/ Roslagsbacken /

Längtans tankar till det nya

I helgen fick vi möjlighet att titta på vårt hus. Tänk att man törs göra en så stor affär efter en kort visning av ett hus med trettiotalet andra personer. Det var med blandade känslor vi åkte dit. Tänk om vi inte alls skulle känna att det var rätt? Vad skulle uppfattas mindre och vad större när vi såg det för andra gången. Men samma hemmakänsla infann sig. Och området  är trivsamt. Nu blommade körsbärsträden och i rabatten fanns det olika  lökväxter. Altanen upplevdes större och vardagsrummet mindre, men mysigt. 

Den största anledningen till besöket var att mäta upp huset för att kunna göra en skalenlig planritning. Men också förstås att ta en närmare titt på omgivningarna. Och det var skönt att säljarna lät oss göra det i lugn och ro själva. Tankarna på vad vi vill göra surrar i huvudet och vi har nog redan tänkt ut en fem-årsplan i huvudet. Och så får vi se vad och när vi gör sakerna. Jag har gått igenom mina sparade inspirationsbilder och mapparna på pinterest och har bara hittat en enda interiör inspirationsbild. Så det kommer att ta tid innan vi har bildat oss en helhetsbild av känslan vi vill ha. Det är en månad till inflytt och jag vill inte stressa fram beslut om tapeter och färgval. Jag älskar att planera sånt och det måste få vara en njutbar process. Vi kommer att flytta in med vårt bohag och sedan förädla och förfina det vi har så att det passar i det nya.

Jag är av principen att man ska bo in sig på en plats och känna hur man nyttjar de befintliga rummen innan man gör större ingrepp. Vi har bara upplevt huset i molnigt väder och inte i sol, men att glasa in vissa partier vet vi redan om att vi vill helt oavsett. Här är vår lista på tankar och idéer och drömmar i en oprioriterad ordning.

  • Altanen bygger vi in med en ytterdörr och gör till en riktig glasveranda. Idag är det en öppen glugg utan dörr, men med härlig utsikt över tomten och havet. Det kan bli ett fint extra rum.
  • Sovrummet vid altanen kommer att bli vårt Walk-In-Closet och linneförråd. Det är ett väldigt litet rum som knappt rymmer en enkelsäng så det blir perfekt.
  • Vardagsrummet behåller vi som det är eller vitlaserar. På sikt byter vi ut den öppna spisen.
  • Sovrummet vid köket blir Herr J:s arbetsrum / gästrum. 
  • I köket funderar vi på att göra en köksö som komplement, om det får plats och blir bra. Jag skulle vilja ta bort vedspisen och få det mer öppet mot korridoren, men det vill inter herr J. Och det är typiskt en sådan sak man vill klura på innan man genomför. Köket är nog det sista vi gör om. 
  • Hela väggen mot altanen, från köket och längs gången framför bastun glasas in så att vi får havsutsikten in i köket och hallen. I korridoren där tänker vi oss inbyggda bokhyllor. 
  • Ett badkar och en tvättstuga står högt i kurs på önskelistan, så den nuvarande klädkammaren, en del av korridoren blir ett nytt större badrum med badkar och tvättstuga. 
  • Båda sovrummen får också nya dörrar med glas och spröjs för att öka kontakten mellan huskropparna och skapa mer ljus i rummen. Vårt sovrum blir det vänstra och Hobbit får det ljusa härliga högra rummet. med det stora fönstret.

 

 
Till höger ser ni fönstrena till det som ska bli sonens rum och till vänster det som ska bli en glasveranda. Altanen ligger härligt skyddad mellan huskropparna.
Så här ser vårt hus ut.
Underbar körsbärsblom.
 
Foto: ann-charlotte, stiligahem.se
#1 / / Charlotte Löfgren:

Det där blir underbart! Jag förstår precis vad du har för ögonen! Men jag förstod inte glasväggen vid köket... Ska det vara en bärande glasvägg alltså med skjutdörrar/vikdörrar?

Svar: Hej
Så kul att du fattar vad vi föll för. Fast det är synd att vi inte blev grannar. Du har uppfattat helt rätt kring detta med glaspartiet - det ska bli två dubbeldörrar ut mot altanen. Ha en trevlig kväll
Stiligahem

#2 / / Karin :

Vad underbart det ser ut! Stort också, alltid bra med lite extra utrymme! Det kommer att bli fint för er, underbara dagar. Håller med dig där. Som fastighetsmäklare kan jag själv tycka att det är konstigt som det fungerar, att man skall göra sitt livs största affär efter att ha tittat i ungefär en halvtimme och sedan är det dags att bestämma sig. Tråkigt att det är så men det är "marknaden" som bestämmer. Ni gjorde ett bra beslut på den där halvtimmen. Kram

Svar: Tack så mycket. Jag tycker mer och mer om stället och fick för första gången se det i sol i tisdags i samband med besiktningen. Det är en rofylld plats och det känns i hela huset att det är älskat. Det kommer att bli helt perfekt för oss. Många av de hus, ja de flesta, har haft få sovrum + gäststuga, men för oss funkar inte det så bra. Och jag har hoppats på ett riktigt hus, snarare än sommarstuga och här får vi verkligen det. Utsikten vid det stället vi sågs på var vidunderligt, men vare sig tomten ellerlayouten funkade med våra önskemål. Det här klickar dock i alla boxarna. Ha en trevlig helg
Stiligahem

#3 / / margareta Widell:

Vilken spännande tid ni har framför er. Mycket som ska diskuteras och funderas över. Första sommaren där och se hur allt fungerar så kul. Lycka till med allt.
KramMargareta

Svar: Vi räknar dagarna till det är dags för inflytt. Det ska bli så kul att äntligen ha ett lantställe nära. Vi har ju tänkt på det i många år innan vi bestämde oss för att sälja. Hela första året där ska bli intressant när vi får upptäcka hur vi använder huset och tomten.
Stiligahem

#4 / / Susanne:

Kul att du tittade in för efter att jag bytte layout har jag "tappat bort" en del bloggar såsom din fina.
Nu ser jag också att det händer grejer hos dej. Så kul med huset och vilket fint läge. Jag delar din svaghet för de danska sommarhusen så svart fasad kommer att bli kanon och huset kommer att få ett helt annat uttryck. Klokt tänkt också att låta det växa fram och att känna sig för. Det gäller ju att njuta av att drömma.
Jag ska med stor spänning följa hur det framskrider!
Susanne