/ Trädgård /

Inspiration: Trädgårdsodling på liten yta

Känns drömmen om ett eget växthus som en avlägsen dröm. Här är ett bra exempel på att skapa en odlingsdröm utan fasta väggar och tak. Köksträdgården på Ellen Keys Strand är inte bara väldigt fin, den är ganska enkel att återskapa även i en liten trädgård, med fyra kvarter så att man kan få en växtföljd och rotera grödorna från år till år. Den här konstruktionen, med en ram av plankvirke ger upphöjda odlingsbäddar. Dessutom är den enkel att bygga även för den mindre händige typen. Fyrkanterna hålls på plats genom spetsade reglar i varje hörn. 
 
Att den är enkel att få till vet jag med säkerhet, eftersom vi hade just den här konstruktionen på vårt tidigare lantställe, fast vårt hade också en ytterram där vi hade bärbuskar och nyponrosor. Tycker mycket om att blanda in blommor bland grönsakerna, särskilt med ringblommor och indiankrasse som är ätbara. 
Här ser man konstruktionen med fyra kvarter och en rundel i mitten. 
Nu är det här ganska stora kvarter. Mitt bästa tips är att göra gångarna så vida att det går att köra in och ställa en skottkärra i gången. 
 
Sex tips om du ska bygga odlingskvarter
1. Lägg tidningar eller markduk direkt på gräsmattan. Det är helt onödigt arbete att gräva bort gräs när man ska göra rabatter. Och nej, du behöver inte gräva upp och vända gräs
2. Se istället till att bygga en kulle av jord, så att du får upphöjda odlingsbäddar, så att odlingen kan komma igång tidigt. 
3. Gör odlingsrutorna lagom breda och djupa så att det är lätt att komma åt att rensa ogräs.
4. Förkultivera och driv upp plantor inomhus och plantera ut överlevarna. När första omgången är planterad så kan du förkultivera andra omgångens grödor - att fylla ut tomma luckor med.
5. Blanda gärna blommor, sallad/rädisor och andra grödor i samma låda. Sallad växer upp snabbt och kan fylla ut tomrum på ett bra sätt. 
6. Tänk på att göra ett bra markarbete i gången. Det är ju roligare att rensa ogräs i landen än i gången.
 
Foto: Ann-Charlotte, stiligahem.se
odla
#1 / / Anonym:

Vilket fint sätt att skapa rumskänsla på liten yta. Vi har ju hemmasnickrade odlingslådor med grus runt om, det är också lätt att underhålla. Mina ögon faller lite extra på spaljén i mitten - den kan nog både bönor och luktärter tycka om att klättra på!

Svar: Det där med grus runt odlingslådorna låter väldigt bra. Det blir ett sätt att hålla undan gräset. Vi hade mycket bönor på vårt tidigare lantställe. Bondbönor är en favorit...
Stiligahem

#2 / / Karin :

Jättefint och vilken bra idé! Jag har egentligen ingen trädgård förutom hästhagarna då fast jag bor "på landet". Just nu njuter jag av tulpanprakt i hink som jag har skrivit lite om. Kram

Svar: Antingen har man hästar, eller trädgård. Det hinns väl inte med både och kan jag tänka. Vi hade ett jätteodlingsland på vårt tidigare lantställe. Det var ganska fantastiskt men oj vilket jobb med rensandet när den fått sköta sig själv i 3-4 veckor. jag glädjer mig att gå in på din blogg och läsa om din tulpanprakt. Ha en fortsatt bra vecka Karin.hilsen, anncha
Stiligahem