/ Nu och då /

Nu och då: Knytblusen

(null)

Gustav lll bar gärna en rosettliknande kravatt i halsen. Aldrig kunde han väl ana att den akademi han bildade år 1786 skulle symboliseras av just av en rosett år 2018. Att Sara Danius valt att använda knytblus är ett medvetet val, inte bara för att hon klär i det, utan för att hon kan sin historia. 

Knytblusens ursprung i form av en kravatt kan spåras till 1630-talet då kroatiska militärer till häst ville imponera på den franske kungen Louis XVI: Voilá la Cravatte. Rosettrenden spred sig över hela Europa till bland annat Gustav lll. Från den utvecklade britterna sin "tie". Vid 1800-talets mitt, tänk Colin Firth i Pride&prejudice, kom kravatten åter i ropet - fortfarande endast för män. 
(null)
Kravatt från 1800-talet
Det var först på 60-talet som kvinnorna började använda knytblusar i samband med att fler och fler kvinnor började synas i ledande positioner i USA. Vad kunde passa som kvinnlig slips till kavajen?  Den slipsliknande halsrosetten "girlie tie" kom snart att kallas "pussy bow blouse" och då syftade man inte på katt, utan på att den frodiga rosetten liknade kvinnans könsorgan. 
(null)
Väldigt mycket 80-tal över den skulderblads silhuetten. 
Under 80-talets yuppie-era blev det åter populärt med knytblusar, krås och brosch samt sidenband i halsen på kvinnor. Jag minns själv att jag bar ett turkosfärgat sidenband i halsen till min skjorta och gubbyxor med hängslen. Knytblusmaffian var ett uttryck som användes för kvinnor med makt. 
(null)
Nancy Och Ronald Reagan. Foto: wally McNamee
Margret Thatcher, Nancy Reagan, Antonia Axelsson Johnsson, Annika Falkengren och Sara Danius är kända knytblusbärare.Melania Trump  har också uppmärksammats för det.  Det långa pärlhalsbandet eller scarves är väl också att anse som kvinnliga slipsattribut. 
(null)
Sara Danius och Per Engsheden på Elle-galan 2017. Foto: Frank Nordenberg


#1 / / Karin :

Intressant och aktuellt. Tack för att du uppdaterar mig. Tror jag tar på mig knutblus i morgon, i fredags hann jag inte med. Snille och smak, ja man häpnar.

Svar: Det är vare sig snille eller smak på akademien dessa dagar. Så kul att du gillade inlägget. Fortsatt trevlig söndag Karin
Stiligahem