/ Arkitekturhistoria / Inspiration: stiliga hem /

Kassettak

Kassettakens kassettak finns i grundaren till mattföretaget Layeredinteriors hem. Längs hela väggen och taket. Det maffigaste jag sett. 
 
Kassettak är nedsänkta polygona eller fyrkantiga rutfält, vanligt i klassicistisk arkitektur och då med ornament. Förebilden är Pantheon i Rom, men även Liljevalchs i Stockholm har det. Och så Layered-grundaren Malin Glemme. Jag kan bara inte låta bli att visa fler bilder från hemmet. 
Huset är byggt i början av 1900-talet men bär spår från både jugend och neoklassicismen - ett hus i gränslandet. Sagolikt fin stuck och väggrelieffer. Här ser man de tre rummen i fil, varav det bortersta har kassettaket.
Övre bilden: En fin lösning när man sätter igen en dörröppning. Framför glasväggen en hylla - en öppen vitrin kan man säga. 
 
Nedre bilden. Kunde inte låta bli att ta med en bild från vardagsrummet. Är mycket förtjust i den typ av fåtölj som syns i bild och de stänkprickiga kuddfodralen.
Underbart vackra franska dörrar och den ljuvligaste av ljuvliga trappor. Huset ser ut att vara jugendarkitektur, vilket är lite ovanligt i Stockholmsområdet där det nationalromantiska idealet med ett tyngre uttryck fick stort genomslag. Jag tänker närmast på två jugendbyggnader; den här och den här. Tipstack till Anette.
 
Foto: The Way We Play

kassettak