/ Inspiration: stil- och designikoner /

Danska klassiker: Ole Wanscher

En folkbildare, författare och formgivare i ett. Ole Wanscher räknas till en av de viktigaste namnen i dansk formgivning och framför allt för det internationella genombrott under efterkrigstiden. Både i egenskap av möbelformgivare men också som författare och undervisare. Han studerade för Klint och blev också hans efterträdare som professor. Genom det påverkade han en generation danska forgivare. Om Mogensen är perfektionisten, Wegner den hantverkskunnige så är Wanscher den sofistikerade. Hans möbler utmärker sig med en utsökt känsla för detaljer, form och proportion. Det kan man se när man ser hans möbler sida vid sida med andra. Hans formgivning strävar både efter tunna dimensioner och spänst. Ja, törs jag säga att detta är min favorit
 
Foto: Carl Hansen & Son 
 
Ole Wanscher (1903-1985) växte upp i ett hem med två konstnärsföräldrar i det priviligierade Hellerup utanför Köpenhamn. Både han och hans bror Axel blev arkitekter. Just detta med att vara arkitekt var viktigt för Wanscher. Han betonade att möbelformgivning var en arkitekturform snarare än en konstform, vilket kan tyckas lite märkligt med tanke på att han hade konstnärliga föräldrar och därmed torde veta att konst också bygger på mått. Han studerade för Kaare Klint på Det Kongelige Danske Kunstakademi och arbetade samtidigt för mästaren under tre år (1924-27) innan han blev färdig möbelarkitekt år 1929 och startade sitt eget arkitektkontor.

Undervisningen var en stor del av hans liv. Han var lärare i möbelkonstruktion på Kunsthåndværkerskolen (1931-36) och senare efterträdde han Klint som professor i "møbel- og rumkunst" på Kunstakademiet (1955-73). I den rollen präglade han en hel generation formgivare. Även om hans mest sofistikerade möbler utvecklades i samarbete med de främsta snickerierna, exempelvis A. J. Iversen var han själv mest intresserad av industriellt framställda kvalitetsmöbler.

Wanschers folkbildande sträckte sig utanför skolmiljön. Han var engagerad i en lång rad arkitekturorganisationer och skrev flera böcker bland annat "Møbelkunstens Historie i Oversigt" (1941) och "Møblets Æstetik" (1985). Genom dem fortsätter han i Klints anda  att prägla danskarnas syn på estetik än i dag.

En nätt skrivpulpet (skrivepult) av Ole Wanscher för A J Iversen, Foto: Klassisk.dk
På sina resor i Europa och Egypten studerade Wanscher möbeldesign. Inspirationen från resan till Egypten 1951 inspirerade också hans egen produktion, exempelvis den Egyptiska pallen (the Egyptian stool) som han ritade 1957. Foto: Egyptisk foldestol OW 2000, (1957) Carl Hansen & Son.
Rungstedlundstolen med armstöd i palisander
 
Skänken i Rungstedlundserien
Detalj av soffbord i palisander
Ett livslångt samarbete med P. Jeppesens Møbelfabrik resulterade bland annat i Rungstedlundstuen som bland annat består av bord, stolar med eller utan armstöd samt en skänk (se ovan). Foto: Klassisk.dk 
En racerbil i lackerad bok, "Strømliniebil" av Ole Wanscher (1939) för Kay Bojesen. Foto: Auktionsverket
PJ 149 Colonial chair togs också fram med P Jeppesen men tillverkas idag av Carl Hansen & Son  tillsammans med fotpallen . Foto: Colonial Chair, OW 149 (1949) Carl Hansen & Son.
Tvåsits soffan OW602 för Carl Hansen och Son

Läs flera inlägg i serien danska klassiker

danska klassiker / ole wanscher
#1 / / meh.blo.gg:

Fantastiskt vackert

Svar: Hej Madelein, så kul att du gillar inlägget. Det är egentligen bara Carl Hansen & Son som nytillverkar Wanschers möbler, så bästa stället är att ha koll på auktioner. Jag tycker att han är en av de absolut främsta
Trevlig helg
Stiligahem