på ett lantställe(null)
Foto: ilouvreparis
 
Barometern ni ser på översta bilden har vi flyttat runt på flera ställen i huset redan. Vi konstatera att mässing nog är snyggast mot de vita. En titt på den ingick i min dagliga ritual på 1700-talstorpet, men här har jag nästan glömt den. Och nu har den landat helt rätt här i det vi kallar biblioteket tillsammans med en mässingsspegel efter att vi gjort klart glasvägg och målat. De var tänkta att hänga tillsammans för tio år sedan, men har aldrig gjort det. Två gamla föremål kommer till sin rätt först nu. Andra föremål flyttas från centrum till periferi. Så är det med ett hem som lever.
 
Så vad är det då vi kan visualisera om det nu inte är detaljer i inredningen? Mina ledstjärnor är funktion och känsla, alltså dels hur jag vill använda rummen och dels vad jag tycker skapar ett ombonat hem. Jag vill gärna kunna slå mig ned med olika vyer och för olika göromål under dagen. En plats för mitt eftermiddagste, frukostkaffet och kvällsstunden med en bok. En bra plats är en plats där det finns mysiga platser, även om jag i praktiken sällan har tid för just det.
 
Jag har något slags självförtroende som kompass. Jag vet inte exakt hur det blir men jag vet, att jag vet, när jag väl bestämmer mig. Jag gillar vissa uttryck, former och kombinationer. Jag har inredningsdrömt och samlat bilder i hela mitt liv. Jag har en bank av "nångång vill jag ha..."  som skvalpar och fylls på. Jag bygger hemmet i lager med en tydlig neutral stomme först. Jag har en idé, men något tar den idén i en ny riktning och ibland låter jag det vara. Jag är nog bättre på struktur och stora penseldrag än på piff. Piff och snygga stilleben skapar jag inte naturligt. Däremot arkitektur. Maken och jag visste nästan med en gång exakt vad vi ville åstadkomma och att det skulle göra stor skillnad. Det blev ännu bättre än väntat och jag är så glad över att vi gjort fönster och dörrar här. Att vi valde den här delen där vi vistas så mycket framför det som syns för besökare. Det sägs att det första intrycket är viktigast, men hos oss har vi satt vår prägel innifrån och ut. 
 
Så här såg det ut
(null)
Mitt i byggandet
(null)
Så här såg det ut före
 
 
 
 
 
 
 
#1 / / Weronica - Living by W:

Vilket intressant inlägg! Jag blir inspirerad att tänka kring min egen estetiska kompass och vad det är som gör att jag tänker som jag gör. Tror att vi är ganska lika i mycket rörande det visuella. Jag bär med mig detta inlägg!

Svar: Så kul att det inspirerar dig. Den stora skillnaden är din fantastiska öga för mönster och form och känsla för spänning och komposition. Där är min förmåga inte i i paritet med min inre visuella kompass. Jag trevar mig fram steg för steg
Stiligahem

#2 / / Karin :

Så intressant! Nu var jag tvungen att titta på synonymer till visualisera och det kommer upp "ge bild av", "medvetandegöra inre bilder", gestalta mm. Googlade också om det går att träna upp denna förmåga men kom mest till idrottsrelaterade artiklar.
När jag arbetade som fastighetsmäklare var det tydligt att se hur olika människor var utrustade med denna förmåga. Då tänkte jag mest på det i ord som att "se möjligheterna". Jag tror vi är ganska lika där du och jag, att se hur det kan blir och få möjligheten att skapa det. Tror även att det har med kreativitet och ett estetiskt öga att göra.

Så fantastiskt fint ni gör. Verkligen roligt att få följa er resa med Roslagsbacken. Varma hälsningar

Svar: Tänk att du började googla och leta synonymer. Så roligt att kunna inspirera. Jag kan föreställa mig att du i mäklarjobbet verkligen fick se personer som både kunde och inte kunde se möjligheterna. Jag tänkte på det när jag läste ditt inlägg om ert renoveringsobjekt. Det har nog med kreativitet att göra eller en förmåga att kopiera något och sätta det i ett nytt sammanhang. Jag är inte så snabb som en inredningsarkitekt eller en stylist, men slutresultatet blir bra . Så intressant att läsa dina reflektioner Karin
Stiligahem