/ Inspiration: stiliga hem /

Retro i vinröda nyansen marsala

Dras åt mustiga färger så här års. Och det här hemmet ger mig så mycket inredningsinspiration att jag ville dela med mig av det. Retro när det är som bäst. 

År 2005 utsågs den brun-bourgogne-färgen Marsala till årets färg. Sedan dess har jag sett den användas som accent i många inredningar, särskilt tillsammans med smutsigt rosa och mässing. Den symboliserar hela ton-i-ton-tänket som präglar den skandinaviska inredningen just nu. Genom att blanda ton-i-ton-tänket med några "mid-century-klassiker" och coola lampor får man till en spännande möblering. Och jag som har ett särskilt gott öga till modernare lampor faller. Allra mest dras jag till de snygga utanpåliggande spottarna i taket. Minns nostalgiskt de stora man hade på 80-talet. Är det någon som vet vem som gör dessa?


Personligen vill jag inte leva i ett hem med bara en färg i olika nyanser. Jag gillar accent-tänket mer. Allt jag tänker på är att jag vill addera något illgult, orange eller turkost. Inspirerande är det likväl. 

Foto: Wrede

I hemmet syns bland annat följande möbler och lampor:

Smithfield pendant från Flos
2 May Day lampor från Flos ovanför bord
Atollo bordslampa för Oluce
Spanish chair av Børge Mogensen för Fredericia
MK99220 Mogens Koch Folding chair för Carl Hansen & Son
Matsalsdtolarna First dressed av Stefano Geovanni för Magis design
/ I säsong /

Min stora dag

Det är inte vilken dag som helst, utan en bemärkelsedag av det slag man har varje decennium. I Danmark kallar man den rund.  Jag passade på att investera i något jag funderat på i många år - en bemärkelsekopp. 

Jag invigde den i helgen och kaffet smakade extra gott. Idag på självaste dagen är jag nämligen i London. Resan är en födelsedagspresent från min mamma och vi är där tillsammans och njuter dagar av kultur, shopping och god mat. Det kunde faktiskt inte bli bättre. 


Koppen, med fat och skål är "pansy" i den förhållandevis nya serien Flora från Royal Copenhagen. Det är en härlig känsla att packa upp presenter, så jag valde att få min gåva inslagen. Och paketinslagningen var precis så fin som jag hoppades. Matt "Royalcopenhagenblått" papper, vackra bomullsband och fina etiketter. Dessutom fick jag deras stora katalog. Paketeringen ska inte underskattas. Den tillför känslan av lyx och gör paketöppnandet minnesvärt. Fast en stor tjock katalog, ett kilo papper, jag inte önskat har en liten bitter eftersmak i hållbarhetstider. Fast mest är jag väldigt glad. 

I ett tidigare inlägg skrev jag om vår familjs bemärkelsedagstraditioner. Hur ser det ut i din familj?

Stiligahem om bemärkelsedagar
/ Veckans accessoar /

3 X Fåfängligheter

Kanske kan vi få till en liten plats för fåfängligheten på landet. Jag ska påbörja ett målningsprojekt i vår blivande klädkammare på Roslagsbacken. Och jag letar lite inspiration på Pinterest. Fastnade för de här bilderna på sminkbord som har stora speglar eller fönster som gemensam nämnare. 


Nu blir det nog inte någon stor spegel på det här sättet. Däremot har vi ett förhållandevis stort fönster och en liten plats där man kanske kan göra en liten bänk, med inspiration från de här bilderna. Så funkar inspiration för mig. Det är något, som proportionerna spegel och bord som inspirerar mig. 

Foto: via Apartmenttherapy
Foto: via The Decorista
Foto: Atlanta Homes via This is glamorous