/ Arkitektur /

Färgsättning av hus från 1920

(null)     
Som en dröm är det här välbevarade tjugotalsklassicistiska huset i Göteborg. Det är enligt mitt tycke ett perfekt exempel på just den tidsperioden. Det är jag inte ensam om att tycka. Huset ritades av arkitekt Gunnar Jonsson under en arkitekturtävling i samband med jubileumsutställningen i Göteborg 1923 och var en av de vinnande bidragen. Huset stod klart 1924 och har återställts till den ursprungliga färgsättningen. 

Från gatan ser man en vacker stenmur med ett tidsenligt kryssmönstrat trästaket, tillverkat enligt förlaga från 1920-talet.

Här kan du se interiören

Läs mer om tjugotalsklassicism 
(null)     
Fasaden är målad i ljus gråvit linoljefärg från Wibo Färg i Göteborg. Foder, omfattningar och pilastrar är målade i en varmgrå nyans av grön umbra medan fönster och ytterdörrar är målade i en buteljgrön nyans. Så vackert. 
(null)
Sadeltaket täcks av traditionellt enkupigt tegel tillverkat vid Slottsmöllans tegelbruk   En skorsten i klassicistisk stil pryder taket.
(null)
Utomhuspiedestal, Såkallade postament i bohusgranit
(null)
Mitt i muren finns en svartmålad dubbelgrind inklädd i klätterhortensia. Grinden är handsmidd med entrétrappans smidesräcke som modell. 
(null)
Vackra detaljer på tjugotalsbalkongen
(null)
Fin utebelysning från Gysinge byggnadsvård
(null)
En underbar liten balkong
(null)

(null)
Mina ögon dras till glasverandor. Särskilt dem med pelargoner i terrakottakrukor. Jag har drömt om en glasveranda i så många år. Har man ingen egen får man njuta av andras, eller hur. 
(null)
En fin berså att njuta av från vår till höst
(null)
Singel gör sig så fint till ett hus som detta. Så glad över att ägarna valt ett tidstypiskt och inte ett trädäck. 
(null)

(null)
Skifferplattor är också väldigt vackert till en uteplats
(null)
(null)

Foto: Stadshem


/ Inspiration: stiliga hem /

20-tal möter 1700-tal

(null)
Jisses så vackert detta hem är och med en känsla för detaljer. Som en dröm. Jag vet vilka som bor här och inredningen vittnar om deras stilkänsla. Vi är bekanta genom instagram och gemensamma bekanta. Det kan inte annat än bli en bildkavalkad. 

Jag tycker alltid att det är intressant att analysera vad det är som skapar känslan. Här möter soffan och bordet från Norrgavel de antika stolarna. Denflesta möblerna och väggarna går i mjuka grå och vita nyanser kryddat med mörka tavlor och detaljer som krukor och byrå. 
(null)

(null)
Den vackra senbarockbyrån med uppsats är bara hur fin som helst. 
(null)
Jag tycker att piedestalen här tillför något kul och det lite oförutsägbara, precis som det ska. Gripsholmsfåtöljen passar in fint
(null)
Så vacker färgsättning i vardagsrummet. När man jobbar med accenter finns det flera olika sätt att tänka. Här har man valt samma mättnad i färgerna vilket gör att vilken färg som helst i samma mättnad funkar....
(null)
...föreställ dig Gripsholmsfåtöljen med dynor i en rödrosa smutsig nyans eller stomme i en blek djurgårdsgrön färg. Det hade också blivit fint. Som lampnörd och gardinfrämjare noterar jag förstås att inspiration på just dessa områden saknas i hemmet. Man är olika och tur är väl det
(null)
Det är tydligt två personer som bygger det här hemmet. En med dragning åt allmoge och en mot det mer högreståndsantika. Det smälter samman på ett fint sätt. 
(null)
Det putsade taket prydd av en "al secco" från 1924 av Brocke Blückert.
(null)     

En ljuvlig matsal följer samma känsla som i vardagsrummet
(null)
Det är fint med soffor vid bord. I vardagen kan den användas som chaiselongue men när det är fest till fler sittplatser. 
(null)
Små enkla vaser på rad fyllda med gräs och klöver kan vara lika vackert som en stor bukett. Nästan vackrare
(null)
Vackra stilleben. Själv fångas mina ögon av de vackra bolltistlarna. Vi har några på landet som står lite undanskymt. Fint
(null)
Köket är en fin blandning av modern funktion och klassiska inslag.
(null)
En tallrikshylla har jag alltid önskat mig. Det blir så fint. 
(null)

(null)

(null)

Foto: Stadshem


/ Veckans accessoar /

3 x Nautiska lampor

(null)
Marin inspiration behöver inte betyda inredning i blått-vitt-rött, sjökort och segelbåtsplanscher på väggarna och detaljer med ankare och fyrar. Ni som följt bloggen ett tag vet min förkärlek för lampor. Här är några favoriter som flörtar med sjölivet. 

1. Fisherman pendel, Zero (ovan)
Inspirerad av äldre tiders fiskeflöten i glas fast i uppdaterad form inspirerade Mattias Ståhlbom till Fisherman. Den finns i flera storlekar och färger. Bilden är från restaurang Bronda i Helsingfors. Foto: Zero
(null)
2. Mayday, Flos
Lampan påminner om en megafon, det vittnar inte minst namnet mayday om. Lampan är som ett smycke som kan ställas på golvet, hängas på en krok på vägg eller i tak och flyttas med tack vare lång sladd. Himla genial formgivning av Konstantin Grcic. Foto: Nordiska galleriet / Flos 
(null)

3. Jieldé lampa
Som en dykarklocka eller en lampa på en ubåt är den klassiska Jieldélampan som formgavs och producerades av Jean Louis Domecq, vars initialer JLD uttalas på franska som företagsnamnet. Sedan 1950 har lampan använts i industriell miljö, och på 1990-talet fann lampan en ny målgrupp bland designroade inspirerade av industriell design. Lampan har sedan dess tjänat som inspiration hos formgivare av industrilampor. Den har det där extra som gör att den hamnar i gränslandet funktion och skulptur. Jag drömmer om två vägglampor till sovrummet på landet. Foto:  Jieldé