/ Inspiration: stiliga hem /

Byggtips: Möt våren i lä

Jag har blandade känslor kring detta med trädäck. Men ett har jag lärt mig genom vårt fritidshusletande. Det hör till, vare sig jag vill eller inte. Det är inte så att jag hyser en aversion mot trä, utan om storleken. Ofta är träaltanerna alldeles för överdimensionerade i förhållande till husen. Samtidigt har jag full förståelse för det praktiska i ett smidigt material att gå och vara på. Det här huset är ett bra exempel på bra proportioner på en veranda i förhållande till huset. Ägarna har hämtat det bästa från den sydstadsamerikanska "porchen" och kombinerat det med falurött. Resultatet är det bästa av två världar.

Huset här är byggt på plintar, med en krypgrund och från gästrummet kan man kliva ut på en 1,5 meter djup veranda som går hela vägen till baksidan och en stor uteplats, med en skyddande glasvägg på ena sidan. Perfekt för att förlänga utesäsongen. Framför verandan har man sedan byggt 1,5 meter djupa blomlådor och på så vis fått verandan och marken att hänga ihop. Trappan ned har djupa steg. Just precis sånna sittvänliga steg som gör att man vill sitta ett helt gäng där och dricka kaffe i morgonsolen. Till saken hör att bakdörren leder rätt in i bastun och badrummet. En härlig idé.

En sån här plats förlänger säsongerna och det var nog den detalj jag själv blev allra mest förtjust i här.

Här ser man hur fint de löst nivåskillnaderna och dimensionerna på trappan.

Vilken härlig plats att sitta på hela året. Ett uterum och ett riktigt bra alternativ till ett orangeri eller växthus.

Här ser man dimensionerna på trappan och den öppna sidan

Fina möten mellan hus, veranda och blomlådor. Inga dimensioner är för stora för huset, utan allt är anpassat. Bilden är tagen vid odlinslådorna, som förstås var rödmålade.
Ett fint litet vedskjul. Gillar också grinden. Den står där som en markör mellan tomt och skog och det är en bra ide om man vill skapa rumslighet utan att bygga staket. Närheten till skogen var för övrigt en av de grejer jag också gillade med den här platsen.
lantlig inredning / uteplats / veranda
#1 / / Annika Stiernstedt:

Hej igen,
Det är verkligen ett snyggt exempel på veranda och dessutom med tak, som hänger ihop med huset. Man har ju sett skräckversioner av detta, många tänker enbart på funktion dvs stort däck och inte på helheten. Blomlådorna är genialiska. Hur många hus ligger inte på sluttningar/har plintgrund. Nu har du många idéer att ta med dig till nästa objekt.
Kram
Annika

Svar: Jag kunde ana att du delade mina åsikter kring dessa mastodontverandor 😉 visst var det en fin lösning. Ännu en bonus med husletandet
Stiligahem

#2 / / Karin :

Åh, det ser jättefint ut! Trevlig helg! Kram

Svar: hej Karin, tack så mycket. Vi har en bra helg hittills. Detsamma
Stiligahem