/ Hos oss i stan / I säsong /

Tankar kring nationaldagsfirande och dukning

Kanske är ni nyfikna på hur min nationaldagsdukning blev här hemma? Så jag bjuder på en bildkavalkad i toner av blått så här några dagar senare. På bordet blev det min ljusblå Georg Jensen "damaskdug" med mönster av Nina Fernlov, som inte längre finns i sortimentet och flera småvaser med blå blommor i olika nyanser.
 
I vaserna blev det Lobelia [lobelia hybrid], Salvia [salvia officinalis], blåklint [cyanus segetum] och murgröna i runda vaser; ekollonvasen från Svenskt Tenn samt två storlekar från Serax.
 
Inför årets firande funderade jag en hel del på vad vi ska införa för traditioner runt Nationaldagen. Midsommar är sill, julen är skinka och påsken är ägg. Vad ska Nationaldagen vara förknippad med förutom färgerna blått och guldgult? För egen del landade jag så småningom i sparris och ugnsbakad lax med soya, sesamfrön och bakad spetskål. Istället för receptets purjolök blev det grön sparris i stället. Det blev supergott.
 
När blev Svenska flaggans dag nationaldag?
Det är först 2005 som Nationaldagen blev en helgdag i Sverige och före 1983 kallades den 6 juni blott för  "Svenska flaggans dag". Vad är det då vi firar? Dels firas Nationaldagen till minne av att Gustav Vasa blev kung den 6 juni 1523. Sverige bröt Kalmarunionen och blev ett fritt land. Dels skrevs 1809 års regeringsform under samma dag år 1809. Det är inte så konstigt alltså att vi inte kan relatera till ett firande för en frihet som vi fick på 1500-talet och först började att fira 2005.
Blåklint och lobelia - stramt och vilt
 
 
 
 
Det finns mycket tankar som kör i mitt huvud just nu. Mycket handlar  förstås om vårt nya hus och hur vi ska få ihop alla delarna där. Jag är verkligen i en inspirationsinhämtningsfas där jag är öppen för det mesta och inte har någon klar egen bild. Jag svänger mellan lasyr, färg och omålat på väggarna och smakar på färg och stilkombinationer. Jag märker att jag har svårt att blogga kring huset med detta samelsurium av tankar och impulser. Det blir bara inga bra blogginlägg. En del är bra på att strukturera sitt kaos i blogginlägg ändå, men jag  är uppenbarligen inte en av dem, haha. Samtidigt har jag svårt att koncentrera mig på att skriva om annat istället. Även om jag bläddrat i årets klassiska kataloger precis som vanligt har jag bara inte kunnat hitta inspirationen att skriva om det. Kanske för att det fanns så mycket bra grejer och för att tiden verkligen inte räckt till.
 
På både det jobbmässiga och det privata planet har det varit lite för mycket den här våren. Inte så att jag känt mig stressad tidsmässigt, utan snarare för att de olika delarna krävt så mycket av mig. Istället för att blogga har jag sovit under den tid som blivit över efter stryk, städ, tvätt och matlagning. Hjärnan har behövt att koppla av och sortera, inte skapa. Så kan det vara ibland. Och då kommer inlägg om nationaldagen fyra dagar senare. Men nu har några viktiga delar gått i lås och kapaciteten återvänder. 
 
Vid lunchtid idag ska sonen på en friidrottstävling för funkisbarn. Det blir löpning, kulstötning och längdhopp i något som heter Viggoklassikern. Och vi ska dit med de två andra barnen som går i Sonens lågstadieklass. Det ska bli så kul. Komikern Måns Möller startade Viggo foundation när han inte hittade idrottsaktiviteter som var anpassade för barn som inte har lika lätt att funka i grupp eller ta instruktioner.
 
Foto: Ann-Charlotte för Stiligahem.se
blommor / nationaldagen