/ Hemma hos oss /

Taklampor för rum i fil

Sovrummet ligger i fil med matsalen där vi har en stor vacker lampa, Light Shade Shade från Moooi. När vi är hemma har vi ofta öppet mellan alla rum, och därför vill jag gärna ha en fin vy från min favoritplats i vardagsrummet, genom matsalen och in i sovrummet. Vi har letat efter en taklampa som kan samspela med matsalslampan och våra sänglampor och nu är den här.
 

Moooi-lampan har en kristallkrona i sig och ett tag var vi inne på att det kanske skulle vara fint med två "kristallkronor" på rad. En med silverskal och en utan. Jag var inte helt övertygad av den tanken och ibland är det tur att man låter det vila där och ta upp tråden när man hittar en. Det var först när jag såg den här lampan i verkligheten tillsammans med maken för någon månad sedan som vi slog till. Vid det laget var vi ganska desperata efter en taklampa under de mörka månaderna och den här kändes ändå okej. Väl hemma på plats blev det så mycket bättre än väntat. Jag hade hoppats att det mörka glaset skulle gifta sig fint med de mörkgrå väggarna och mörka sängöverkastet, men man vet ju aldrig riktigt. Dessutom känns de båda lamporna som släktingar i och med att de båda har transparanta skal med fint innehåll. 

Det finns olika sätt att tänka när man ska köpa lampor för rum i fil.

1. Det vanligaste och kanske enklaste är att köpa två likadana lampor. Det kan bli en väldigt fin effekt och passar bäst i två rum med liknande funktioner; ett vardagsrum och en matsal exempelvis.

2. Att använda spotlights är annars ett bra sätt att få till en bra allmänbelysning och istället satsa på punkt och mysbelysning på golv och väggar.

3. Kombinera en maffig centerpiece-lampa i ett rum med spotlights i ett annat rum.

4. Göra som vi, välja två olika lampor som funkar tillsammans. Det kan vara färgen, formen eller uttrycket som binder ihop dem.

Taklampan Gloria från Belid, sänglamporna är Tolomeo Wall with Shade från Artemide. Rullgardinen är Cabinet de Curiosites från Manuel Canovas.
 Det här är ett rum man gärna är i. Väggen är målad i Farrow and Balls Lamproom Grey en färg som hemma hos oss blir väldigt mjuk och fin.
Light Shade Shade av Jurgen Bey för Moooi. Jag älskar den här lampan. Den är härligt silvrig och nästan osynlig på dagen, men när den tänds så ger den ett magiskt sken.
 
 
Foto: ann-charlotte för stiligahem.se
 
 
 
 
belysning / lampa
#1 / / Annika Stiernstedt:

Där lyckades du sannerligen! Så bra att du/ni sov på saken. Har också kommit på att man inte skall slå till förrän man känner sig säker. Under resans gång får man så många idéer, av vilka alla utom just en, förkastas. Men man känner sig såå nöjd att man har tagit tid på sig och låtit det hela mogna fram. Nu kan du njuta av den fina lösningen.
Kram
Annika

Svar: Idéer saknas det sannerligen inte, så är det säkert också med dig. Och med åren har jag har jag lärt mig - för det mesta iallafall - att inte gå på första bästa hyffsade idé, utan vänta till idén mognat. Att lita på och vänta ut den där instinkten som säger nja. Jag gillar processen att låta ett hem växa fram och få årsringar. Att ha saker i mitt hem jag gillat sedan jag flyttade hemifrån på 80-talet och framåt.
Hoppas att du har haft en trevlig Trettonhelg och att du får en varm söndagskväll

kram
Ann-Charlotte
Ann-Charlotte Jönsson