/ Vårt nya hem /

Roslagsbacken: Falu rödfärg svart och helgen

(null)
Vilken härlig helg vi har haft på Roslagsbacken. Sonen har varit på läger och herr J och jag har röjt i trädgården, fixat på altanen, haft goda vänner på middag, sågat träd och målat snickarboden i Falu rödfärg svart
(null)

(null)

Det kan tyckas som en märklig prioritering att göra massor av projekt när vi har egen tid, men med för oss är det avkoppling att göra något annat än kontorsjobb och kunna genomföra ett projekt från start till mål utan att bli avbruten. Nu är det vårstädat i rabatterna. 
(null)

(null)
Före:
(null)
Efter:
(null)

Från köksbordet är blickfånget vår vedbod på baksidan. Det är den jag ser året om flera gånger om dagen och jag har hela vintern väntat på att temperaturen skulle gå över +5 grader så att jag kunde måla den. Och den här helgen var det äntligen dags. 
(null)

Med stort vemod tog maken fram motorsågen för att ta bort ett körsbärsträd. Det har blivit kapat i toppen av de tidigare ägarna och hade börjat ruttna inifrån. Dessutom växte det nästan in i gästhuset. Det ska mycket till innan man sågar ned ett fruktträd, men nu när det är gjort ser jag massor av potential för den här platsen. Kanske en buske mot bilen och blommor i krukor på den lilla altanen. 


/ Inspiration: stil- och designikoner /

Bokhylla: Carl Gustaf Hiort af Ornäs

(null)
I brittisk inredning pratar man ofta om "focal point", ett blickfång för ögonen att vila på. Oftast en öppen spis. I det här hemmet är det bokhyllan.

En bokhylla behöver verkligen inte vara helt linjär horisontellt, utan de oregelbundna hyllorna är väldigt dekorativa och blir det naturliga blickfånget. Fint att använda för en samling föremål. Föreställ dig en samling Bernt Fribergkrukor, silversamlingar eller blå orientaliska vaser. Det känns naturligt att blanda böcker och dekorativa föremål här. Som ett öppet vitrinskåp. 

(null)

(null)
Foto: Anncha, stiligahem.se

Den här bokhyllan är ritad av Gustav Hiort av Ornäs. Jag föll för hyllan på Antikmässan 2017 och hade tänkt uppmärksamma hans formgivning vid tillfälle. Bokhyllorna påminner onekligen om varandra. 

Carl-Gustav Hiort af Ornäs (1911-1995), Nalle, var en finlandssvensk arkitekt som formgav möbler som sedan tillverkades i familjeföretaget Puunveisto OY i Helsingfors. I Finland såldes hans möbler via Nupponen och i Sverige producerades möblerna på licens av Gösta Westerberg möbler. 

(null) 
Foto: Skeppsholmen mäklare

Här är fler föremål ritade av Nalle Hiort af Ornäs
(null)
Fåtölj 1950-tal. Carl-Gustaf Hiort af Ornäs. Stämplad Hiort Tuote valmistaja Puunveiosto, Helsinki. Foto: Bukowskis 
(null)

Ett par fåtöljer, stoppade med ben i lackad björk, Stämpelmärkt "Hiort Tuote Puunveistos Finland", 1950-tal. Foto: Bukowskis
(null)
Fantastiskt snygga fåtöljer, studio,  i valnöt med läderklädda handtag av Gustaf Hiort af Ornäs 1950-tal. Finns också som soffa. Foto:  Artnet 


/ Hemma hos oss /

Don Jöns jugendsilversamling

(null)
Minns ni inlägget där jag listade mina fem favoriter från Bukowskis jugendsilverauktion? Det gör jag. Gissa om jag blev överraskad när jag kom hem häromdagen och ser en, två, tre ja f y r a föremål från auktionen på matsalsbordet. Han läser visst min blogg, min älskade, galna och generösa man. 

Jag anade ingenting. Vi delar kärleken till det vackra, så vi hade förstås pratat om föremålen lite kort. Ur ett kulturhistoriskt perspektiv och att det var kul att se många samtida föremål. Men inget om vare sig vilja eller önskan om att köpa ens ett föremål. Ändå budade han hem fyra av föremålen på min lista. Jag vet att herr J är generös med presenter, gärna sätter guldkant på vardagen och emellanåt klickar in på bloggen, men detta hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Vilken överraskning. 

Det snackas mycket om influencers, de stora bloggarna som lever på samarbeten med olika företag. Komikern Katrin Sundberg gör en underbar tolkning . Jag ser mig själv inte som influencer, men kanske skulle göra det i fortsättningen. För att influera innebär väl ändå att påverka och påverkat har jag uppenbart gjort. Inte bara en gång. Och på hemmaplan. 

Och så är jag fortfarande efter en vecka väldigt kär i föremålen. Helt rätt val. Nu återstår bara problematiken var vi ska förvara dem? Det blir nog ett vitrinskåp här också så småningom. 
(null)
Detta vackra ytterfoder
(null)
Detalj från tulpanvasen, som förövrigt är perfekt för tio tulpaner eller fem
(null)
Besticken var större än jag trodde. Det är jag så glad för. Så användbara.
(null)
Den fina burken är så söt. 
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


(null)

Foto: Anncha, stiligahem.se