/ värt en resa /

Pastoralt i Torpa vid Sommen

En av de svenskvackraste bygderna jag upplevt är Ydre i Sommenbygd. Jag blev alldeles tagen av det vackra böljande landskapet, de blå bergen i horisonten och vyerna över sjöarna när jag kom hit första gången 2007. By på by med sörgård, mellangård och norrgård, autentiskt, äkta och genuint. Bullerby på riktigt. Ett äkta ”småland” fast i Östergötland. När vi fann vårt Solåkra var det inte bara huset vi tyckte om, utan vi blev förälskade i hela bygden.  Sagolikt vackert på våren när man kör igenom kilometer av backar med vitsippor i sol, för att inte tala om sensommaren då hässjorna är tyngda av hö och korna feta och på vintern då de rödvita husen står mot snövit bakgrund.
Torpa kyrkby är en av de vackraste platserna i Ydre och kanske allra mest till Valborg då Kohagen är öppen och man har elden och vattnet å ena sidan och en vacker utsikt mot prästgården och de två ljuvliga röda 1700-tals lusthusen. Ägaren till den här prästgården blev så intresserad av prästgårdens historia när hen flyttade hit att det blev boken Svenska Prästgårdar. Här finns mycket att upptäcka.
Den vackra prästgården i Torpa
Det böljande landskapet i Ydre
Prästgården har två underbara röda lusthusbyggnader. Du ser den ena nästan längst till höger
Torpa kyrka
I det röda huset har konstnären Eva Boström utställningar och kafé
 
 
Värt att se i Ydre
För den som är road av historiska byggnader i vackra miljöer finns mycket att upptäcka i Ydre. Här är mina 6 favoriter
Asby
Asby är en charmig kyrkby och ett litet centrum i Ydre. Här finns flera sevärdheter. Här är några
  • butiken och kaféet Faster Olgas.
  • Hedners park är en fin och genuin sagopark för hela familjen där man kan leka och fika. Det är en mysig promenadstig som tar 15-20 minuter eller mer. Även ekdungen är en fin promenad
  • Vid sidan av skolmuseet finns Andrew Pettersson museet. Hans liv inspirerade Wilhelm Moberg till böckerna om utvandrarna. 
Ydre
#1 / / patrikkarlsson:

patrikkarlsson jag jobbar med släktforskarförening

Svar: Så kul att du hittat min blogg. Visst är det fint i Torpa
Stiligahem