/ Danska klassiker / Nu och då /

Då och nu: Royal Copenhagen Blomst


Royal Copenhagen är himla duktiga på att ta tillvara på sin historia och modernisera klassikerna. Den vackra klassiska Musselmalet (Blue Fluted), blev i händerna på Karen Kjældgård-Larsen år 2000 till servisen Mega och nu släpptes Blomst som är ritad av konstnären Wouter Dolk. Inspirationen är hämtad från Blå Blomst som är ett av Royal Copenhagens tidigaste mönster. Både den och Musselmalet har funnits med sedan verksamheten öppnade år 1775, för 240 år sedan. Vad kan du om Den Kongelige Porcelænsfabrik och den nya serien Blomst? Häng med.
 
Collage: Stiligahem.se
 
Blomst - Wouter Dolk (2018)
Det välkända mönstret nummer 2 av Blå blomst, på engelska Blue Flower, ritades 1779 har varit utgångspunkten för den holländska konstnären Wouter Dolk när han skapade den nya serien Blomst. Arbetet med att ta fram serien har tagit mer än fem år och konstnären har gjort fina avvägningar mellan tradition och modernitet, eller som konstnären själv beskriver den "Ett samspel mellan form och dekoration".   Blå Blomst fanns också med från fabrikens begynnelse.
 
Foto: Pressbild "Blomst" publicerad med tillstånd från Royal Copenhagen
  (null)

Så blev Den Kongelige Porcelainsfabrik Royal Copenhagen
Det var keramikern och apotekaren  F.H. Müller som starkt inspirerad av tyska Meissen såg till att Danmark fick sin första porslinsfabrik år 1775. Meissen (1710) var förövrigt den första Europeiska fabriken som tillverkade porslin. Redan från början var Kong Christian 7 engagerad och aktieägare i det som hette Dansk Porcelins Fabrik. Det var först när fabriken hamnade i ekonomiska bekymmer 1779 som den danske kungen och kanske främst änkedrottningen tog över och det blev Den kongelige Porcelainsfabrik. Det var i samband med det som märkningen med de tre vågorna kom till efter änkedrottning Juliane Maries förslag.
 
Vågorna symboliserar Danmarks tre vattenvägar; Öresund, Stora Bält och Lilla Bält. Från början producerade man porslin med dekor i blått eller rött, bruksporslin såväl som fint vitt porslin.1985 fusionerade "det kongelige" med Holmegaard (glas) och två år senare med den andra stora danska keramikfabriken Bing & Grøndahl och blev Royal Copenhagen
 
Den danska kungafamiljen har sedan starten varit stor kund och fabrikens egen pr-byrå genom att både köpa för eget bruk och för att ge bort som present till prominenta gäster. Den flottaste presenten gjorde fabriken världsberömd. Flora Danica  beställdes av Frederik VI, då kronprins, som en gåva till kejsarinnan Katarina II av Ryssland. Den första delen gjordes 1788 och den sista 1803. Den bestod då av sammanlagt 1802 delar med flerfärgade handmålade motiv hämtade från kopparsticken ur boken Flora Danica. Katharina levde längre när servisen var klar och därför finns stora delar av utsprungsservisen i Christian 7s Palae i Köpenhamn.
 
 
Collage: Stiligahem.se
 
Musselmalet: Den Kgl. Porcelainsfabriks äldsta mönster är det musselmalede, kopierat efter Meissens Muschelrand, som i sin tur är kopierad från Kina. Mussel betyder just det, mussla och kanske är det den blå akvarelliga känslan i det handmålade för tankarna till blåmusslor, men det är en spekulation.
 
På 1880-talet fick Musselmaletservisen sitt nuvarande utseende, genom fabrikens konstnärlige ledare och förnyare Arnold Krog, i tre varianter; rifflet , halvblonde, dvs halvspets, och helblonde, med hålad spetskant. På engelska heter servisen "Fluted" och finns i plain, half lace och full lace. Mussel Mega ritades av Kjældgård-Larsen (2000) och Elements som finns i flera olika färger ritades av Louise Campbell (2013).


Royal Copenhagen / danska klassiker