/ Roslagsbacken /

Roslagsbacken före vår inflytt

Om några dagar flyttar vi in på Roslagsbacken. Jag längtar verkligen till att få packa upp vårt hem som legat staplat i kartonger från golv till tak i ett förrådsutrymme. Jag längtar efter att få saker på plats och utifrån det påbörja projektet att få huset att bli ett hem. I takt med att allt blir färdigt kommer jag att vilja göra jämförelser med hur det såg ut när vi flyttade in. Så här är bildkavalkaden av mäklarbilder på Roslagsbacken. 
 
Planritningen
 
Exteriört
En flygbild på huset från baksidan.
Entrén från baksidan
Altanen på framsidan. Dörrarna på vänster sida leder till vårt respektive sonens sovrum. De flesta som ser bilderna och ser dörrarna inifrån huset tror att det är ett gästhus, men så är det inte. Vårt hus är U-format och det här är ena benet.
Altanen från en annan vinkel
 
Uterum / "Glasverandan"
Det här rummet står idag helt öppet. Det finns vare sig dörr, fungerande el eller värme här. På vintern blåser snön rätt in här. Fönstrena är också väldigt oproportionerliga och för stora för att hålla upp huskroppen. Samtidigt är det här det "vardagsrum" med tak som har vackrast utsikt. 
 
 
Lilla toaletten och Sovrum 1/klädkammaren
 
Det här enkelrummet ska vi göra om till förråd. 
 
Vardagsrum
 
Kök
 
Sovrum 2 / Arbetsrum
 
Hall / Biblioteksgång
 
 
 
Sovrum 3 / vårt sovrum
 
 
 
Tomten
Foto: Mäklarringen
 
/ Veckans accessoar /

Skedblad

 
Det har nog inte undgått särskilt många att H&Ms koncept Arket öppnar på Biblioteksgatan i Stockholm. Det som glädjer mig mest är att detta Stockholmsföretag valt att lyfta fram en svensk designklassiker i inredningen till alla kaféerna som finns i anslutning till butikerna över hela världen.
 
Stolen "Skedblad" är ritad av ingen mindre än Carl Malmsten 1933 och syns emellanåt på auktioner där man kan få en hel grupp för några tusen. Jag spår ett uppsving. Stolen hämtar sin inspiration från själva skålen i skeden och den är verkligen fin i all sin enkelhet. Stolen tas nu åter i produktion exklusivt för Arket (artikelnummer 005001-669) och görs i solid ek på en fabrik i Skövde. Malmsten gjorde flera liknande stolar som kanske inte riktigt lirar med Kinfolkmänniskan, bland annat den här. Efter de fullständigt "bananas-priserna" för Axel Einar Hjorts massiva furumöbler från 1930-talet, bland annat Utö-serien så känns motsvarande design i såpad ek som en klockren 2017. Det finns anledning att återkomma.
 
Vad är Arket?
Arket är tänkt som en modern marknad, därav stavningen på market utan m, där formgivare av olika slag formger produkter för alla livets väsentligheter. Trots stavningen utan m, så kommer det att finnas (M)at på Arket. Matkoncept som bygger på det skandinaviska matmanifestet, som många av skandinaviens stjärnkrögare lever efter. Mathias Dahlgren är ett exempel och det hälsosamma konceptet ligger förstås helt rätt i tiden. Arket känns som det tredje naturliga benet i COS och Other Stories-koncepten där man gör det minimalistiska till ett helt lifestylekoncept. Ett skandinaviskt Kinfolk. Jag tror att det är alla rätt på det här och kan inte annat än att beundra familjen Persson. Ett familjeföretag i nu tredje generationen, där varje generation tycks ha förmågan att tolka tiden och anpassa sig efter den. Det ligger något bra i uppfostran till företagsledare där. Det skulle jag förövrigt gärna läsa mer om. Något för tidningen Familjeliv  eller svd Perfect Guide kanske?  
/ Inspiration: stiliga hem /

Svart-vita golv

Rutiga golv har en särskild plats i mitt hjärta. Gärna målade men kanske helst så här i klinker. Och svartvit-rutigt är en både klassisk och snygg kombination. Det jag också gillar med just det här hemmet är att man valt att lägga in samma rutiga golv i såväl kök som badrum och klädkammare. 

För egen del hade jag gärna sett något mera färg i det här hemmet. Exempelvis en mönstrad gardin och lite växtlighet. Men som skal är det fint

Och så fick det bli en bonusbild från vardagsrummet också. Jag tycker ju själv mycket om brunt och grått ihop

Foto: Per Jansson