/ Inspiration: stiliga hem /

Färgsättning i öppen planlösning

Bor man i en öppen planlösning är det ännu viktigare att tänka på helheten och att leda ögat rätt. Att nyttja siktdjupen genom att skapa blickfång. Var ska ögat landa och var ska ögat ledas förbi. I den här lägenheten har man valt köksluckor i samma varmbruna färg på golvet, vilket skapar en harmonisk helhet. Ögat dras mot långsidorna och vi upplever det luftigt och stort. Hur hade det sett ut med ett grått golv? med ett kök i en annan färg? eller med en murad vägg mellan kök och vardagsrum? Det bruna golvet ger verkligen hela våningen värme och stabilitet. Väldigt fint
 
När vi flyttade in i vår våning var matsalsbordet i en vacker skogsgrön färg och den vita soffan blå. Sängen var i en annan blå färg och så hade vi det orange röda skåpet. Jag hade kommit från en 40-talslägenhet där varje rum hade en färg och maken från en sekelskifteslägenhet med lädersoffor. Hela våningen här var ett enda stort utropstecken där ögat stannade upp hela tiden utan att hitta vila. Det kändes rörigt. Vi utgick istället från dyrgripen, det orange skåpet, och neutraliserade resten av hemmet. Med tydliga blickfång i siktdjupen och stora mattor, ja faktiskt utan att köpa nytt. Bordet och sänggaveln målades om, vi köpte gardiner och vi bytte klädsel på soffan. Vips blev det harmoni.
 
Vita bänkskivor i marmor och glas i stället för kakel gör mycket för den harmoniska känslan man vill uppnå. S fint att det nästan upplevs som öpet mellan bänk och golv. 
Med låga fönsterbrädor är det bättre att flytta upp det gröna. Fina blomlådor gör tricket. 
Fast man kommer direkt in i kök och matsal så upplevs det inte så. Förvaringen finns bakom vita luckor utan handtag. 
En bild på hur man upplever hemmet i ögonhöjd. I pelaren har man gjort en "fusk" öppenspis, vilken fin och genomtänkt detalj.
Den varmbruna färgen gör mycket för den ombonade känslan i den här lägenheten. De har också gjort en fin lösning för blommorna, med två större kärl istället för fönsterkarmar.
 
Foto: Per Jansson
 
vindsvåning