Danska klassiker: Nanna Ditzel

"Three step forward and two back means i've taken a step in the right direction"
Det finns många prinsar på den danska designhimlen, men bara en drottning. Nanna Ditzel är utan tvekan den främsta kvinnliga formgivaren från den danska guldåldern. Hon är erkänd långt utanför Danmarks gränser för sin eleganta, nyskapande och samtidigt funktionalistiska formgivning. Att vara kvinna i en mansdominerad värld har aldrig varit lätt. Citatet ovan vittnar om det. Kanske var det också därför som hon var modigare i materialval, mer energisk och mer innovativ som formgivare. Hon tog helt enkelt två steg fram hela tiden. Precis som en drottning fortsatte hon sin designtjänst på livstid. Idag är det döttrarna som förvaltar arvet.
Nanna Ditzel (1923-2005) föddes in i en konstintresserad Köpenhamns-familj och utbildade sig först till möbelsnickare innan hon inledde studier för Kaare Klint på det Kongelige Danske Kunstakademi (1943-46). Under sin studietid träffade hon sin första man Jørgen och tillsammans ställde de ut sina verk på Snedkerlaugets efterårsudstilling (1944), en slags dansk variant av Svenska slöjdföreningens dito. Hon pluggade samtidigt filosofi. Efter studierna öppnade de gemensam designstudio 1946. Det internationella genombrottet för designduon kom vid triennalen för design i Milano där de mottog silvermedaljer 1951, 1954 och 1957 samt en guldmedalj 1960. Samtidigt fick de tre barn Dennie (1950) och tvillingsystrarna Lulu och Vita (1954). Året efter guldmedaljen i Milano dog Jørgen efter en kort tids sjukdom.
Nannas formgivning andas uppfinningsrikedom och mening. Rotad i Klints anda med respekt för materialets natur och modernistiska principer om enkelhet, kvalitet och komfort antog hon ändå en djärv hållning i hantverket och vågade gå sin egen väg. Ofta med organiska runda former. Kanske var det för att hon ofta hade en subjektiv utgångspunkt, i motsats till en mer problemlösande. Hon hade dessutom en fantastisk förmåga att omvandla sin ”point of view” till något nytt och samtidigt meningsfullt.
Det egna lilla livet påverkade designduon Ditzels skapande. Deras gemensamma värv präglas av möbler som kan expanderas, separeras eller tjäna dubbla syften för att fungera i mindre lägenheter. De var pionjärer i nya material som exempelvis rotting, fiberglas, skumplast och textilier. De gjorde också flertalet barnmöbler, bland annat bäddsoffor och möbler där läderflikar och remmar användes istället för skruvar och gångjärn.
Ett år efter makens död lanserades en av hennes största framgångar ”Toadstool” (Trissen) en multi-funktionell stapelbar pall eller bord för barn. En av hennes andra största framgångar är stolen Trinidad (1993). 1968 gifte hon sig med den tyske affärsmannen Kurt Heide och flyttade till London där de öppnade ”Interspace”, ett internationellt showroom, i Hampstead. Från det egna bolaget Nanna Ditzel Productions, Ltd. sålde hon sina smycken, textilier och möbler. När även den andre maken dog flyttade hon tillbaka till Danmark. Från 1986 och fram till sin död verkade hon från Köpenhamn. Hennes föremål finns fortfarande i produktion. Silver hos Georg Jensen, textilier för Kvadrat och möbler från bland annat Fredericia Furniture, Snedkergaarden, Kvist, Getama, OneCollection och SikaDesign.
Under sin livstid fick Nanna Ditzel många internationella utmärkelser för sin formgivning och åtskilliga utställningar har gjorts.
Översta bilden | Nanna & Jörgen Ditzel | Hanging Egg Chair (1959) | Sika Design









- Nanna Ditzels websida som drivs av döttrarna
- Filmen om Nanna Ditzel, hennes formgivning och arbetsmetoder, produccerades 1991 av Uddannelses ministeriet i Danmark
-
"Motion and Beauty"; om Nanna Ditzel, av Henrik Sten Møller (Rhodos förlag 1998).
-
Läs flera inlägg i serien danska klassiker
Jag kände faktiskt inte alls till Nanna Ditzel. Så trevlig läsning du bjuder på i din blogg.