/ Inspiration: stiliga hem /

Jag som aldrig...

 
 ...vinner, vann!  Och priset damp ned i min brevlåda precis i samband med min födelsedag. Det gjorde förstås att jag kände mig extra firad. Och jag vann något jag värdesätter extra mycket så här års. En riktigt lyxig och snygg ullpläd med brun läderkant från Skargaarden via en tävling på trendenser

Pläden kom genast till användning nu i helgen. Elektrikern har påbörjat ett jättejobb här hos oss på landet men inför helgen glömde hon att sätta på värmen igen. Det blev minsann ett kyligt bemötande, men också en möjlighet för hela familjen att kura tillsammans under den nya och varma pläden. Den höll oss varma tills brasan fått upp ångan. Jag tycker redan väldigt mycket om den tjocka härliga känslan och den fina läderkanten. Den fina teservisen på bilden köpte jag på Fortnum and Mason i London.

 
Vi har ganska stora planer framför oss när det gäller huset, men det viktigaste just nu är belysning. När vi åker hit så här års möts vi av ett helt mörkt hus. Och vi måste ta oss genom "glasverandan" och genom hallen för att kunna tända lampor. Vi har inte ens en fungerande utebelysning på framsidan. Även när vi är på plats ser huset mörkt ut. Så nu blir det utebelysning, spottar till hallen, nya klädkammaren, biblioteksgången och arbets/gästrummet. Element flyttas och vi får nya uttag och dimrar på sina ställen. En del av förändringarna är förberedelser till den större insatsen vi planerar nästa år. Mer om det en annan gång. 
 
Pläden är formgiven av Martin Dos Santos och har en tjock och lyxig karaktär. Den fina läderkanten ger en snygg kontrast till det grå. Jag är mycket glad över den.
Min tekopp och kanna kommer från Fortnum & Mason i London. Den är precis gjord för en kopp te, med påfyllning. Perfekt för mig.
Här kurar jag gärna upp mig på helgerna med en tidning
 
Foto: Ann-Cha, stiligahem.se
/ Inspiration: stiliga hem /

Retro i vinröda nyansen marsala

Dras åt mustiga färger så här års. Och det här hemmet ger mig så mycket inredningsinspiration att jag ville dela med mig av det. Retro när det är som bäst. 

År 2005 utsågs den brun-bourgogne-färgen Marsala till årets färg. Sedan dess har jag sett den användas som accent i många inredningar, särskilt tillsammans med smutsigt rosa och mässing. Den symboliserar hela ton-i-ton-tänket som präglar den skandinaviska inredningen just nu. Genom att blanda ton-i-ton-tänket med några "mid-century-klassiker" och coola lampor får man till en spännande möblering. Och jag som har ett särskilt gott öga till modernare lampor faller. Allra mest dras jag till de snygga utanpåliggande spottarna i taket. Minns nostalgiskt de stora man hade på 80-talet. Är det någon som vet vem som gör dessa?


Personligen vill jag inte leva i ett hem med bara en färg i olika nyanser. Jag gillar accent-tänket mer. Allt jag tänker på är att jag vill addera något illgult, orange eller turkost. Inspirerande är det likväl. 

Foto: Wrede

I hemmet syns bland annat följande möbler och lampor:

Smithfield pendant från Flos
2 May Day lampor från Flos ovanför bord
Atollo bordslampa för Oluce
Spanish chair av Børge Mogensen för Fredericia
MK99220 Mogens Koch Folding chair för Carl Hansen & Son
Matsalsdtolarna First dressed av Stefano Geovanni för Magis design
/ I säsong /

Min stora dag

Det är inte vilken dag som helst, utan en bemärkelsedag av det slag man har varje decennium. I Danmark kallar man den rund.  Jag passade på att investera i något jag funderat på i många år - en bemärkelsekopp. 

Jag invigde den i helgen och kaffet smakade extra gott. Idag på självaste dagen är jag nämligen i London. Resan är en födelsedagspresent från min mamma och vi är där tillsammans och njuter dagar av kultur, shopping och god mat. Det kunde faktiskt inte bli bättre. 


Koppen, med fat och skål är "pansy" i den förhållandevis nya serien Flora från Royal Copenhagen. Det är en härlig känsla att packa upp presenter, så jag valde att få min gåva inslagen. Och paketinslagningen var precis så fin som jag hoppades. Matt "Royalcopenhagenblått" papper, vackra bomullsband och fina etiketter. Dessutom fick jag deras stora katalog. Paketeringen ska inte underskattas. Den tillför känslan av lyx och gör paketöppnandet minnesvärt. Fast en stor tjock katalog, ett kilo papper, jag inte önskat har en liten bitter eftersmak i hållbarhetstider. Fast mest är jag väldigt glad. 

I ett tidigare inlägg skrev jag om vår familjs bemärkelsedagstraditioner. Hur ser det ut i din familj?

Stiligahem om bemärkelsedagar