/ Veckans accessoar /

Meander och Per Öbergs soffbord

I samband med ett uppdrag i ett privat hem på Smådalarö i Stockholms skärgård som arkitekten Per Öberg tyckte att det fattades ett soffbord i inredningen. Resultatet blev Djupvik coffeetable (1994). Sedan år 2000 är det vackra järnbordet i produktion genom Svenskt tenn. Det har stått på min drömlista sedan länge. Och snart finns det hemma hos oss.
Bordet känns både lätt och tungt. Det är både modernt och klassiskt, inte minst eftersom benställningen hämtar inspiration från antikens meanderform. Det gillar jag. Bordet finns förövrigt i en mindre (90 cm) och en större (110 cm) storlek och från början såldes den i vitt också. På bilderna syns de stora borden.
 
 
Vad är då antikens meander?
I arkitekturen och konsten är Meander  en dekorativ typ av ornamentering bestående av lagda band i upprepade geometriska vindlingar - som en stiliserad flod. Den liknelsen är inte helt tokig. Ornamenteringen har nämligen fått sitt namn efter floden Menderes i västra Turkiet, som på latin kallas "Mæander". I den tidiga grekiska konsten användes ornamentet fristående och en variant kallas också "a la grecque", dvs "grekiskt vis" på franska. I den ornamentala bildkonsten symboliserar formen ofta vatten generellt, som stilliserade vågor.
 
Enligt Nordisk familjebok är det rätvinkliga bandet det som kallas "a la greque" och den rundade mönstret "meander". Jag tycker att det borde vara tvärt om. Törs man ifrågasätta Nordisk familjebok från 1912? Här på bilden kan man också se att den här typen av "vattenmönster" finns i många andra kulturer. I japan, samt i det forna Mexico och Egypten. 
 
Foto: Ann-Charlotte, för Stiligahem
 
Svenskt Tenn / antiken / meander / mönster / ornamentik
#1 / / LCKPW:

Roligt! Vi har ju detta bord också. Ett tips om ni inte redan har beställt är att titta hos lite olika butiker som säljer bordet. I Stockholm tror jag Svenskt Tenn har ensamrätt men det säljs på fler ställen.

Svar: Åh så kul att ni också har det bordet. Det är så fint. Vi har redan beställt via svenskt tenn, men tack för tipset - måste nog ändå kolla upp detta med andra butiker. Har sett liknande kopior men visste inte att flera andra sålde. Intressant. Trevlig helg
Ann-Charlotte Jönsson

#2 / / Anonym:

Det kommer bli så snyggt hos er - ser fram emot bild när det funnit sin plats! Kram Jenny

Svar: Tack så mycket Jenny. Det är ganska lång leveranstid, men jag lovar att visa bild när den är här.
Ann-Charlotte Jönsson

#3 / / Cathrine:

Hei
En meander er egentlig en vid sving i et elveløp :) Tusen takk for en veldig fin og interessant blogg. Jeg har fulgt deg en god stund, og synes bare den blir bedre og bedre!

#4 / / Cathrine:

Hei
En meander er egentlig en vid sving i et elveløp :) Tusen takk for en veldig fin og interessant blogg. Jeg har fulgt deg en god stund, og synes bare den blir bedre og bedre!

Svar: Hej Catrine, det visste jag inte, så intressant. Måste se lite närmare på det vid en tidpunkt. Det värmer att få höra att du gillar min blogg och mina inlägg. Det är kul att utvecklas tillsammans med bloggen. Det är ett uttryckssätt som passar mig och jag gillar att lära mig nya saker och att fylla på kunskap. Jag önskar dig en trevlig torsdagskväll
Ann-Charlotte Jönsson