Gino Sarfatti - 2097 Sarfattilampan

Han ritade över 700 lampor, men det är bara en som är synonym med hans efternamn, Sarfatti-lampan eller 2097 som den heter egentligen. Den finns i två storlekar med respektive 30 och 50 lampor och i två varianter; krom och mässing. 1939 bildade Gino Sarfatti belysningsföretaget Arteluce. Företaget kom att bli banbrytande inom belysningsdesign. 1974 förvärvades Arteluce av Flos.
 
Gino Sarfatti (1912-1985) studerade inte till arkitekt, utan blev ingenjör. Det påverkade också hans sätt att arbeta. Han satt sällan vid ritbordet, utan produkterna lektes fram tillsammans med hantverkarna. Det som drev honom var  experimenterandet med olika typer av ljuskällor, ledningar, strömbrytare, reflektorer, transformatorer och andra komponenter. Som ingenjör fortsatte han att förfina sina produkter och idéer. Hur kunde vägglampan bli mer flexibel? kunde armarna bli tunnare? och och konstruktionen smartare?
Så här såg Arteluce-butiken ut i Milano på 50-talet. Foto: Flos Archive
 
Trots att han vunnit flera designpriser och att Arteluce under 50- och 60-talet var ett centrum för de italienska formgivarna föll Sarfatti lite i glömska. Först 2012 i samband med La Triennale di Milano's retrospektiva utställning om honom som Flos tog upp produktionen av hans lampor, nu med ledljus.
 
Sarfatti-lampan passar bra i både antika och moderna miljöer. 
 
Så här ser lampan ut hos oss på Roslagsbacken.
 
Fler inlägg kring italiensk formgivning
 
 
Gino Sarfatti / italienskt / lampor